Annonce
Viborg

Hundeejer fra Viborg finder trøfler i Aarhus: - Mange har antydet at jeg var en fantast

Den lokale hundeejer, Rune Richtendorff, har ret. Der bliver yderst sjældent registeret trøffelfund i Danmark – men de er derude. For få dage siden fandt hans hund Asti tre trøfler i Aarhus. Privatfoto
Der er registeret 26 fund af sommertrøfler i Danmark på godt 100 år. Nu er Rune Richtendorff en af heldige. Højere temperaturer i Danmark kan betyde bedre levevilkår for ”jordens guld”, vurderer svampeekspert.

Viborg: I efterårsferien var Rune Richtendorff på trøffeltræning med sin hund i Sverige. Den svenske ø Gotland er kendt for sin høje forekomst af trøfler, og på bare 10 timers søgning lykkes det Rune Richtendorffs hund Asti at grave omkring to kilo af de værdifulde trøfler op af jorden i Sverige.

Halvanden uge efter, han er vendt hjem til Danmark med sin hund, har han fundet de første tre sommertrøfler i den danske muld. Lidt af en sensation, når der blot er registreret 26 fund i Danmark siden år 1903.

- Jeg fik ret. Rigtig mange har antydet, at jeg var en fantast, fordi jeg har brugt så mange timer på at træne min hund i at finde trøfler. Der er ingen trøfler i Danmark, har folk sagt. Og så kan jeg parkere min bil et tilfældigt sted i Aarhus, og fem minutter efter kan jeg se, at min hund har færten af noget og har samme søgemønster, som da vi var på Gotland, siger han og fortsætter:

- Jeg turde næsten ikke gå derhen. Det er garanteret en muserede, sagde jeg til mig selv. Og så er det en fin, stor 30 grams trøffel.

Nogle af verdens dyreste trøfler blev for få år siden fundet i en have på Lolland. En udsøgt delikatesse der kan koste over 30.000 kroner kiloet. Trøflerne fra Marselisborgskoven på billedet her er sandsynligvis den mere almindelige ”sommertrøffel”. Privatfoto
Annonce

Varme giver trøfler

De tre danske spise-trøfler fandt Rune Richtendorff og hans hund i Marselisborgskoven i Aarhus, hvor der før har været registret to trøffelfund.

Og der er sandsynligvis langt flere spisetrøfler i Danmark, end folk tror, vurderer Christian Lange, som er svampeekspert og arbejder på Københavns Universitet.

- Trøfler som sådan er på ingen måde sjældne, men der kun registreret få fund af de spiselige trøffelarter i Danmark, siger Christian Lange og fortsætter:

- De stigende gennemsnitstemperaturer kan betyde, at vi vil opleve en stigning i forekomsten, vurderer han.

Annonce

Sjældent fund på Lolland

Og før nogen begynder at grave løs efter de knoldformede svampe, der vokser under jorden, kommer her en lille advarsel.

Der findes 50-60 forskellige trøffelarter i Danmark, men kun få af dem er spiselige. Man kan godt forsøge sig med dem i madlavningen, for de er ikke giftige, de smager bare dårligt og tilføjer dermed bestemt ikke det raffinement, som spiselige trøfler og især de meget eksklusive trøfler gør, lyder det fra Christian Lange.

- For nogle år siden blev der gjort et utrolig sjældent fund af en af verdens dyreste og mest velsmagende trøffelarter – tuber macrosporum, der blev fundet i en have på Lolland. Den er meget karakteristisk og dufter næsten af hvidløg og peberrod, lidt ligesom den hvide italienske trøffel. De mest eksklusive franske trøfler minder i duften mere om nødder eller oliven, siger Christian Lange.

- Men ellers er langt de fleste spise-trøfler, der bliver fundet i den danske natur, sommertrøfler, som også smager fint, men dog knap så kraftigt.

Rune Richtendorff og hans hund Asti graver videre efter trøfler i Danmark. Først og fremmest for sjov. Foto: Jane Gisselmann
Annonce

Penge er ikke motivet

Ud fra billederne vurderer Christian Lange, at Rune Richtendorff og hans hund har fundet sommertrøfler.

Rune Richtendorff bor i Tjele og er lærer på Nordre Skole i Viborg.

De to kilo trøfler Rune Richtendorff og hans hund fandt i Sverige, blev vurderet til at have en værdi på omkring 10.000 kroner.

Penge er dog ikke motivet bag Rune Richtendorffs store passion for trøffelsøgning. Hans hund er en Lagotto Romagnolo racehund. Racen stammer fra Italien og har særlige evner for trøffeljagt. Rune Richtendorff håber, at ”trøffelsøgning” bliver en hundesport i Danmark, så flere på sigt kan få glæde af at gå på jagt efter ”jordens guld” med deres hund.

- Jeg gør det her, fordi jeg synes det er sjovt, og fordi min hund synes det er sjovt. Det er en leg for os begge to, siger han.

- Nu skal vi til at træne i at gøre søgningen mere effektiv. De dygtigste hunde kan gå uden om umodne trøfler og gå direkte efter en bestemt art. Der er masser at øve på endnu, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce