Annonce
Navne

Hver tiende Prinsens-soldat blev boende i Viborg

Jakob Bryde. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Jakob Bryde blev soldat ved Prinsens Livregiment i Viborg i 1990. Da han ankom, råbte oberst Jens Christian Lund ind over geleddet: I ved det ikke, men hver tiende af Jer flytter aldrig fra Viborg igen. I dag fylder Jakob Bryde 50 år.

50: Jakob Bryde har de seneste 15 år boet på adressen Nordentoften 101 i Skals. For ti år siden startede han på samme adresse sin virksomhed, Brydes Portservice, som han fortsat ejer og driver.

Jakob Bryde er opvokset i Næstved, hvor han er udlært automekaniker på et Opel-værksted. Da Jakob Bryde skulle være soldat, søgte han til Prinsens Livregiment i Viborg.

Da han ankom, blev han sammen med de andre rekrutter belært af oberst Lund, at hver tiende ville blive hængende i Viborg efter soldatertiden. Og Jakob Bryde blev altså en af de ti.

Han blev efter tre måneder sendt på sergentskole i København. Her blev han sergent som våbenmekaniker, og han var den eneste af slagsen, da han vendte tilbage til kasernen i Viborg.

Campingvogne til sheikerne

- Da der er krav om, at der altid skal være en våbenmekaniker til stede, kom jeg med på skydeøvelser næsten hver eneste weekend i to år. Jeg fik mange venner her i det midtjyske og havde også familie i Jylland. Da jeg fandt en kæreste, var jeg pludselig selv halvt jyde, fortæller fødselaren i villaen i Skals, og han fortsætter:

- Efter soldatertiden fik jeg job som mekaniker hos Sølvsten Biler i Viborg, og som våbenmekaniker kom jeg tilbage til Forsvaret, hvor jeg uddannede nye værnepligtige. I en årrække arbejdede jeg på forskellige arbejdspladser i det midtjyske. Jeg var automekaniker hos Sand Jensen i Silkeborg og hos Volvo i Viborg. Hos Norfrig lavede jeg luksuscampingvogne til sheikerne i Saudi, hvor der var installeret guldvandhaner, og gulvene var belagt med ægte marmor.

Motorsport

Efter en tid hos portfirmaet Faltec i Hobro oprettede Jakob Bryde for ti år siden virksomheden Brydes Portservice, som servicerer og reparerer porte i hele det midtjyske område fra Aarhus til Hvide Sande og fra Hobro til Vestkysten.

Hvis en kunde ringer og bestiller en ekstra port, er der en samarbejdsaftale med fabrikken Aros i Gjern, som leverer de ønskede porte. På den konto har Jakob Bryde installeret porte både i København og i Tyskland.

I spidsbelastninger har han aftale om at hyre faglærte vikarer ind til arbejdet.

Jakob Brydes bedre halvdel hedder Birgitte, og parret har fire børn. De holder gerne ferie i Italien, og hjemme besøges motionscentret i Skals, og der bliver sponsoreret til de lokale frivillige foreninger.

I en lang årrække er mange weekender gået som mekaniker ved motorsport.

- Jeg er mekaniker hos Team ACI Motorsport. Vi kører race på Jyllands Ringen, Ring Djursland og Padborg Park. Vi har et par ældre Le-Mans racerbiler og amerikaner veteranbiler, blandt andre Corvette 1996/97. Min søn på 20 år har også et team, Team MB Motorsport, slutter Jakob Bryde, som er medlem af Prinsens Livregiments Soldaterforening.

Både ti-års jubilæet og 50-års fødselsdagen i dag, mandag den 2. september, blev fejret ved en fest i lørdags sammen med familie og gode venner.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce