Annonce
Leder

Hvor langt rækker solidariteten i Danmark?

Jeg er stolt af at være ansat i Jysk Fynske Medier.

Som det blev offentliggjort i går, ser det ud til, at alle ansatte i koncernen i tre måneder går 10 procent ned i løn for at hjælpe vores fælles arbejdsplads igennem krisen, som nedfrysningen af samfundet er årsag til.

Initiativet kommer fra journalisternes tillidsfolk og har bredt sig til resten af korpset. Direktionen og øvrige chefer har kvitteret ved omgående at gå med på ideen, og nu skal hver enkelt medarbejder spørges. Jeg er ikke i tvivl, vi står sammen i krisen.

Dermed får vi en pause til at se, hvor slemt det bliver. Men selv på den anden side af corona skal der spares millioner af kroner. Det er vist hævet over enhver tvivl. Sådan er det i rigtig mange private virksomheder. Desværre er mange allerede fyret. Nogle er sendt hjem til uvished, og andre holder stand på deres job.

Hjælpepakkerne er kun et plaster på såret, men de bliver alligevel historisk dyre at få gennemført.

Så er det, jeg tænker, at som det ser ud nu, er det det private erhvervsliv og de privatansatte, som betaler regningen. Kunne man ikke forestille sig nogle løsninger, hvor vi står sammen i hele samfundet om midlertidigt at gå ned i løn? Gerne undtaget det hårdt pressede sundhedspersonale, som lige nu knokler over evne.

Vi skal undgå konflikter mellem danskerne, men der er lige nu nogle danskere, som må have det svært med beskeden, da statsminister Mette Frederiksen sendte alle offentligt ansatte - undtaget kriseberedskabet - hjem med fuld løn. Hun kunne jo ikke andet, men den svider hos f.eks. de små selvstændige virksomheder, som lige nu betaler den største regning.

Jeg sidder ikke med løsningen, men tænker, at hele befolkningen principielt bør bidrage efter evne. Ellers er jeg bange for, at der bliver gravet grøfter, som det kan blive svært at fjerne igen.

Et tænkt eksempel: Hvis Viborg Kommunes ansatte valgte at gå 10 procent ned i løn i tre måneder som i Jysk Fynske Medier, ville der blive frigivet millioner af kroner, som kunne bruges til at stimulere aktiviteten i lokalsamfundet.

For når vi er ovre nedsmeltningen, får vi virkelig brug for at sætte gang i hjulene og redde, hvad der reddes kan.

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce