Annonce
Kultur

Idéen om en særskilt bygning til særudstillinger i domkirkekvarteret sparket til hjørne - for nu

Grunden "bag" den gamle Vestre Landsret er en lille p-plads, hvor forvaltningen på rådhuset forestillede sig, at der kan opføres en ny udstillingsbygning. Illustration: Google Maps
Byens statsanerkendte museer er på vej i nye bygninger omkring Stænderpladsen. Men for at det nye "projekt domkirkekvarter" kan lykkes, skal man bruge en bygning til særudstillinger, der var på dagsordenen i august sidste år. Nu er den pillet ud af planen.

Viborg: I august sidste år kom idéen om en særudstillingsbygning på Stænderpladsen, der kunne deles mellem Viborg Museum og Skovgaard Museet, første gang på kultur- og fritidsudvalgets dagsorden.

Men da udvalget i tirsdags igen havde domkirkekvarteret på dagsordenen, var der ikke et eneste ord om udstillingsbygningen.


De første år skal vi nok kunne tiltrække mange gæster, men efter to år begynder besøgstallet at vige kraftigt, fordi nyhedens interesse forsvinder. Så det er klart, vi håber, at idéen om en særudstillingsbygning på et senere tidspunkt kan blive taget op af skuffen.

Brian Wiborg, chef for Viborg Museum


- Det er jo et ønske og noget, vi gerne vil. Men vi skal have pengene til det. Det ville være fedt at få sådan en, men vi er først og fremmest nødt til at komme i mål med de bygninger, vi har, siger udvalgets formand Mads Panny (S) og fortsætter:

- Vi er i dialog med en masse fonde, men der er stadig mange usikkerheder. Og hvis der ikke kommer penge derfra, får vi nok ikke kommunen til at smide et kæmpestort millionbeløb i bygningen.

- Det er en mulighed, men ikke noget der er en dato på.

Annonce

Vigtig faktor

Det var museumsledelserne og kulturforvaltningen, der fik de første tanker om en udstillingsbygning, der kunne rumme skiftende særudstillinger.

Forvaltningen beskrev dengang, at særudstillinger i moderne museumsdrift er "helt nødvendige for at tiltrække høje besøgstal og dermed sikre en tilfredsstillende egenindtjening". Samtidig gjorde den det klart, at det var nærmest umuligt, i hvert fald meget dyrt, at skulle indrette lokaler til særudstilling i de eksisterende bygninger, museerne flytter i.

Og chef for Viborg Museum, Brian Wiborg, er ærgerlig, fordi man uden den ifølge ham vil få store problemer i fremtiden.

- Jeg har selv bemærket, at bygningen ikke fremgår af planerne længere. Men det gør ikke vores ønske om den mindre, siger han.

Museumschefen fortæller, at man har en drøm om at kunne lave store, markante særudstillinger som den succesfulde Olsen-Banden-udstilling fra 2016. Også fordi det er en vigtig faktor i at opretholde et højt besøgstal i domkirkekvarteret.

- Man kan jo godt lave andre aktiviteter som Mordgådejagten, men den slags kan aldrig få samme niveau og tiltrækningskraft, som en stor udstilling kan, siger han og fortsætter:

- De første år skal vi nok kunne tiltrække mange gæster, men efter to år begynder besøgstallet at vige kraftigt, fordi nyhedens interesse forsvinder. Så det er klart, vi håber, at idéen om en særudstillingsbygning på et senere tidspunkt kan blive taget op af skuffen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-træner har respekt for toprival - men tager til Silkeborg for at udbygge forspringet

Annonce