Annonce
Viborg

Vestergade mister butikker: Hvad gør vi nu, lille du…?

Borgmester Ulrik Wilbek oplever, at midtbyens butikker er pressede - blandt andet i Vestergade. Arkivfoto: Jesper Overgaard
I løbet af fire måneder bliver Vestergade fire butikker fattigere. En åreladning, der har været med til at få borgmesteren til tasterne for at sætte spørgsmålstegn ved, om vi skal gentænke måden, hvorpå gågaden ser ud - heriblandt "den lille gågade", Vestergade.
Annonce

Viborg: - Skal vi nedlægge butikkerne i den ene gågade?

Sådan lød et af de åbne spørgsmål, da borgmester Ulrik Wilbek for to uger siden skrev et indlæg på Facebook om handelslivet i Viborg midtby.

Ovenstående citat er selvfølgelig taget ud af en sammenhæng, men essensen er ikke til at tage fejl af. Viborgs gågademiljø, som vi kender det, er ifølge borgmesteren under pres, og derfor opfordrer han til:

- At alle parter - butiksindehavere, ejendomsejere, handelsforeningen, kommunen og borgerne får kigget på den virkelighed, vi står i i dag.

Og en del af virkeligheden er altså, at en af gågaderne måske skal lukkes ned som handelsgade eller i hvert fald gentænkes. Viborg har to deciderede gågade-strøg, Sct. Mathias Gade og Vestergade, hvor førstnævnte er den største. Samtidig er Vestergade blevet fire butikker fattigere i perioden fra september og frem til udgangen af året, hvor Garbitch også lukker ned.

- Jeg nævnte helt bevidst ingen gader i mit opslag på Facebook. Men ser man på Vestergade, så er der mange gode butikker, men der er også mange, som enten lukker eller flytter til Sct. Mathias Gade eller centret. Det bliver man nødt til at forholde sig til, uddyber borgmesteren.

Han fortsætter:

- Jeg vil igen sige, at det jo ikke er noget, jeg har løsningerne på. Men jeg vil meget gerne være med til at tage debatten om, om der skal være en gågade mindre. Om de butikker, der kan overleve i begge gågader, skal være der, mens der kommer noget andet i de butikker, der ikke kan overleve. Spørgsmålet er, hvad det så skal være.

- Det kan også være, at der om 10 år kun er kædebutikker i byen, og det, der ikke kan overleve, må dø. Det eneste, vi ved, er at vi er ovre den tid, hvor der bare kommer en ny butik, når en anden lukker.

Men skal man så ikke bare sige, at hvad ikke kan stå må falde?

- Nu er det ikke min filosofi bare at lade stå til. Men nogle gange så er det bare sådan, det er. Heldigvis er mennesket sådan indrettet, at lidt tid efter, en forandring har ramt en, så begynder man at finde ud af, hvad man så skal gøre.

Fire butikker der er flyttet eller lukker i Vestergade

Fra september og frem til årsskiftet har fire butikker valgt at flytte fra eller lukke i Vestergade.

---

20. september: Søstrene Grene flyttede ind i nye lokaler i Sct. Mathias Centret efter 17 år i Vestergade.

24. oktober: Matas lukker sine to butikker i henholdsvis Vestergade og Sct. Mathias Gade for at åbne en ny og større butik i Sct. Mathias Gade 56.

24. oktober: Metropol Ure & Smykker flytter ind i Sct. Mathias Gade fra Vestergade.

31. december: Garbitch lukker den 31. december efter 16 år på den samme adresse i Vestergade.

Annonce

Hurtig udvikling

Som Ulrik Wilbek skrev i sit indlæg på Facebook, må alle parter gøre op med sig selv, hvor meget de vil støtte op om det lokale handelsliv. Vil forretningerne være en del af Viborg Handel? Vil lejerne sætte priserne ned? Og vil kunderne gøre deres handel i butikkerne i stedet for på nettet?

Netop nethandlen ser borgmesteren som en åbenlys fjende for den lokal detailhandel, og udviklingen går hurtigere, end mange regner med, mener borgmesteren.

- Jeg tog emnet op til et seminar i begyndelsen af året, hvor vi havde inviteret en fremtidsforsker ind til at komme med sin vurdering af, hvordan fremtiden så ud. Jeg kan bare sige, at på det halve år, der er gået siden, er det gået værre, end han spåede, at det ville gå på fem år. Og det er ikke kun i Viborg, at det er gået sådan. Det er i hele landet, siger Ulrik Wilbek og fortsætter:

- Det viser bare, at det er så svært at spå om, hvad fremtiden vil bringe. For fremtiden kommer bare 100 gange hurtigere nu, end den gjorde for 50 år siden.

Annonce

Kommunens bidrag

Men hvad kan Viborg Kommune med borgmester Ulrik Wilbek i spidsen så gøre for at sikre det lokale handelsliv i midtbyen?

Som borgmesteren selv siger, kan de jo ikke tvinge kunderne til at gå i butikkerne.

- Men som kommune kan vi støtte op om handlen og aktiviteter. Vi har lavet nogle fantastisk flotte gågader, man ikke finder smukkere andre steder i Danmark. Vi hjælper til med julebelysningen. Vi gør det ene, andet, tredje og fjerde.

- Vi har gennem Tinghallen og Claus Donslund fået arrangeret to fuldstændig unikke koncerter med henholdsvis Nik Kershaw og Wet, Wet, Wet den ene dag og Westlife den anden (14.-15. august, red.) nede i domkirkeområdet. Hvordan pokker det er lykkedes, ved jeg ikke, men det er altså godt gået.

Og så påpeger Ulrik Wilbek, at politikerne for mange år siden faktisk var med til at sikre en god del af handlen i Viborg midtby.

- Rent politisk har vi allerede gjort det, vi kunne for midtbyen, da jeg var med i byrådet første gang (fra 1997-2001, red.). Her besluttede vi, at vi ikke skulle have et overdækket storcenter uden for midtbyen. Så ville handlen i Viborg midtby dø, siger Ulrik Wilbek og runder af:

- Jeg mener stadig, at vi traf den rigtige beslutning dengang. For man kan se andre steder, hvor der er et stort velfungerende storcenter, så har det drænet midtbyen. Vi har et lille center i midtbyen, og det er fint nok. Og jeg tror kun, at det er i Rødovre Storcenter, at man holder niveauet, ellers lider mange storcentre også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce