Annonce
Viborg

Hospitalets personale bliver vaccineret: Opfordrer folk til at gøre det samme

Alle medarbejdere på Regionshospitalet Viborg bliver tilbudt en influenza-vaccine. Foto: Morten Dueholm
Der er i disse dage gang i en regionsdækkende influenza-kampagne, der opfordrer al hospitalspersonale samt borgere i høj-risikogruppen til at blive vaccineret.

Viborg: Mandag morgen på hospitalets medicinske afdeling bliver der givet vaccinationer mod influenza.

Ledende overlæge på hjertemedicinsk afdeling Jens Refsgaard træder ind på stuen, får hurtigt kittel og skjorte af og sat sig i stolen. Sygeplejerske Rikke Thuesen Østergaard spørger om allergi over for æg, og om han er blevet vaccineret før. Og med først et nej og så et ja, får han et lille prik, et plaster og et "værsgo" til at rejse sig.

Det tager måske tre minutter i alt.

- Det er for patienternes skyld, fortæller Jens Refsgaard.

Annonce
Sygeplejerske Rikke Thuesen Østergaard får lov at dele mange influenza-vaccinationer ud disse dage, ligesom her til ledende overlæge på hjertemedicinsk, Jens Refsgaard.

Risikogruppen

Der er i øjeblikket særligt fokus på influenza og vaccinerne, siden Region Midtjylland skød en stor kampagne i gang den 1. november. Kampagnens fokus er dels at få hospitalspersonalet vaccineret og dels at få borgere i risikogruppen til at lade sig vaccinere.

Henning Danielsen, der er ledende overlæge på medicinsk afdeling, får også en influenza-vaccination, ligesom han har fået de sidste år.

- Man kan godt have influenza, men ikke være særligt påvirket, fortæller han.

En såkaldt rask smittebærer vil på den måde altså sagtens kunne give sygdommen videre. Når sygehusets ansatte bliver vaccineret, er der dermed mindre risiko for, at de smitter patienter, som allerede er svækkede.

Man kan ligesom hospitalspersonalet få vaccinationen gratis, hvis man er en borger i risikogruppen. Den gruppe omfatter gravide, der er mere end 12 uger henne, seniorer over 65, førtidspensionister, kronisk syge og svært overvægtige personer med en BMI over 40.

Alle andre borgere kan naturligvis også få vaccinationen hos egen læge, men så er det mod betaling.

Opfordring

Kampagnen består af plakater, postkort og badges, der alt sammen opfordrer til at lade sig vaccinere. På sygehuset i Viborg er opfordringen kommet ud på intranettet.

- Vi vil gerne gøre, hvad vi kan, for at patienterne ikke bliver syge, siger Henning Danielsen.

Udover selv at blive vaccineret og opfordre alle patienter til at gøre det samme tilbyder personalet også en lille gruppe patienter at få vaccinationen på sygehuset.

- Eksempelvis dialysepatienter, der allerede kommer herind tre gange om ugen, orker næsten ikke at skulle afsted til lægen en fjerde gang. Så gør vi det herinde, siger han.

Influenza er særligt udbredt i vinterhalvåret og kan ikke behandles med antibiotika.
Særligt fokus på influenza-vaccinen skal forhåbentligt afhjælpe raske smittebærere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce