Annonce
Viborg

Hyldest til hospitalet med trodsige klapsalver og en taler, der bare tog ordet

Regionshospitalet Viborg blev fredag fejret for den fornemme kåring som landets bedste mellemstore hospital. Derudover blev flere specialer hyldet, fordi de også særskilt er nummer et i Danmark. Foto: Morten Dueholm

Nogle af de ansatte på Regionshospitalet Viborg tog sig fredag tid til at fejre, at man igen kan kalde sig landets bedste mellemstore hospital. Der var kransekage og trodsige klapsalver.

Annonce

Viborg: Der var fyldt med folk, der gerne ville høre, hvad han havde at sige.

Ham den skaldede i jakkesættet, som er formand for regionsrådet, og som dermed også stod i spidsen for den sparerunde, der længe så ud til at skulle maltraktere Regionshospitalet Viborg.

Det gjorde den ikke, for planerne blev der sat en politisk stopper for, men det krævede ofre på vejen. Nu stod han så her i bygningen fredag klokken 11.00.

Anders Kühnau (S).

Spareplanen blev blødt op efter politisk modstand. Direktionens forslag om at skære hårdt i Viborg var trods alt uspiseligt, og Anders Kühnau har da også som politisk leder manet til ro flere gange: Viborg er vigtig, siger han.

Samme pointe gentog han nu, da han gik på talerstolen. Han fortalte om alle sygehusets herligheder. Om den beundring og stolthed, han og regionsrådet er fyldt af over den indsats, der lægges for dagen.

Blandt andre regionsrådsformand Anders Kühnau gik på talerstolen, hvor han roste sygehuset i Viborg for det hårde og imponerende arbejde, der lægges for dagen.
Annonce

God arv

Han var her for at sige tillykke til sygehuset og de ansatte, som nu stod omkring ham.

Regionshospitalet i Viborg er kåret som landets bedste mellemstore hospital. Hurra.

Mange var mødt op, men der var naturligvis langt flere, som glimrede ved deres fravær denne formiddag. I al sin naturlighed kan læger og sygeplejersker ikke bare smide pilleglas, journaler, venflon, dropsæt og sprøjte fra sig, fordi der skal holdes tale. The show must go on.

Men mest markant i sit fravær var den fyrede ledelse naturligvis.

Lars Dahl Pedersen og Tove Kristensen røg ud, fordi de fandt sig i for lidt. De afleverede beviseligt et godt sygehus til deres afløsere, som i deres fravær denne dag gik på talerstolen med lovord og lykønskninger.

Det fravær skulle nok blive italesat, men først da den formelle del var ved at være afsluttet.

En del ansatte tog sig tid til at kigge forbi Atriumgården, hvor fejringen foregik.
Annonce

Så grundigt som muligt

Hospitalet er et spøjst sted. 13 etager fyldt med følelser. Folk dør og fødes med meters mellemrum. Tårer af sorg og tårer af lykke.

Følelsesladet var det også, da de ansatte på hospitalet mødte op i deres uniformer, hvad end den var hvid, blå eller skræddersyet med skulderindlæg og manchetknapper.

Dagens Medicins chefredaktør, Nicolai Döllner, var første mand på talerstolen. Han sagde blandt andet, at titlen som Danmarks bedste mellemstore hospital er yderst fortjent.

- Man skal aldrig forsømme at fejre noget, der er godt - og jeg vil gerne understrege, at det her ikke er grebet ud af den blå luft. Det er ikke en jury, som har siddet og bedømt en film eller en fodboldspiller. Det er en kåring baseret på tal, og det kan næsten ikke være mere grundigt, end det er i sundhedssektoren, sagde han.

Sygeplejerske Poul Engholm har flere gange markeret sin utilfredshed med regionens ledelse, og det undlod han heller ikke at gøre, da han efterspurgte den fyrede hospitalsledelses tilstedeværelse. Flere af de fremmødte gav dog udtryk for, at det var et malplaceret indslag - det er jo ikke den nye ledelses skyld, at den foregående røg ud. Talen fik dog et betydeligt bifald.
Annonce

Længste bifald

Også Hospitalsenhed Midts lægefaglige direktør Claus Brøckner Nielsen tog den skrattende mikrofon, som i hvert fald ikke var landets bedste. Han ønskede kollegerne til lykke og understregede, at prisen var deres.

Alligevel var det, sådan er det jo med den slags, ham og hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen, der formelt modtog prisen. Thomas Balle Kristensen blev fastansat torsdag og kunne altså tiljubles fredag. Hans smil så lidt akavet ud, da han stod der.

Mere tilpas følte han sig vist, da repræsentanter fra de forskellige afdelinger i flok kunne modtage den medfølgende priser for de specialer, som særskilt har udmærket sig som landets bedste. Her strålede hans øjne af stolthed, mens han klappede løs.

Selv gik han kun på talerstolen for lige at runde af. Forinden var dagens klart længste bifald blevet givet, da ledende overlæge Einar Pahle på vegne af alle afdelingsledelserne sagde, at:

- 2018 har været et meget hårdt år for os alle sammen. Vi har haft massiv overbelægning, en sparerunde, fyringer - og så mistede vi hele vores hospitalsledelse, som også har sin andel i udnævnelsen i dag.

Da blev Atriumgården fyldt med klapsalver. 20 sekunder med en bifaldene besked, der ikke var til at misforstå.

Thomas Balle Kristensen (med diplomet) blev fastansat som ny hospitalsdirektør torsdag, og fredag kunne han så tage imod hæderen. Der ligger et vist pres på den nye ledelse, erkendte manden i midten, den nye lægefaglige direktør, Claus Brøckner Nielsen, da også i sin tale. Til højre ses redaktøren for Dagens Medicin, som står bag kåringen, Nicolai Döllner.
Annonce

Ikke inviteret

Misforstås kunne heller ikke dagens sidste taler.

Han stod ikke skrevet på programmet, men sprang i bogstaveligste forstand op på talerstolen fra sin plads gemt bag et palmeblad. Han greb den nu slukkede mikrofon, da folk netop skulle til at liste af med kransekage i mundvigen.

Han bad ikke om ordet, han tog det.

Sygeplejersken Poul Engholm foldede sit papir ud og råbte højt ud over rummet, da det gik op for ham, at mikrofonen ikke var til megen hjælp.

Bagved stod Thomas Balle Kristensen, Anders Kühnau og de andre med foldede hænder og spørgende blikke og vidste ikke helt, hvad der foregik. De forberedte sig på det værste, men lod ham dog blive stående.

- En god ledelse baseret på anerkendelse og respekt får os alle til at præstere det ypperste. I dag mangler jeg den ledelse, som stod i spidsen for dette sygehus, da disse resultater blev lavet. Det burde være Lars Dahl (Pedersen, red.) og Tove Kristensen, der stod her og modtog hædersdiplomerne på vores allesammens vegne, lød det fra Poul Engholm.

"Hvad er det her for noget?" spurgte flere hinanden om. Enkelte begynde at fordufte, men det var som en ulykke, man ikke helt kunne lade være med at kigge på.

- Jeg er sikker på, at de gerne ville have været her, men de er ikke inviteret, og det ligger jo helt i tråd med den måde, det hele er foregået på. De behandles, som om de har gjort noget uhæderligt, men det havde de ikke. De havde blot forsvaret jer og jeres sygehus, og man gav dem ikke en gang lov til at sige farvel og tak - og man gav heller ikke en gang os lov til at sige farvel og tak til dem. Jeg synes, det ville være passende, hvis vi på en dag som denne her giver dem vores anerkendelse, fortsatte han og blev mødt med klapsalver.

Dagens næstlængste.

Et kaotisk år rundes af med smil og klapsalver.
Annonce
Viborg

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF er på vej mod vild klubrekord - sejr eller uafgjort mod Skive vil gøre stime historisk

Viborg

Trækunst stod ikke til at redde

Annonce