Annonce
Rundt om Viborg

Hyggedag på heden er aflyst: Vender tilbage næste år

Den efterhånden tilbagevendende hyggedag i Kongenshus Mindepark i slutningen af august bliver aflyst. Arkivfoto: Preben Madsen
Den femte udgave af 'En hyggelig dag på heden' i Kongenshus Mindepark i slutningen af august er blevet aflyst, men vender tilbage næste år.
Annonce

Kongenshus: Det tilbagevendende sommer-arrangement i Kongenshus Mindepark - "En hyggelig dag på heden" - vender først tilbage i august næste år. På grund af corona-krisen er arrangementet blevet aflyst.

De seneste fire år har der ellers været afholdt "En hyggelig dag på heden" på den sidste søndag i august med boder, fåreklipning, servering af Kongenshus Kro & Hotel og ture til mindedalen, og det har været et populært udflugtsmål for folk i Viborg og omegn.

"Vi har nydt stor opbakning til arrangementet, og vi havde set frem til at byde velkommen på heden igen i år, men set i lyset af situationen med Covid-19 har vi besluttet at aflyse. Arrangementet skulle først have fundet sted den 30. august, men vi ved ikke, hvordan verden ser ud til den tid, og derfor aflyser vi. Vi glæder os til den 29. august 2021, hvor vi vender tilbage med ny og stærk udgave af arrangementet, der er blevet en god tradition", siger Bent Simonsen, bestyrelsesformand for Kongenshus Mindepark i en pressemeddelelse.

Kongenshus Mindepark

Gennem statstilskud, bidrag fra Viborg Kommune, Hedeselskabet, Hedebruget samt landsindsamlingen blev der indsamlet et beløb på 295.000 kr., og dermed kunne man i 1942 oprette den selvejende institution "Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere".

1.200 hektar hede blev fredet, og Kongenshus Mindepark blev indviet den 10. juni 1953 af Kong Frederik IX og Dronning Ingrid.

I 2004 blev Kongenshus Mindepark tildelt den internationale Carlo Scarpa Havepris. Begrundelsen for tildelingen var, at mindeparken forener naturelementer, lokalhistorie, national ånd, landskabsforvandling og kunst. Og særligt historien om den danske hedes forvandling til landbrugsjord, og om hedebøndernes sammenslutning for at købe resterne af heden, så det landskab, de havde arbejdet for at ændre til landbrugsjord, fortsat kunne eksistere i dens tidligere form.

Kongenshus Mindepark er støttet af Viborg Kommune og Hedeselskabet.

Annonce

Åben mindepark

Mindeparken har været åben for besøgende hele foråret, og det er mindeparken naturligvis fortsat.

Her er der er mulighed for at nyde udsigten fra udkigstårnet, gå en tur på heden eller gennem den smukke mindedal. I mindedalen står 39 herredssten, og på ni af dem er hugget vers af nogle af Danmarks største digtere gennem tiden. Det er sange, som har fået fornyet status, mens Danmark har været mere eller mindre lukket ned under corona-pandemien. Rigtig mange danskere har således været samlet om DR’s morgensang, hvor salmer som "Danmark nu blunder" og "Det haver så nyligen regnet" er blevet sunget – sange som altså er at finde i Kongenshus Mindepark, hedder det i pressemeddelelsen.

”Mindeparken og især mindedalen har en stor kulturhistorisk værdi, både fordi den hædrer og minder hedebønderne, men også fordi mange kunstnere figurerer i parken. Inskriptionerne på herredsstenene er valgt af de enkelte herreder tilbage i begyndelsen af 1950’erne, hvor mindedalen blev etableret, og mange af dem har altså valgt at hædre og mindes den danske sangskat. En sangskat, som er blevet særdeles aktuel igen,” siger Bent Simonsen.

Klipning af fårene er normalt en fast del af arrangementet i mindeparken. Arkivfoto: Preben Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

21 vil studere ny uddannelse i Viborg

Annonce