Annonce
Debat

Hvad pokker sker der dog med Bent Hansens gamle region?

Kristian Lund

Der blæser sandelig nye vinde i Region Midtjylland. Senest valgte regionsledelsen at smide to direktører, hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen, ud af klappen med omgående virkning.

Mandag morgen kl. 8.00 skulle de to ellers have deltaget i et heldagsmøde - et lederseminar - på Hotel Scandic i Silkeborg med den talstærke ledergruppe i Hospitalsenhed Midt, men kl. 8.10 ankom regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen og koncerndirektør Ole Thomsen til mødet med den chokerende oplysning, at de ellers velrenommerede og vellidte topledere var fyret med omgående virkning.

Det tog et par timer for ledergruppen at komme sig over den overraskende melding - hvorefter lederseminaret blev aflyst.

Den forklaring, de afskedigede direktørers kolleger fik, var såmænd den, som offentligheden senere blev trakteret med, nemlig uenighed om strategien. Men senere var regionsdirektøren dog parat til at nævne, at uoverensstemmelserne har stået på i nogen tid. Og derved bidrog han såmænd til at gøre tingene endnu værre for de to afskedigede topledere. Realiteten er imidlertid, at det virker langt mere sandsynligt, at de to direktører smides ud, fordi de ikke har været enige med regionens spareplan, og den har da også vist sig at være meget løs i koderne.

Fyringerne er atypiske for Region Midtjylland, der tværtimod har en årelang tradition for sit umanerligt gode forhold mellem regionens ledelse og ledergrupperne på regionens hospitaler - og i øvrigt også mellem lederne og politikerne. Under Bent Hansens ledelse - bistået af hans højrehånd i administrationen, regionsdirektør Bo Johansen - lykkedes det at skabe et sammenhold, som andre regioner har misundt midtjyderne, og som indeholdt et betydeligt element af "os mod dem", altså Region Midtjylland i naturlig kappestrid med hovedstaden.

I 2015 blev Bo Johansen erstattet af Jacob Stengaard Madsen - og så fik samarbejdet hurtigt en anden lyd. Det kom som en bombe, da den nye regionsledelse smed den respekterede øverste chef for Aarhus Universitetshospital, Gert Sørensen, ud på en facon, som er en tro kopi af den aktuelle fyring af Lars Dahl Pedersen og Tove Kristensen. Også Gert Sørensen kørte lukt ind i en væg, og så blev han fortumlet og forvirret kørt bort.

Siden er Gert Sørensen i den grad blev rehabiliteret - hurtigt fik han jobbet som chef for det Nationale Genomcenter, et meget betroet job.

Efter den brutale fyring af Gert Sørensen erkendte Jacob Steengaard Madsen, at den sag havde givet ham ridser i lakken. Ikke desto mindre gentager han nu forløbet.

Også denne gang virker fyringen kropumulig rent ledelsesmæssigt. Det er en meget magtfuld øverste chef, der vælger at smide sine mest betroede ledere ud på den facon - som om de havde taget af kassen. Formålet kan kun være at signalere til de øvrige ledere, at her accepteres ingen slingrekurs - og da slet ikke nogen form for kritik af regionens planer.

Regionsledelsen må være bedøvende ligeglad med, om medlemmerne af ledergruppen er trygge, selvtillidsfulde og parat til at bidrage med deres vinkler på aktuelle problemer - så hellere en terroriseret, frygtsom ledergruppe, der makker ret og holder bøtte.

Det signal udsender Region Midtjylland med de seneste fyringer.

Regionsformand Anders Kühnau har meldt ud, at han har haft kendskab til afskedigelsen af de to direktører, men at han ikke har været involveret i beslutningen - det er sikkert korrekt. Men det er ikke desto mindre en direkte sløset indstilling til opgaverne som regionsformand, og det virker helt usandsynligt, at hans forgænger, Bent Hansen, ville have udvist en tilsvarende ligegyldighed over så dramatiske signaler til ledergruppen.

Nu går politikerne i regionen ind i sagen anført af Venstremanden Ulrich Fredberg, selv ledende overlæge på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg - og altså kollega til de to afskedigede direktører, men det kommer der nu næppe noget ud af.

Til gengæld skal overlægen fra Silkeborg nok være glad for, at han som medlem af regionsrådet trods alt har en slags immunitet - ellers havde han nok ikke kunnet beholde sit job.

Den mistanke sidder man tilbage med nu, og det kan ikke være fremmende for Region Midtjyllands muligheder for at tiltrække nye dygtige og selvstændigt tænkende chefer til regionens topposter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce