Annonce
Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

På forløbet er deltagerne blevet bekendt med en bred vifte af kulturtilbud. De har blandt andet været på Kulturskolen Viborg, hvor de har tegnet og malet billeder. Foto: Tine Marie Hansen
Det første hold på "Kulturbuffet i fællesskab" har netop afsluttet et 10-ugers forløb med kultur- og naturoplevelser i Viborg Kommune. En af deltagerne er Tine Marie Hansen, som har fået mere mod og selvtillid af at være med.

Viborg: - Vi har været på biblioteket, vi har været på Skovgaard Museet, og vi har været i Viborg Kunsthal. Vi har også været på byvandring. Vi har været i skoven og prøvet forskellige ting. Lavet skulpturer af træ. Vi har været i Hvolris Jernalderlandsby. Vi var ude og prøve at lave mad og lave mel. Plukke urter og… der har været så mange rigtig spændende ting.

Ordene kommer fra 53-årige Tine Marie Hansen. Med begejstring i stemmen fortæller hun om at være deltager i "Kulturbuffet i fællesskab" - et tilbud for borgere i Viborg Kommune, som kunne have gavn af nogle gode kulturoplevelser.

Det kan være, at de er ensomme, arbejdsløse eller mangler energi i hverdagen.

Annonce

Tine Marie Hansen er på revalideringsydelse og i behandling for en depression. Hun har tidligere arbejdet som social- og sundhedsassistent, men måtte stoppe med arbejdet på grund af fysiske skavanker. Hun hørte om Kulturbuffet i fællesskab, fordi hun gerne ville gå til kor.

- Jeg kommer i Center for Mestring (behandlingstilbud), hvor de har et sangkor. Så var der en, der sagde til mig, at hvis du gerne vil vide, hvad der foregår i Viborg, så er der det der kulturbuffet. Og så tog jeg kontakt og kom på den måde ind i det, siger Tine Marie Hansen.

Tine Marie Hansen har fået en masse spændende kulturoplevelser i Viborg, men det bedste har været at blive en del af en gruppe. Gruppen vil gerne fortsætte med at ses efter forløbets afslutning og planlægger en tur i Viborg Domkirke og en rundvisning på rådhuset. Foto: Anna Rothe Kristiansen

Nye kammerater

Kulturbuffet i fællesskab har været en øjenåbner for Tine Marie Hansen, som er blevet introduceret for mange forskellige kulturelle oplevelser - også ting, hun ikke vidste fandtes.

- Forrige gang var vi på papmuseet ude i Bruunshåb. Altså, det er jo smadderspændende, selvom jeg da aldrig ville tage sådan et sted… jeg ville da aldrig vide, at der lå sådan et sted, hvis jeg ikke var kommet derud gennem det her, griner hun.

- Nogle syntes, at den kunst nede på kunsthallen var noget mærkelig kunst. Andre har syntes, det var lidt mærkeligt at se på gamle mursten, som vi gjorde på en af kirkerne. Men der har været noget for alle, og vi har alle sammen deltaget.

Tine Marie Hansen har svært ved at pege på én af oplevelserne som den bedste, da de alle har været spændende på hver sin måde. Derimod fremhæver hun fællesskabet i gruppen som noget særligt betydningsfuldt.

- Vi er blevet en gruppe, der kender hinanden. Vi snakker om alt muligt og griner og driller hinanden.

- Jeg har fået nogle gode kammerater. Og har fået den her følelse af, at Viborg er også min by, siger Tine Marie Hansen.

Der har været noget for alle, og vi har alle sammen deltaget.

Tine Marie Hansen
Annonce

Bidt af kultur

Det første hold på Kulturbuffet i fællesskab afsluttede forløbet den 14. september, men Tine og de andre fra gruppen har tænkt sig at fortsætte med at mødes til kulturelle oplevelser.

- Der er mange ting, vi gerne vil se. Vi vil gerne have en rundvisning på rådhuset. Vi har slet ikke været inde i domkirken endnu, siger Tine Marie Hansen, som har flere idéer i ærmet.

- Vi skal ud til Mønsted Kalkgruber, Minibyen og Hald Sø. Vi har snakket om at udbrede det uden for kommunen. For eksempel Jorn Museet i Silkeborg eller Barcelona. Vi har masser af ideer.

For Tine Marie Hansen har Kulturbuffet i fællesskab givet hende mere selvtillid og mod på livet.

- Jeg har fået mere selvtillid. Det har gjort mig gladere. Det har givet mig bedre humør. Når man er alene og får en depression, kan det godt være lidt sort med sort på. Men det er jo en del af livet. Derfor har det givet mig noget mod på min fremtid, siger Tine, der vil anbefale kulturforløbet til alle.

- Det har været så godt. Du skulle simpelthen prøve det. Alle skulle prøve det, afslutter den kulturglade borger.

Fakta om Kulturbuffet i fællesskab

Kulturbuffet i fællesskab er et projekt med kulturelle aktiviteter, der kan bidrage til bedre trivsel, øget livskvalitet og personlig handlekraft blandt kommunens borgere. 

Målgruppen er voksne, der gerne vil mere ud blandt andre, og som har lyst til kulturelle oplevelser. 

Kulturbuffet i fællesskab er et pilotprojekt besluttet i fællesskab mellem kulturudvalget, social- og sundhedsudvalget og beskæftigelsesudvalget. Projektet er inspireret af det landsdækkende forsøg "Kultur på recept", som har vist gode resultater i forhold til borgere i jobafklaring og ressourceforløb.

Hvis man er interesseret i et forløb, kan man henvende sig til projektleder Bente Dalsgaard på bdal@viborg.dk for mere information og mulighed for tilmelding. Det er gratis at deltage. 

Der gennemføres to forløb á 10 uger i løbet af 2021, hvorefter der evalueres og besluttes, om forløbene skal fortsætte. 

Tines hest. Vi er en flok glade amatører, hele bundtet, siger hun om de farverige malerier. Foto: Tine Marie Hansen.
Selvom Tine ikke havde tegnet i 30 år, var det en positiv oplevelse at udfolde sig kreativt. Det har været godt for hovedet, når man ikke altid kan få brikkerne til at passe sammen, siger hun. Foto: Tine Marie Hansen
Foto: Tine Marie Hansen
Foto: Tine Marie Hansen
Annonce
Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Læser undrer sig: Valgplakater må ikke hænges op endnu - men hvad så med bannere og skærm-reklamer som disse?

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Alarm 112

Stoppet med tårnhøj promille - nu skal han i fængsel: Lokal spritbilist uden kørekort får sin tiende dom på 20 år

Navne For abonnenter

Det startede med, at de købte en ræv

Erhverv

Holzmanns 'afløser' på plads i centret: Ny taske- og lædervarebutik flytter ind til black friday

Viborg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Viborg

Debat

Har byrådet mistet interessen for Ungdomsskolen?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Høje bygninger kaster altid lange skygger

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Rundt om Viborg

Byrådet fastsætter priser på byggegrunde: For under en halv million kroner kan du få lov at bygge i oplandsby

Viborg FF For abonnenter

Utålmodig hollænder venter på sin chance - savner spilletid og et endeligt gennembrud i Viborg

Debat

Kan Jens Rohde trække KD ind på Christiansborg?

Annonce