Annonce
Viborg

I en skov en legeplads lå

Disse grene er ikke på 4G og har dermed heller ikke adgang til Snapchat, Instagram eller Youtube, men alligvel kan man godt lege på og med dem.

Nutidens børn aner kun i tåger, at skoven er verdens bedste legeplads. Det vil Viborg Kommune ændre på.

Viborg: Vi kan ikke åbne en avis, se et tv-indslag, lytte til en debat eller måske selv deltage i en, før det på et eller andet tidspunkt dukker op, at "verden er jo blevet meget mindre..."

Det er den også på mange punkter. Vi holder ferie i Thailand i stedet for i Ulbjerg, spiser grøntsager fra fjerne lande i stedet for kål fra baghaven og beklæder stillinger som Head of Division i stedet for at være afdelingsleder.

Alt dette til trods, så er verden faktisk i løbet af et par generationer blevet mindre.

- Talrige undersøgelser viser, at den radius, som børn bevæger sig inden for i langt det meste af deres tid, er blevet meget mindre. For 40-50 år siden var deres radius omkring seks kilometer. Inden for denne havde de hverdag. Det betød blandt andet, at de legede inden for denne radius, fortæller lederen af Viborg Naturskole Vibe Winckles.

Og mange lege havde skoven som ramme. I skoven legede man, når man var barn. Sådan var det. Selv bybørn legede i nærliggende skove, og vær nu helt ærlig:

Hvornår har du sidst set en håndfuld unger spæne rundt i skoven, uden de har været ledsaget af en eller flere voksne?

I 1980?

Ikke noget dårligt skud.

- Det gør børn ikke i dag, siger Vibe Winckles.

Annonce

Hunde

I erkendelse af, at alle ikke elsker hunde, og at nogen elsker dem så højt, at de synes, at hundene skal have særlige friheder til at udfolde sig, har vi spredt rundt i landet - og i Viborg Kommune - mange såkaldte hundeskove.

- Jeg kom til at tænke på, at det egentlig er underligt, at vi synes, at vi skal lave særlige skove til hunde og deres ejere. Hvorfor synes vi ikke, at vi skal lave særlige skove til børn? Så satte jeg mig sammen med en række andre og udtænkte et projekt, vi har kaldt Børneskove i Viborg Kommune, fortæller Vibe Winckles.

Tankerne blev til en egentlig projektbeskrivelse, der nu er så langt, at den første børneskov i Viborg er klar til at blive vist frem. Det sker i Viborg Naturpark fredag den 17. august mellem klokken 15 og 18. Tag grusvejen overfor Vibækvej nummer 37. Så finder du skoven.

- En børneskov er dybest set ikke anderledes end alle andre skove. Det er ikke noget med en masse legepladser og ting og sager. Det er måske bare et skilt, som fortæller, at her en skov, som børnene gerne må lege i. Måske også et par ideer til, hvad man så kan lave i sådan en skov, fortæller Vibe Winckles.

I projektbeskrivelsen kan man læse:

"Der etableres seks konkrete børneskove. En fyrtårns-børneskov i Viborg Naturpark og fem satellitbørneskove. Intentionen er, at de skal placeres i sundhedssatellit-byerne Karup, Ørum, Bjerringbro, Møldrup og Stoholm."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce