Annonce
Bjerringbro

Hvad nu hvis strømmen går?

Flemming Petersen og hans kolleger har opbygget tableauer, der viser forskellige kendte systemer fra hverdagen, og hvad der sker med dem, hvis strømmen svigter. Foto: Preben Madsen.

Energimuseets sæsonudstilling, »Blackout«, forsøger at vise, hvad der sker, hvis et område rammes af en langvarig strømafbrydelse.

I dag lørdag 28. marts åbner Energimuseet i Tange for sin sæsonudstilling, der har fået den dramatiske titel »Blackout«. Den hentyder til, hvad der mon sker, hvis nu strømmen forsvinder i adskillige timer eller dage? De mulige svar på dette spørgsmål er faktisk skræmmende.

Et hackerangreb mod el-styresystemerne kan være det, der sætter det danske samfund helt ud af spillet, oplyser Flemming Petersen.

Vort moderne samfund er dybt afhængig af, at der er strøm i kontakten, hver gang vi tænder. I følge museumsinspektør Flemming Petersen, der er idemanden bag udstillingen, er der det i 99,997 procent af tiden i Danmark. Men en gang imellem bryder forsyningssystemet ned, fortæller Flemming Petersen og fortsætter:

»Vi havde et større blackout herhjemme i 2003. Det omfattede hovedstaden og hele Sjælland. Samme år røg strømmen i længere tid på hele den amerikanske østkyst, og går vi lidt længere tilbage, blev New York ramt af en næsten 24 timer lang strømafbrydelse tilbage i 1977. Også i 1977 var vi vesterlændinge helt afhængige af elforsyningen. Så når den forsvinder igennem så lang tid, får det virkeligt alvorlige samfundmæssige konsekvenser. I New York måtte myndighederne indføre undtagelsestilstand for blandt andet at hindre plyndringer«.

Annonce

Også i nærmiljøet har der været strømafbrydelser i nyere tid, nemlig i januar 2005, da en natlig orkan forhindrede Bjerringbro Elværk i at forsyne sine forbrugere med strøm i 10-12 timer:

»Ja, det var temlig alvorligt, dengang«, erindrer Flemming Petersen: »Jeg bor selv uden for Bjerringbro Elværks forsyningsområde, så personligt mærkede jeg intet til sagen. Men under min research til udstillingen, har jeg talt med brugsuddeler Kurt Petersen i Bjerringbro, og Brugsen måtte smide kød væk for mange tusinde kroner«.

Det er kompliceret stof at formidle det, der sker, når strømmen afbrydes til et større eller mindre geografisk område. Men nøgleordet til at forstå det hedder »ubalance«. Flemming Petersen siger:

»Elektricitet er egentlig verdens mest fordærvelige vare. Den kan ikke gemmes. Derfor skal der ikke produceres mere, end der forbruges. Hvis der opstår en ubalance her, går det galt. Strømmens kvalitet daler og bliver ubalancen værre og værre, begynder relæerne på de store transformatorstationer at slå fra - og så er der ikke andet at gøre end at lukke ned og derpå begynde at bygge systemet op igen nedefra, indtil der igen er opnået balance mellem den producerede og forbrugte mængde strøm«.

Hvis lynet slår ned eller et elkabel rives over af en gravko, sørger teknikere på en styringscentral i Fredericia for at få koblet strøm ud og ind mellem transformatorstationer og kraftværker. Nogle gange er det relativt nemt at genoprette balancen, og så varer strømafbrydelserne kun 10-15 minutter. Andre gange går det galt, og så kan det vare flere timer, inden strømmen kommer igen.

Men den største trussel mod den danske elforsyning kommer måske slet ikke fra den slags uheld - men fra et hackerangreb sat ind af en fjendtlig magt. Flemming Petersen fortæller:

»Beredskabsstyrelsen nævner et hackerangreb som en af de 10 mest sandsynlige trusler mod den danske elforsyning. Vi tror, at vores udstilling vil sætte tanker i gang hos alle, der kommer og ser den: Et blackout af flere døgns varighed vil simpelthen sætte samfundet helt i stå. Og måske også langt tilbage. Når der ikke længere er vand i hanerne, hvordan vil mennesker så begynde at agere, hvis de ved, at der er vand at få på hylderne i et af de supermarkeder, som personalet har lukket, fordi ingen kan betale med dankort og alle køle- og frostvarer er fordærvede...?«

Annonce
Viborg For abonnenter

'Så stærk, at du kan søge tilflugt under den': I sommer måtte vandet pumpes væk fra Nytorvs tag - hvordan kunne sneen komme som en overraskelse?

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Navne

Kirsten mødte kærligheden, da hun solgte forårsruller i Thy-lejren: I mere end 40 år har hun nu nydt livet ved Hjarbæk Fjord

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kultur For abonnenter

Lille Anika venter stadig på behandling i Budapest

Sport

Julecup i Bjerringbro må også aflyses i år

Rundt om Viborg

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Annonce