Annonce
Viborg

Hvor svært kan det være? Lokalpolitikere udfordret på virkeligheden

Knud Gaarn-Larsen (siddende t.v.) fik ting at vide, som han normalt ikke ville få det ved et traditionelt vælgermøde. Foto: Ole Bjærge.
Ingen arme, ingen kage og ingen cykel, intet arbejde. Lokalpolitikere snusede til den virkelighed, som medborgere med handicap rammes af, hver morgen de står op.

Viborg: - Jeg indrømmer ærligt. Det kan jeg simpelthen ikke.

Ordene kom fra Kristendemokraternes Knud Gaarn-Larsen, da han lørdag middag deltog i et noget utraditionelt politisk møde på Skottenborg, hvor handicaporganisationen LEV har base, og det var da også denne forening, som havde arrangeret pølsevogns-debatten forud for kommunalvalget om godt syv uger.

Socialdemokraten Eva Pinnerup fik lidt at vide om de problemer, voksne med autisme støder ind i. Hendes partifælle Mette Nielsen havde en tjans i pølsevognen. Foto: Ole Bjærge
Jacob Møllegaard (t.v.) fortalte, at han savner de rejser, Trepas tidligere arrangerede. Lone Langballe, Dansk Folkeparti og Stine Isaksen, Alternativet, lyttede med.
Dan Kristoffersen havde taget turen fra Ellekonebakken for at blive klogere på det kommende kommunalvalg.

Den 73-årige i øvrigt meget rummelige byrådskandidat med et iboende iværksættergen måtte melde pas, da en af deltagerne på mødet bad ham om at fikse hendes cykel.

Annonce

Hun havde nemlig ikke haft held med at få andre til det, og indtil videre er det nu 10 uger siden, at hendes cykel brød sammen, og i den periode har hun ikke kunnet komme på arbejde.

- Det viser jo lidt om de problemer, mange handicappede står i. Kommunen har simpelthen ikke kunnet hjælpe, sagde Knud Gaarn-Larsen, mens Enhedslistens Liz Dueholm supplerede:

- Der er mange praktiske ting, som det åbenbart er svært at få hjælp til. Arrangementet her viser, at de handicappede rigtig gerne vil være sammen, og det er de også gode til, men nogle ting skal de have bedre hjælp til.

Enhedslistens Liz Dueholm havde også en tjans i pølsevognen. Foto: Ole Bjærge

Historien om cyklen, der nu står ubrugt hjemme hos en udviklingshæmmet kvinde, var en af flere, som ofte får hverdagen til at være op ad bakke.

- Og det er ikke fordi, vi ikke har forsøgt at få kommunen til at gøre noget med cyklen, der er i stykker. Der er tilsyneladende ingen, som rigtig kan tage ansvaret på sig. Eksemplet er desværre meget kendetegnende, sagde formanden for LEV i Viborg Susanne B. Andersen.

Hun mener, at der bliver lyttet til de handicappedes problemer "oppe" i systemet, men det er som om, at denne forståelse ikke udmønter sig i reel handling, når man kommer længere ned i systemet.

Et andet eksempel er de rejser, som de handicappede via Trepas kunne komme på tidligere - med egen betaling vel at mærke.

- Det kan vi ikke mere, og det, synes jeg, er rigtig træls, fortalte Jacob Møllegaard, der blandt andet har været på Bali og i Dubai.

- Nu er Trepas under Jobigen, og beskeden derfra er, at den slags gør de ikke, sagde Susanne B. Andersen.

Hun var i øvrigt yderst tilfreds med fremmødet og var glad for den store interesse, de politiske partier havde udvist ved at melde sig til.

LEV-formand Susanne B. Andersen var ovenud tilfreds med fremmødet.

Konceptet var, at politikerne fik lov til at stå i en pølsevogn et kvarter. Så kunne deltagerne bestille en hotdog og samtidig få en politisk snak.

Rundt om bordene gik snakken ligeledes om emner som en dyr madordning eksempelvis.

- Vi betaler 50 kroner for et måltid, som vi ikke engang kan blive mætte af, forlød det fra bordene, mens politikerne lyttede med og noterede.

Denne lørdag var der dog rigeligt med mad - hvis man altså kalder hotdogs for mad.

Det var Marko Salomonsen ikke sen til at gøre.

Marko Salomonsen med sin 10. hotdog i venstre hånd. Ned kom den. Der skulle også være plads til kage, så han sprang nummer 11 og 12 over.

- Lige nu er jeg ved hotdog nummer 10. Jeg kender en, der har spist 12, men jeg skal jo have plads til kaffe og kage bagefter, forklarede han.

Arrangementet sluttede med, at de inviterede politikere fremlagde, hvad de havde fået ud at timerne på Skottenborg, og hvad de kunne tænke sig at gøre ved de problemer, de blev præsenteret for.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce