Annonce
Viborg

For Anne og Eric er det stilhed før stormen: I første række til pandemien

34-årige Anne og 35-årige Eric Døssing Mønning er klar til lange dage og måske nye opgaver, når de som henholdsvis sygeplejerske og læge skal arbejde i en corona-virkelighed, der kun trænger sig mere og mere på. Foto: Morten Pedersen
For Anne og Eric Døssing Mønning er det stilhed før stormen både privat og i arbejdslivet. De gør sig klar til, at den verdensomspændende virus for alvor tager fat i deres arbejdsliv, når de som læge og sygeplejerske skal møde det ude i virkeligheden.

Viborg: Mormor er varslet skæve arbejdstider og lange dage i de næste mange uger.

Sådan må det være, når to forældre står i forreste række til, at kurven for corona-smittede for alvor begynder at stige i Danmark.

Det gør Anne og Eric Døssing Mønning. Hun er sygeplejerske på Regionshospitalet Viborg, mens han er praktiserende læge og medejer af lægepraksissen Lægerne Stadionalle 1.

Sammen har de to drenge, Frederik på fem år og Carl på to år, og de har slået sig ned i sofaen med lidt fjernsyn, mens deres forældre er optaget.

Egentlig burde de to drenge på denne tid af eftermiddagen have mudder på flyverdragten og jord under neglene efter en god dag i børnehave og vuggestue. Men sådan er det altså ikke.

- De er en del af nødpasningsordningen, og den får vi brug for, når det for alvor tager fat. Lige nu har vi en omstillingsparat mormor, som træder til, og det får vi også brug for de kommende mange uger, lyder det fra drengenes far.

Annonce
Livet som praktiserende læge ser markant anderledes ud end for to uger siden. Nu er der en opgave i at se så få patienter som muligt, og derfor foregår langt de fleste konsultationer over telefonen. Foto: Morten Pedersen

Udsatte børn og unge

Anne Døssing Mønning er sygeplejerske. Hun er nærmere bestemt astma- og allergisygeplejerske på Børn- og Unge Klinik, som er den ambulante enhed.

Kort og godt står hun og kollegaerne for de kontroller, som de kronisk syge børn og unge skal have fortaget.

- Vi er med andre ord ikke vant til at se de akut syge børn i klinikken på min afdeling, men det kan vi komme til snart, fordi de børn og unge, der kommer til os i klinikken, er i den særligt udsatte gruppe, når det kommer til smitte med corona-virus, siger hun.

Af samme årsag har hun allerede i en lang periode mødt bekymrede forældre i klinikken.

- Jeg ser flest af de lungesyge børn og unge, så forældrene er selvsagt bekymrede. Det var de faktisk, allerede før vi rigtig fik en fornemmelse af omfanget af smitten, og det er ikke blevet mindre nu. Så lige i øjeblikket er en stor del af vores opgave at skulle vejlede i noget, som vi ikke kender omfanget af endnu, tilføjer Anne Døssing Mønning.

Ingen hårskæl og fodvorter

For Eric Døssing Mønning er arbejdslivet også allerede meget anderledes.

Venteværelset, der er første stop for klinikkens 8000 patienter, står i disse dage næsten tomt.

- Jeg kan godt mærke, at vi arbejder under andre vilkår nu. Vores fornemste opgave lige nu er, at vi ikke skal se nogen patienter - det er lidt af et paradigmeskifte for en praktiserende længe, siger Eric Døssing Mønning.

Derfor foregår langt de fleste konsultationer over telefonen, og Eric Døssing Mønning er imponeret over, hvor hurtigt patienterne har taget de nye forholdsregler til sig, når det kommer til at kontakte deres praktiserende læge.

Nærmest fra den ene dag til den anden stoppede hoveddøren med at gå, og telefonerne begyndte at ringe.

- Vi visiterer i telefonen nu, og vi udskriver mange flere recepter over telefonen. Så når vi normalt forsøger at rydde op i mængden af afhængigheds-skabende medicin og antibiotika, så er det ikke højest på prioriteringslisten i den her tid. Lige nu betyder afhængighed og resistens ikke så meget - det er vigtigere, at vi kan behandle så mange patienter som muligt på afstand, siger Eric Døssing Mønning og tilføjer:

- Desuden ringer folk ikke for enhver pris. Jeg plejer at se hårskæl og fodvorter i mit arbejdsliv, og jeg kan godt mærke, at den slags er der ikke de store henvendelser på lige nu. Så det er et meget ændret mønster, vi ser lige nu.

To-årig Carl og Frederik på fem år er en del af den nødpasningsordning, der er for de børn, hvis forældre i eksempelvis er ansat sundhedssektoren og derfor ikke kan passe deres børn hjemme. Foto: Morten Pedersen

Nødpasning og privatliv

At situationen bliver ændret endnu mere - også for parrets private situation - er de begge meget bevidste om.

Arbejdsområder, vagtplaner og privatlivet kan gå op i røg, hvis der bliver pres på sundhedssystemet i Viborg.

Anne Døssing Mønning og kollegaerne er varslet, hvordan de kan komme i spil i andre funktioner, hvis - eller rettere når - der bliver brug for det.

- Vi er blevet varslet, at vi kan få en situation, hvor vi skal kunne hjælpe til på senge-afsnittet og i akutmodtagelsen. Altså stadig i børn og unge-regi. Men hvis det udvikler sig med en fart, så vi får svært ved at følge med, så kan vi også sluses ud på afdelinger på resten af sygehuset, fortæller hun.

- Det gør jeg selvfølgelig. Uden tvivl. Men vi står på usikker grund her, og det akutte og uforudsigelige i den situation, der potentielt venter, det kan godt gøre mig lidt nervøs, siger Anne Døssing Mønning.

Hun tænker også på drengene derhjemme.

- Jeg havde tænkt, at mine børn ikke skulle i nødpasning, men som tiden går, må jeg nok alligevel indse, at det kan blive nødvendigt for at få vagtplanerne og familielivet til at gå op. Vi har heldigvis også god hjælp i familie og fra kollegaer i samme situation. Der bor flere læger på vores vej, så vi kan i nogle tilfælde gå sammen om at få vores børnepasning til at gå op.

Skarpe i visitationen

Eric Døssing Mønning og kollegaerne i byens største lægepraksis har indrettet sig således, at tre ud af de fem faste læger arbejder hjemme, mens de to sidste er i klinikken.

Det samme gælder de syv andre personaler, der er knyttet til stedet. Nogen er hjemme, andre er i klinikken.

- Sådan er det lige nu, men anbefalingerne ændrer sig konstant og i en fart, så vi bliver nødt til at tage en enkelt dag ad gangen. Alle luftvejsinfektioner går direkte ind på sygehuset. Det betyder, at vi skal være skarpe på at visitere, så folk ender de rigtige steder i systemet, men også så vi ikke vælter vores kollegaer på sygehuset. I den periode, der kommer i den nærmeste fremtid, får vi den rolle som praktiserende læger, at vi ikke bare skal sortere de raske fra de syge patienter, men vi skal sortere de syge fra de rigtig syge, siger han.

- Når det er sagt, så er jeg faktisk spændt på, hvad min rolle er om to til tre uger. Måske får vi en mere klinisk rolle, måske skal vi ind på hospitalerne og tilse patienterne. Jeg ved det ikke, lyder det.

Skræmmende eller spændende?

Er det her som fagpersoner skræmmende eller spændende at være i?

- Det er skræmmende - men det er også en smule medicinsk interessent, synes jeg. Vi har ikke set noget lignende siden Den spanske syge, så jeg har pensionerede lægekollegaer, der aldrig har siddet i den situation, som jeg gør nu. Det er specielt, siger Eric Døssing Mønning, der købte sig ind i klinikken på Stadion Allé i august 2019.

Ingen af de to er som sundheds-personer bange for at blive smittet.

- Nej. Det, der ville bekymre mig mest på den konto, var, at så ville mine kollegaer skulle bære byrden alene, siger Eric Døssing Mønning.

Heller ikke sygeplejersken har gjort sig så mange tanker om selv at blive smittet på arbejde.

- Vi har masser af optimale værnemidler på sygehuset, så det fylder ikke for mig. Det er mere det uforudsigelige aspekt, der kan gøre mig lidt nervøs.

Ved I noget som sundhedsfaglige personer, som vi andre ikke gør?

- Nej det gør vi ikke. Jeg kender selvfølgelig til, hvordan man tager hygiejniske forholdsregler helt ned i mindste detalje, og så er jeg nok skarpere på smittekæder end folk, der ikke lige er i mit fag, siger Anne Døssing Mønning.

- Nej heller ikke her. Vi er i et konstant informations-flow i mit fag, men ikke af informationer, der ikke er i offentligheden. Jeg synes, det vigtigste er, at vi allesammen forholder os til de informationer, vi får fra myndigheder og til det faktuelle. Det er den bedste måde, vi kommer igennem det her på, siger Eric Døssing Mønning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronarelaterede dødsfald i Italien stiger med over 700 på et døgn

Annonce