Annonce
Erhverv 112

Horsens-advokat advarer: Bestyrelsesmedlemmer kan havne i kæmpe problemer efter corona-konkurser

Corona-krisen kan koste mange virksomheder livet, og konkurser kan samtidig skabe helt nye sager om ansvarspådragelse i bestyrelserne, forudser Poul Erik Andersen, advokat hos LRP i Horsens. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Moms-henstand hjælper mange virksomheder gennem corona-krisen, men den offentlige kredit må ikke bruges til at udskyde en uundgåelig konkurs - og dét har bestyrelser et særligt ansvar for at sikre.

Horsens: Moms, skat og andre afgifter, der er udskudt i corona-tiden, skal betales før eller siden - og det stiller lige nu særlige krav til dem, der står med ansvaret i virksomhederne, fastslår Horsens-advokat Poul Erik Andersen, som foruden sit hverv i advokathuset LRP selv er aktiv i en række virksomheders bestyrelser.

På grund af corona-situationen står det offentlige klar med yderst risikovillig kapital til virksomhederne, som ved hjælp af henstand sikres likviditet til at navigere gennem krisen. Og det er fint, mener Poul Erik Andersen, men det er også forbundet med fare, påpeger han.

Når virksomhederne på den måde skubber betalingerne foran sig, kan det være måden at forsinke en ellers truende konkurs. Er det tilfældet, kan både ledelse og bestyrelsesmedlemmer risikere at blive draget til ansvar, advarer Poul Erik Andersen.

Han frygter, at en konkursbølge skyller ind over corona-ramte virksomheder, eksempelvis til marts næste år, når flere kvartalers moms forfalder for mange. Her kan bestyrelsesmedlemmer komme i klemme, hvis de ikke har været deres ansvar bevidst, mener Horsens-advokaten.

- De har ifølge selskabsloven et særligt ansvar for kapitalforvaltning og risikostyring, og hvis man som bestyrelsesmedlem ikke tager dét alvoligt, kan man havne i kæmpe problemer, siger han.

Bestyrelserne må nøje overvåge, at der er likviditet til at betale afgifterne, når de forfalder, og de må under alle omstændigheder være opmærksom på, at selskaber ikke blot bruger den offentlige kredit til at udskyde det tidspunkt, hvor man ellers ville være forpligtet til at indgive en konkursbegæring eller søge rekonstruktion, forklarer han.

Annonce

Måske vil de ikke blive pålagt at betale, men de vil højst sandsynligt blive pålagt konkurskarantæne.

Poul Erik Andersen, advokat

Kan rammes af omstødelseskrav og konkurskarantæne

I værste fald kan bestyrelsesmedlemmer blive mødt med krav, og de kan risikrere at blive konfonteret med krav om omstødelser, for eksempel hvis kreditorer i tiden op til konkursen er begunstiget på det offentliges regning, eller hvis ansatte, eksempelvis ledelsen, har gunstige lønvilkår eller bonusordninger, påpeger Poul Erik Andersen.

- Der er ingen tvivl om, at de hidtidige ansvarsregler gælder, så det kan blive scenariet, hvis det kan konkluderes, at de har handlet uagtsomt, siger han.

- Men vi har aldrig tidligere haft en situation som denne, så vi har af gode grunde ingen retspraksis. Måske vil de ikke blive pålagt at betale, men de vil højst sandsynligt blive pålagt konkurskarantæne, lyder vurderingen fra LRP-advokaten.

Han forudser, at der i fremtiden kan dukke helt nye sager om ansvarspådragelser op, som ingen i dag har forudset.

Hans råd til bestyrelsesmedlemmer er, at de må sikre sig nøje indblik i økonomien, sikre sig, at banken er med, og være særlig opmærksom på, at referater fra bestyrelsesmøder dokumenterer, at de har forholdt sig fornuftspræget og forretningsmæssigt til forholdene.

- Desuden må jeg opfordre til, at bestyrelsesmedlemmerne til stadighed kontrollerer, om der er relevant forsikringsdækning for de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med coronakrisen og gerne tjekker det hos forsikringsselskabet, siger han.

https://modules.wearehearken.com/jfm-erhvervplus/embed/5340/share

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Annonce