x
Annonce
Rundt om Viborg

I hjemmeberedskab: Luftens soldater holder sig klar

Selv om de fleste på Flyvestation Karup under coronakrisen ikke hver dag møder ind på flyvestationen, er beredskabet - herunder helikoptertjenesterne - intakte, forsikrer garnisonskommandanten, oberst Palle Mikkelsen. Arkivfoto: Preben Madsen
En stor del af de omkring 3000 faste på Flyvestation Karup arbejder hjemmefra under coronakrisen, men de er fortsat i beredskab, forsikrer garnisonskommandanten.

Karup: - Vi opretholder naturligvis det fulde beredskab og overholder alle forpligtigelser - også de internationale.

Det siger oberst Palle N. Mikkelsen, garnisonskommandant på Flyvestation Karup, om situationen på kasernen set i lyset af coronakrisen.

Den ekstraordinære situation påvirker dog også hverdagen på flyvestationen, som normalt har omkring 3000 fast tilknyttede - civile som militære ansatte.

For som bekendt er intet som "normalt" for tiden. Flyvestationen er hermetisk lukket for besøgende, og en stor del af de ansatte er også fysisk fraværende. De arbejder som en væsentlig del af danskerne i øvrigt hjemmefra.

- Har man mulighed for det, skal man gøre det lige nu. Men alle står naturligvis til rådighed, siger Palle N. Mikkelsen.

Annonce
Luftrummet over danske territorier bliver stadig overvåget fra den store betonbunker på Flyvestation Karup. Arkivfoto: Morten Dueholm

Værnepligtige sendt hjem

Det gælder blandt andre dem, der tilhører helikoptertjenesterne vedrørende den militære overvågning og søredningstjenesten. Og det omfatter også en del af de servicefolk, blandt andre flymekanikere, der skal sikre, at helikoptere og fly kan gå i luften på forsvarlig vis. Dem, der befinder sig på flyvestationen, er typisk delt op i vagthold, som man sørger for holdes adskilte.

Andre, der også stadig befinder sig "inden for hegnet", er medarbejdere tilknyttet den radar- og satellitbaserede luftovervågning, der især foretages fra den store betonbunker, som den tyske besættelsesmagt lod bygge under 2. Verdenskrig til samme formål.

Til gengæld er de værnepligtige, for tiden et hold på 80 unge kvinder og mænd, sendt hjem i foreløbig to uger. Dog ikke for at holde ferie. De har, som garnisonskommandanten udtrykker det, "fået hjemmeopgaver". Blandt andet har de med sig et fysisk træningsprogram, så de kan holde sig i form.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: Mette Frederiksen med udmelding om genåbning af Danmark - tror ikke der går måneder

Annonce