Annonce
Debat

Hvorfor skulle vi købe en trepattet ko?

Læserbrev: Med overskriften »Vild visualisering af landet under vandet« forsøger to læserbrevsforfattere - Phillip Hanhn-Pederesen, formand i foreningen Vild Med Vilje, og Peder Størup, stifter af hjemmesiden Naturbeskyttelse, at sælge læserne en trepattet ko med deres indlæg bragt i avisen 29. marts.

De illustrerer deres indlæg med en efterhånden velkendt visualisering af »...et varieret ålandskab med blomstrende, våde og tørre åbne områder, krat, spredte træer og skov."

Jamen, misforstå mig ikke. Naturen i Gudenådalen er bestemt både smuk og dejlig. Og jeg betvivler ikke, at Gudenåens vand løb en kende livligere i området mellem Kongensbro og Tange end så mange andre steder forud for sødannelsen i december 1920.

Men hvis åen genslynges, opstår de største naturforandringer under vandet. Naturen over vandet, som de to grønne skribenter anpriser, ja, den har vi i så rigelige mængder adgang til både opstrøms Kongensbro og helt til Silkeborg samt nedstrøms værket indtil Randers Havn. Så man behøver altså ikke sælge os noget, vi har nok af i forvejen.

Og hvis man kerer sig om vandmijøet under vandoverfladen og dermed vandrammedirektivet, så er der anvist løsninger fra lokalt hold, hvor både sø, værk og faunapassage kan tilgodeses. Man behøver ikke at gå efter en så radikal og ekstrem løsning, som en søtømning og genslyngning af åen vil være.


Men hov? Hvad blev der lige af sønaturen, den flora og den fauna, der foretrækker søens rolige vand som habitat? Hvad blev der af ørnene? Hvad med skalleslugere og lappedykkere, de sjældne andefugle osv.?


Men hov? Hvad blev der lige af sønaturen, den flora og den fauna, der foretrækker søens rolige vand som habitat? Hvad blev der af ørnene? Hvad med skalleslugere og lappedykkere, de sjældne andefugle osv.?

Skidt med dem, mener de to grønne prædikanter, men skriver det ikke. Og så kører de ellers løs med en værdi-absolutisme, som er en religiøs sekt værdig: Det, vi lokale får til gengæld, er som et paradis på jord.

Men hvorfor undervurderer de vores intelligens? Tror de, at vi er en flok enfoldige jydepotter, der ikke ved, hvad der er bedst for os selv? Hvorfor i alverden skal vi opgive at have rig adgang til både sø- og ånatur. Lige uden for døren?

Og Tangeværket kan sagtens bestå, fremturer de naivt. Ak ja. Håbet er lysegrønt.

De historiske erfaringer viser, at den uerstattelige og fredede kulturarv uvægerligt vil forvitre, hvis ingen rigtig passer på den henholdsvis ikke har midlerne til at gøre det ordentligt. Det er de sørgelige kendsgerninger høstet på andre danske vandkraftværker og vandmøller, som er blevet vandet berøvet af hensyn til naturgenopretning.

Det kræver i cirka-tal en årlig bevilling på 2,5 mio kr. at holde Tangeværket ved lige på det nuværende niveau. Hvem mon vil samle denne regning op? Mit gæt er, at det vil alle parter meget nødigt. Så det skal der nok gå fedtspil i.

Ansvaret for at passe på kulturarven vil sandsynlligvis forsvinde i en Bermudatrekant mellem Norlys, staten og Viborg Kommune. Som der plejer at gøre i den slags sager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Opvisning af Viborg FF - knuser Esbjerg med 4-0 i topkamp

Debat

Motorvej vest om Vejle

Viborg

Har ikke modtaget en eneste krone i kompensation: Restaurant har holdt personalet på arbejde under nedlukning

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topkarakter til dødboldskonge, anfører, forsvarskrumtap og dobbelt målscorer - flotte karakterer til resten

Annonce