Annonce
Viborg

Bag om kommunens manglende indkøb hos lokale: I det mindste blev vi da lidt klogere...

Uddeler Lars Krog, Dagli'brugsen i Frederiks, har svært ved at forstå, hvorfor kommunen ikke kan handle i hans butik, når man samtidig siger, at at de små samfund skal bevares og udvikles. Arkivfoto: Morten Pedersen

Det begyndte med en kopi af et brev, som en brugsuddeleren i Frederiks havde sendt til borgmester Ulrik Wilbek. Brugsuddeler Lars Krog kunne ikke forstå, at den lokale, kommunale børnehave ikke længere måtte handle hos ham.

Det førte til, at jeg og en kollega, Uffe Salomonsen, fik skrevet nogle historier til avisen, om det var rigtigt - og i givet fald hvorfor.

Som man kunne læse i et opslag i folkebladet tirsdag i denne uge, er det i hovedsagen korrekt, at en lokal børnehave ikke må købe ind i den lokale brugs. Fordi Viborg Kommune sammen med landets øvrige kommuner har en fælles indkøbsaftale med en stor grossistvirksomhed, Hørkram. Og fordi der gælder nogle EU-regler på området.

Det forklarede både borgmesteren og kommunens indkøbschef, Tina Bjørnholt, der også begge pegede på, at Viborg Kommune ved storindkøb hvert år sparer et større millionbeløb, som så kan bruges til velfærdsopgaver, de såkaldt "varme hænder".

Samtidig erkendte borgmesteren også, at det er dilemma, når kommunen angiveligt samtidig vil understøtte udviklingen og det gode liv også i de mindre lokalsamfund.

For som brugsuddeleren fra Frederiks påpegede, så støtter en lokal butik som hans jo også blandt andet det lokale foreningsliv gennem sponsorater og donationer.

Senere har formanden for den socialøkonomisk drevne købmandsforretning i nabobyen Skelhøje, kristendemokraten Knud Gaarn-Larsen, i et læserbrev yderligere påpeget, at kommunen gennem indkøb lokalt kunne/burde påskønne, at lokale dagligvarebutikker skaber livsglæde og arbejdspladser. I hans tilfælde også til mennesker i fleksjob, hvilket sparer kommunen for udgifter.

Selv om borgmester Ulrik Wilbek understreger, at kommunen indkøbsmæssigt er bundet både af egne aftaler og EU-regler om udbud af varer og tjenesteydelser, har han lovet at tage sagen op i byrådets økonomiudvalg for at se, "om vi kan gøre mere".

Hvad der kommer ud af det, ved ingen. Men forhåbentlig har avisen med sine "rundt-om-emnet-historier" i det mindste givet læserne en lidt større viden om, hvordan "systemet" i dette tilfælde er skruet sammen. Og hvorfor børnehavepædagogen i Frederiks ikke bare lige kan smutte ned i brugsen efter et par liter mælk og en pose æbler....

Jens Peder Østergaard. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce