Annonce
Livsstil

Badehus har været i familiens eje i 99 år: "Bismarcksklumpen" går de aldrig af med

I begyndelsen sad ”kasketten” på taget fast med et beslag, så det kunne skydes til side, og familien kunne nyde solen, selv om de sad inde i badehuset og spiste frokost. Det kan det dog ikke mere. Foto: Michael Printzlau
Badehuset Søly i Ærøskøbing har været i Christian Svarers familie, siden det blev bygget i 1922. Huset har dannet ramme om familiens sommerminder i snart 100 år, og ingen kunne forestille sig en sommer uden det lille hus i Vesterstrand.

Det ligger som et af de første i rækken og kan næste år fejre 100-års fødselsdag. Det bolsjestribede badehus Søly - af nogle kaldet bismarcksklumpen - har været i 76-årige Christian Svarers familie, siden det blev bygget til hans farmors storesøster.

Huset ligger i Vesterstrand ved Ærøskøbing sammen med omkring 70 lignende badehuse, og tilsammen udgør de en lille kulturhistorisk perle, der både er skattet af turister og ærøboerne selv.

I dag tilhører huset Christian Svarer og hans fætter og kusine, men bliver brugt af hele familien, der nyder strandlivet fra det lille sted.

Annonce

- Vi har et glimrende hus i Ærøskøbing ned til vandet, men jeg tror, at både mine børn og børnebørn vil sige, at er der noget, vi ikke må gå af med, så er det vores anpart i badehuset. Der lever hele familien, siger Christian Svarer, der bor i Lyngby nord for København.

Han er gerne på Ærø 10 gange om året og skal altid ud forbi huset. Især om sommeren, hvor den står på badning, badning og mere badning.

- Hvis vi ikke havde sådan et sted, ville vi ikke komme derude ret meget. Det kan godt være, vi ville cykle til stranden og gå i vandet, og så ville vi cykle hjem igen. Men sådan fungerer det ikke. Vi er der gerne hele eftermiddagen, fortæller Christian Svarer.

Nabohuset har også været i samme families eje gennem alle årene, og den mandlige ejer og Christian Svarer er jævnaldrende.

- Vi har løbet dernede og leget i blerøv, og nu er det så vores børnebørns tur. Det næste hus har også været i samme families eje, fortæller han.

Lavet af bølgeblik

Huset var oprindeligt lavet af bølgeblik, for det er bygget af en blikkenslager.

- Min farmors søster var gift med en blikkenslager, og hendes to sønner blev også blikkenslagere. Den ene arbejdede i Odense i 1922, hvor der var en langvarig strejke. Dengang var der ikke understøttelse på samme måde som i dag, så han tog hjem og spiste hos sin mor. Men han måtte ikke hjælpe sin far i forretningen, for han var jo strejkeramt med det samme arbejde, fortæller Christian Svarer.

Blikkenslagersønnen blev i stedet sat til at bygge et af de badehuse, som var begyndt at dukke op ved stranden et par år tidligere.

Billedet stammer formentligt fra omkring 1922, hvor huset stod ude i vandet. Kvinderne på billedet er Christian Svarers farmors to søstre, der besøger en tredje søster i hendes nye badehus, Søly. - Man kan se de finurligheder, der var lavet ved huset fra starten, hvor det nok mere var et lysthus ved stranden end et badehus. Der var billeder på væggene dengang. Min far yndede at fortælle, at det ene var et billede af Napoleon. Hvad han så end lavede i en blikkenslagerfamilie, fortæller Christian Svarer. Privatfoto

Han byggede huset hjemme i gården i Ærøskøbing, fragtede det ud i stranden - det hedder det på Ærø: i stranden - satte det på hestevognshjul og trak det ud i vandet. Derefter blev der sat en bro op ud til huset. Om vinteren blev det taget ind på land igen, for siden at blive sat ud, så det var klar til frokost pinselørdag. I begyndelsen blev det mest brugt som lysthus til frokoster, men senere blev det mere badehuspræget.

- Min far og hans søskende har også badet derfra. Han er født samme år, som huset blev bygget, fortæller Christian Svarer.

Huset skiftede hænder mellem familiens medlemmer i løbet af de kommende år og endte hos Christian Svarers far og onkel og gik siden i arv til deres tre børn.

Annonce

Skiftet ud med sommerhus

Bølgeblikket er skiftet ud med træ, for det rustede væk, men ellers ligner badehuset sig selv, og det er ikke tilladt at ændre på badehusenes udtryk. Derfor er der heller ikke vand, elektricitet eller toilet i husene. Har man brug for sådan et, må man benytte et af de offentlige toiletter, der er i nærheden.

I begyndelsen sad ”kasketten” på taget fast med et beslag, så det kunne skydes til side, og der kunne komme sol ned i huset, men det er der ikke mere.


Vi har et glimrende hus i Ærøskøbing ned til vandet, men jeg tror, at både mine børn og børnebørn vil sige, at er der noget, vi ikke må gå af med, så er det vores anpart i badehuset. Der lever hele familien.

Christian Svarer


Søly er næsten kvadratisk og måler ikke meget mere end 2,2 gange 2,2 meter. Så det er ikke indenfor, familien bruger deres tid.

- Huset er et omklædningsrum. Der er nogle knager og en fast bænk, der oprindeligt er lavet til den ene blikkenslager, så han kunne sove til middag derude, men den bruger vi til at lægge tøj på. Og så har vi alle vores stole og et klapbord til at stille op ude på terrassen, fortæller Christian Svarer.

Christan Svarers yngste datter, Annemette, med sønnen Villads nyder livet i badehuset. Billedet er taget i 2015. Foto: Christian Svarer

I hans mors familie havde de også et badehus, men det skilte de sig af med, da de i stedet byggede et sommerhus tæt på stranden. Søly bliver dog i familien.

- Jeg kan ikke forestille mig andet end at have sådan badehus, for det er jeg vant til, siger Christian Svarer.

Annonce
Viborg For abonnenter

113 kvadratmeter fra 1985 solgt for 700.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Viborg

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Opdateret: Omikron-variant sender flere end 500 i isolation - følg situationen her

Livsstil For abonnenter

Bryllupsrejse inspirerede Mille og Philip Sviatchenko til kompromisløst renoveringsprojekt

Viborg FF

Kort om sport: Viborg FF og Randers FC karantæneramt i forårspremieren - og kæmpesejr til futsalherrer

Viborg

Kæmpe jubel i Viborg: The Animation Workshop er tilbage på finansloven - får støtte på knap 10 millioner kroner de næste fire år

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Livsstil For abonnenter

37 år som formand for Viborg Teater: - Det hele begyndte med dukketeater i 50'ernes barndomshjem

Livsstil For abonnenter

Sværd, skjold og skrækdukker: Lokal pædagog arbejder med horror i børnehøjde

Viborg

Julen på Nytorv er reddet: 'Intime' kupler er en fuldgod erstatning for nedstyrtet skyliner

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Alarm 112

59-årig med brandert lavede ravage: Fulderik råbte, skreg og spyttede på folk

Leder For abonnenter

Coronaen: Det kunne være sket hvor som helst!

Viborg

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Annonce