Annonce
Rundt om Viborg

- Hvorfor lytter vi overhovedet ikke til vores børn længere?

Jeppe Søe fortæller de unge om deres forbrug af sociale og digitale medier. For ham er det nemlig et utroligt godt redskab, som kan bruges som talerør for de unges sag. Foto: Thomas Kjær Pedersen

Børn bruger så meget af deres fritid på de sociale medier, at det halve kunne være nok. Men i stedet for at italesætte behovet, bør vi måske lære, hvordan vi som forældre tager redskabet til os og får det bedste ud af det. For de sociale medier kan altså godt bruges til noget positivt ifølge Jeppe Søe.

Rødding: Budskabet var klart. De sociale medier er kommet for at blive, men vi skal også lære at bruge dem rigtigt. Men selv om dagens foredragsholder, Jeppe Søe, primært talte om brugen af sociale medier for de unge ottendeklasseselever fra skolerne i Hammershøj, Ørum og Rødding, var der samtidig en lille opsang til de forældre, som ikke længere lytter til deres børn.

- Nogle forældre har lidt svært ved at forstå, hvordan det er at leve de unges liv i dag. Mange af dem sidder bag skærmene hele dagen, og vi fortæller dem, at de skal komme ud og lave noget og være sociale. Men hvorfor egentlig? Jeg tror, det er fordi, at vi vil have, at de skal have en ungdom ligesom os. Komme udenfor og være sociale.

- Men det er jo præcis det samme som at have pennevenner. Men i dag behøver man ikke sidde og vente på at få sit svar. Man kan få svaret i sit headset eller på telefonen. Jeg fik lov til at spille med min ti-årige søn på computeren her den anden dag. De sad fire drenge og snakkede, imens de spillede. Og det var en såkaldt legeaftale, fortæller Jeppe Søe.

Han understreger dog også, at alt selvfølgelig skal gøres med måde. Men i stedet for at afgrænse, burde vi måske prøve at sætte os i deres sted. Lære deres verden at kende. Og acceptere den.

Sociale medier som redskab

Men de unge elever skulle heller ikke slippe for at få en lille opsang. Jeppe Søe er langt fra tilfreds med den måde, som mange unge i dag bruger de sociale medier på.

- Først og fremmest så skal I tænke over, hvad I deler. Ville I have sendt det her til jeres mormor? Lad vær med at dele alt muligt ligegyldigt. Der er ingen grund til at efterligne Fie Laursen, og hvad de ellers hedder.

- I skal dele ting, der rent faktisk betyder noget for jer. Noget der kan ændre på tingene. Så vil I måske også bliver taget mere seriøst. Skriv om, hvordan de lange skoledage er for jer. Hvad manglen på fodboldtrænere i den lokale klub gør. Giv jeres mening om ting. I stedet for at dele kattevideoer. Der var en vejarbejder, som blev ramt af et sidespejl, en dag han var på arbejde. Det skrev han en opsang om til bilisterne på facebook. Det blev set af 2,6 millioner mennesker. Det kan sgu' noget, fortæller Jeppe Søe.

Og efterfølgende kørte folk faktisk pænere i områder med vejarbejde, kunne Rådet for Sikker Trafik oplyse.

Stina Højsted Johansen går i 8. klasse i Hammershøj, og ordene påvirker også hende.

- Man tænker da over tingene, når han fortæller om sådan noget her. Vi tænker selvfølgelig i forvejen over, hvad vi deler med andre, men nogle af de ting, han fortæller, sætter virkelig gang i nogle tanker, fortæller 8. klasseseleven.

Annonce

Den nationale børnepornosag

Skolelederen på Sødalskolen i Rødding, Brian Albæk Jensen, var ret sikker på, hvad der var baggrunden for, at et sådan foredrag kom i stand.

- Den verserende sag, der omhandler den deling af to 15-årige, der har sex, er nok en af de primære årsager til, at vi satte gang i det her lille projekt. Det var som om, at virkeligheden havde overgået lovgivningen. På den måde, at mange af børnene sikkert har delt videoen uden at have onde hensigter. Og det er derfor utrolig vigtigt at lære børnene om, hvad der er i orden, og hvad der ikke er i orden, fortæller skolelederen.

Og Lions Club Tjele, der er økonomisk sponsor til foredraget, har nogle af de samme tanker.

- "Med Lions mod misbrug" står der på vores folder. Og man kan jo godt sige, at flere unge er gået hen og har fået et misbrug af alt, der er digitalt. Og når de bruger så meget tid der, er det vigtigt, at de ved, hvordan de skal bruge det ordentligt, fortæller John Nyby, som er projektleder på Lions mod misbrug for Lions Club Tjele.

Om både børn, forældre og bedsteforældre får taget de sociale medier ordentligt til sig, kan kun fremtiden vise. Én ting er dog sikkert. Der sættes fokus på det.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal Venstre-formand: Vi fyrede ikke Allan Clifford

Viborg For abonnenter

Byrådspolitiker afviser den lokale budgetaftale i jordklodens navn: - Jeres selvros er kvalmende

Sport

Pernille Harder sætter dansk målrekord i nem storsejr i Viborg

Bjerringbro For abonnenter

Fix a bike: Det startede med fem gamle cykler på græsplænen

Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

Rundt om Viborg For abonnenter

Grøn fremtid: Varmeværk i vækst bruger nu overvejende vedvarende energi

Rundt om Viborg

Findes der virkelig 400 forskellige æblesorter og over 100 forskellige slags pærer lige uden for Viborg? Kom selv og se

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Viborg For abonnenter

Finderup vil være årets lokalområde: - Det føles som én stor familie herude

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Debat

Skidt med Limfjorden - det bliver værre og værre!

Annonce