Annonce
Viborg

Hvad tør man forvente i en varmestue?

Varmestueleder Mads Bæk håber på godt vejr og god opbakning, når der samles ind til Viborgs mest udsatte borgere. Arkivfoto: Morten Dueholm

"Hvad med vores egne?" lyder det, når der samles ind til verdens fattige og flygtninge. Den bekymring kan man nu bakke op med handling.

Annonce

Viborg: Nogen ordenskarakter i den høje ende havde håndskriften næppe fået, hvis den skulle bedømmes af en dansklærer.

Det skal den heldigvis ikke, og sedlen med den blå kuglepenskrift hænger uanset hvad på opslagstavlen med en stor, gul tegnestift. Her i varmestuen skuer man ingen hund på hårene.

"Tak for mad. Elsker jer ALLE. PS. God bhandeling" står der på den kvadratiske seddel, som hænger lige under formaningen om, at hver mand eller kvinde max må tage to ostemadder.

Mads Bæk smiler med tilfredshed, indtil han tager sig til inderlommen.

- Øv, de er tomme alle tre, siger han så og kigger på sine piber.

Det er ved at være koldt udenfor, men efter at have fundet lidt tobak frem går lederen af Kirkens Korshærs Varmestue alligevel ud på altanen, for også et sted som dette er der en rygelov, som skal overholdes.

Altanen er noget af det, der godt kunne trænge til en hånd. Eller to. Og det er der faktisk lagt en plan for, man venter bare på entreprenøren. Pengene har man blandt andet, fordi man i 2016 kunne juble over at have samlet 54.000 kroner ind i Viborg ved den første husstandsindsamling af sin slags.

Annonce

God sag

Sidste år var skuffelsen tilsvarende stor. 37.500 kroner kom der i den lokale korshærskasse. Selvom hver en krone varmer, bemærkede man i særlig grad, at det var svært at skaffe indsamlere.

Så hvad tør man forvente i år?

- Forvente? Tja ... Det er altid træls her cirka 14 dage før, for der ved man ingenting. Men jeg forventer da, at vi får mindst 30 indsamlere på gaden - og rigtig gerne mange flere, siger Mads Bæk, da han har røget færdig og igen er kommet inden for i den varmestue, hvor Viborgs fattige, hjemløse og udsatte borgere hver dag kan få en bid mad, en kop kaffe og ikke mindst et smil at varme sig på.

- Vores fordel er, at vi har en god sag: De penge, vi skal samle ind, går til vores helt lokale arbejde. Den side af sagen tror jeg ikke, at så mange mennesker er i tvivl om, siger Mads Bæk.

- Så jeg forventer da, at vi kan komme os lidt over sidste års indsamling, som var en nedtur, tilføjer han.

Annonce

Underskud

Det er søndag den 25. november, at man kan hjælpe varmestuen på Sankt Leonis Gade.

De penge, som doneres i Viborg, bliver i Viborg. Hvor man har brugt de seneste to år på at renovere og istandsætte lokalerne, så er årets resultat øremærket den daglige drift.

- Salget i vores genbrugsbutikker er stagneret, og økonomer vil sige, at en stagnation er lig med tilbagegang. Det ved jeg nu ikke, om det er, men faktum er, at vi har et driftsunderskud i år. At vi har mange, som kommer her som gæster, er ikke lig med en indtægt, og det er jo bestemt heller ikke meningen.

Annonce

Lidt kynisk

En indsamler får typisk 900-1100 kroner i bøssen, og med et sparsomt antal indsamlere på gaden må man bruge ressourcerne optimalt.

- Så det kan godt lyde lidt kynisk, men i det her spil er det ikke tanken, der tæller. Det gør beløbets størrelse, konstaterer Mads Bæk, som dog ikke vil sige, hvad der typisk er et godt indsamlingssted - og hvad der er et dårligt.

Til gengæld vil han gerne løfte sløret for, at konkurrencen er hård. 18 organisationer, halvanden om måneden, samler ind ved at stemme dørklokker. Mads Bæk håber, at nogen derude har husket, at Kirkens Korshær igen i år kommer forbi i slutningen af november. I den kulde, man hjælper de fattigste med at undslippe hver dag.

Mads Bæk har bemærket, at begrebet "vores egne" bruges som undskyldning for ikke at støtte så mange andre. Nu kan man så understøtte den bekymring med reel handling.

Så hvad er det egentlig, man kan forvente i år? Det er stadig svært at svare på.

- Men jeg forventer, i hvert fald, at det bliver godt vejr. Vores indsamlere får strålende solskin at samle ind i, næsten garanterer Mads Bæk med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Viborg

En rigtig dum Aarhus-historie

Sport

Mål, mål, mål, mål: Kløvergrøn offensiv sprudlede på ny

Annonce