Annonce
Debat

Hvor blev rågerne fra Loldrup pludselig af?

Rågerne er pludselig forsvundet fra Loldrup. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Læserbrev: Vi skal tilbage til 1974–60 året for vandreduens endeligt. Jeg fik den grusomme historie om vandreduens udryddelse af lærer Jakobsen på Løvel Skole, og jeg må indrømme, at den gjorde indtryk.

Vandreduen, den mest talrige fugl, der nogensinde har eksisteret. Dens antal er estimeret til mellem 3 og 5 milliarder, og ingen anden fugl kommer bare i nærheden af dette antal. Indtil første halvdel af 1800-tallet kunne himlen en gang imellem være mørk i flere dage, når vandreduen var på træk fra Atlanterhavet til foden af Rocky Mountains og omvendt.

Da udryddelsen af vandreduen var på sit højeste, blev den både brugt som svinefoder og regulær gødning til landbrugsdrift, men selvfølgelig også som billig mad til slaver etc.

Annonce

At udryddelsen blev en realitet skyldtes til dels, at vandreduen kun fik én unge om året, og i særdeleshed dens trang til at opfostre sit afkom i store kolonier, hvilket jo blev umuligt for de sidste tilbageværende.

Tænk sig, at det netop blev trangen til at leve i kolonier, der blev vandreduens endeligt. Her er det så, vi skal tilbage til Loldrup! I den lille bøgeskov ved forsamligshuset har der de sidste cirka 50 år eller mere været en koloni af råger. Hvor mange er svært at gøre op, men et slag på tasken er der måske mellem 100 og 200 reder, og en stor del ville have været beboet, hvis de fugle, der sværmede omkring skoven i det tidlige forår 2021, stadig var i live.


Men der er sket en meget kraftig decimering indenfor de sidste 14 dage, så kraftig at man skal være være heldig, for bare at se en enkelt råge.


Men der er sket en meget kraftig decimering indenfor de sidste 14 dage, så kraftig at man skal være være heldig, for bare at se en enkelt råge.

Hvad har de stakkels råger dog gjort ud over at give god gødning til bøgeskoven og de omkringliggende marker? Hvorfor er der ikke længere plads til en lille koloni af disse intelligente fugle i en natur, der aldrig har haft der værre. Og sidst, men ikke mindst, har vi virkelig så lidt respekt for andet liv, at vi bare kan gå ud og pløkker fugle, der vil i gang med at yngle?

Det er da muligt at rågen ikke lider samme skæbne som vandreduen, men når det er tilladt at decimere denne ellers fredede fugl, kunne udheldet (at alle kolonier blev udslettet samtidig) jo være ude. Jeg synes virkelig, det er sørgeligt, at rågerne ikke er der længere, men på den anden side - vi er jo midt i den sjette udrydelsesperiode, så der er vel kun tilbage at skrue op for lyden i ørebøfferne som en anden amerikansk kampsoldat og fyre løs med Rounup, asfaltering, kunststofbaner, flisebelægninger, lange flyrejser osv. osv.

Og så glemme alt om de skide råger……...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce