Annonce
Viborg

Idolplakater kan være værdifulde

Selvom plakaterne med PJ Harvey, Lydia Lunch og Robert Smith er fra 80'erne er navnene stadigt populære og det øger efterspørgslen ifølge eksperten Peter Stougaard. Han kender til plakater med Rolling Stones, der blev trykt i slutningen af 60'erne, som er sjældne og eftertragtede. De sælges for flere tusinde kroner. Foto: Flemming Krogh
Plakater med kendte bands og sangere kan være værdifulde. En håndfuld 80'er plakater viste sig at være sjældne og penge værd.

Viboregegnen: Når man støver rundt efter sjove ting og sager på byens loppemarkeder i byen og jævnligt ruller gennem facebook-grupper eller på DBA på sin mobil, dukker der indimellem spændende ting op. Som musikelsker med hang til især alternativ rock føltes det som noget særligt, da jeg købte en håndfuld intakte musikplakater for 100 kroner.

Den ene plakat er et sort/hvidt fotografi af Robert Smith. Den let genkendelige forsanger i det engelske post-punk band The Cure står klart og tydeligt på fotografiet med den sorte mascara omkring øjnene. Sangerinden PJ Harvey, som gav 1.000 musikelskere og mig en mindeværdig aften i Randers i 2017, pryder en anden plakat.

Begge plakater er trykt på glat papir, som jeg husker det fra dengang, jeg havde Abba, The Sweet og Meat Loaf hængende på mit drengeværelse i 70’erne. Plakater som for længst er gået tabt under diverse flytninger.

Kigger man på nettet, kan det være svært at finde frem til hjemmesider, der fortæller om musikplakaters værdi. Derfor har jeg allieret mig med Peder Stougaard, landets størst kender af plakater. Den århusianske pensionist har gennem sit liv samlet plakater i alle afskygninger. Uden ham ville plakatmuseet i Den Gamle By i Aarhus aldrig have eksisteret.

- PJ Harvey-plakaten er fed. Hendes musik kender jeg, og da hun er et stort navn inden for rockmusikken, mener jeg, den er eftertragtet. Mange af hendes fans vil sikkert gerne købe den for at sætte den i en ramme, lyder den første kommentar fra plakat-eksperten.

Annonce

Plakatmanden

Plakatmanden Peter Stougaard har lavet sin egen side på Facebook. Plakatmanden/the posterman er et forum for plakatkunstnere fra hele verden, hvor der lægges nye og ofte aktuelle plakater op. Politiske budskaber ligger bag mange af plakaterne med temaer som Iran/Irak-konflikten og klimakrisen, her er især de voldsomme brande i Australien et populært motiv. Plakatmanden beskæftiger sig også med blødere emner som musik. Elvis og Cliff Richard er et par af navnene.

Særligt papir

Robert Smith falder ikke umiddelbart i samme smag hos Peder Stougaard, men interessen vokser, da han finder ud af, at den forestiller frontmanden i Cure, som var et af hovednavnene på sidste års Roskilde Festival.

Ellers fremhæver Peder Stougaard en matsort plakat, der adskiller sig fra de andre musikplakater, ved ikke at have et motiv med musikere. "Laibach" står der med fede typer under et motiv med en jordklode, som bliver kørt gennem en gammeldags kødhakker. En politisk kommentar fra et undergrundsband, der også var populære i 80’erne og stadig trækker fans til.

- Laibach kender jeg ikke, men plakaten er noget særligt. Den er trykt på kraftigt, mat papir, og formatet er ikke en standard, som de andre off-set-plakater. Plakaten er trykt i et begrænset antal. Havde den været signeret af bandets medlemmer eller af kunstneren bag plakaten, havde den sikkert været meget værdifuld, forklarer Peder Stougaard.

Han vurderer Laibach- plakaten til at være 500 til 800 kroner værd, da der formentlig ikke er et voldsomt stort publikum til den. Plakaterne med PJ Harvey og Robert Smith ligger i samme prisleje, da de forestiller mere kendte musikere, men er trykt i stort antal.

Plakater med patina

Sangerinden Lydia Lunch pryder den fjerde plakat. Ligesom Laibach tilhører hun rockens undergrund. Men med et fast stampublikum kan den plakat formentlig sælges for 500 kroner.

Samme værdi har en plakat med en ung Jarvis Cocker, der symbolsk poserer foran en fotograf på nogle jernbanespor, der går i mange retninger. Jarvis Cocker er forsanger i Pulp, et stort brit-pop-band op igennem 90’erne, og er kendt af mange musikelskere. Samlingens eneste farveplakat får en vurdering på fem til 800 kroner.

Flere af plakaterne bærer præg af at være omkring 40 år gamle. Små huller i hjørnerne på et par af dem afslører, at de har været hængt op. Men det trækker ikke voldsomt ned i prisen.

- PJ Harvey plakaten har nogle få skrammer, men det har sin charme. Den har patina, mener Peder Stougaard.

Nu kommer plakaterne tilbage i deres paprulle. Tiden må vise, om de kommer op at hænge eller ryger til salg på E-Bay eller en danske auktionsside.

Prisseddel
Flemming Krogh, fotojournalistFoto: Axel Schütt
landsbylandsbyerkan selvildsjæleudviklingnex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Van(d)vittig situation: Tangeværket åbnede for nødslusen

Sport For abonnenter

Vild udvikling på halvandet år: Nu venter OL og attentat på legendarisk dansk rekord

Annonce