Annonce
Rundt om Viborg

Hver sjette skal tage lufthavnsbussen

Viborg Kommune tror, at en direkte busforbindelse mellem Viborg by og Midtjyllands Lufthavn ved Karup kan komme op på 40.000 passagerer om året. Arkivfoto: Morten Dueholm

Et muligt forsøg med en direkte lufthavnsbus fra Viborg til Midtjyllands Lufthavn bygger på, at hver sjette flypassager skal tage denne bus til eller fra.

Karup: Som tidligere omtalt har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen bevilget Viborg Kommune 2.269.000 kroner til et forsøg med en lufthavnsbus, der skal køre direkte mellem Viborg by og Midtjyllands Lufthavn ved Karup. Hvis kommunen selv er parat til at anvende et lignende beløb.

Projektet bygger blandt andet på, at det lykkes at få cirka 40.000 passagerer - 160 om dagen - til at benytte sig af denne bus til eller fra lufthavnen. Det vil svare til omkring hver sjette flypassagerer. Hvis altså lufthavnens mål om 250.000 årlige passagerer nås.

De 40.000 passagerer skal komme fra, at 20.000, der nu benytter sig af flekstaxaordningen eller kører med rutebilen, i stedet tager lufthavnsbussen, samt at der kommer 20.000 "nye" kunder til den kollektive trafik i form af en lufthavnsbus.

Bussen bliver ifølge det oplyste hurtigere og billigere end flekstaxaen. En halv time skal det tage at køre fra Viborg til lufthavnen - og omvendt. Der bliver kun stoppesteder i Hald Ege, ved Frederiks og i Karup.

Prisen kan også blive attraktiv - 10 til 20 kroner skal en busbillet til lufthavnen koste - afhængig af, hvor man står på.

Kommunens del

Planen er, at forsøget med lufthavnsbussen skal køre i årene 2018 og 2019. Nettoudgiften er beregnet til i alt 4,6 millioner, som altså fordeles ligeligt mellem stat og kommune.

Der er dog endnu et stort spørgsmål: kan kommunen finde sin del af pengene? Umiddelbart har byrådets teknikudvalg, som sagen hører under, ikke sat millionbeløbet af. Byrådets budgetkonference og efterfølgende forhandlinger om 2018-budgettet bliver afgørende, om busforsøget kan blive til noget.

Samtidig kan byrådet stå med den økonomiske udfordring, at der skal kommunale kroner til, hvis busdriften i oplandet skal opretholdes. Region Midtjylland har bebudet besparelser, som ser ud til at gå ud over tre regionale ruter til og fra Viborg. Det er rutebilerne til Skive over Knudby, Aalestrup over Hvam og Hammel over Rødkærsbro.

Annonce

Så meget som muligt

Men det er ikke udgangspunktet for Viborg Kommune at skulle vælge mellem regionale ruter og en lufthavnsbus. Det understreger Johannes Vesterby (V), formand for byrådets teknikudvalg, som den kollektive trafik politisk hører under.

- Vi skal have så meget kollektiv trafik som muligt, og vi må tage slagsmålet med Region Midtjylland om, at besparelserne ikke bliver så omfattende, som der er lagt op til, siger han

Omvendt er han også på det rene med, at "der ligger ikke en stor pose penge på det tekniske område i kommunen til kollektiv trafik", så en prioritering kan blive nødvendig.

- Vi er nødt til at kunne opretholde et fornuftigt niveau for kollektiv trafik i landområderne. Omvendt skal vi også tage alvorligt, at vi har søgt om statstilskud til en lufthavnsbus, siger Johannes Vesterby.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce