x
Annonce
Viborg

'Ikke på min vagt': Domkirken risikerede et stop i en 1000 år lang tradition

Domprovst Thomas Frank gør klar til gudstjeneste søndag den 15. marts - den var ellers tæt på at blive aflyst på grund af corona-virussen. Foto: Viborg Domkirke
Domkirken aflyste ikke sin gudstjeneste i søndags, men holdt den via internettet. Det har givet mod på mere.

Viborg: Viborg Domkirke har som så mange andre steder måtte smækket dørene i på grund af corona-virussen.

- Men kun i overført betydning, påpeger domprovst Thomas Frank.

I søndags tog han nemlig salmebogen i egen hånd og holdt en gudstjeneste, som blev filmet og lagt ud på nettet. Siden er den idé blevet formaliseret, teknikken opdateret - og menighedsrådet er også blevet taget i ed. Der er fuld opbakning til at lave en virtuel kirke herfra.

- I sidste uge gik op for mig, at vi i Viborg risikerede at stå uden gudstjeneste på en helligdag for første gang, siden kristendommen kom hertil. Der blev det lidt af en kamp imod tiden, fortæller Thomas Frank.

- Og der var simpelthen ikke andet at gøre end at finde en teknisk løsning på det.

Annonce

1000-årig kontinuitet

Det lykkedes.

Thomas Frank og kompagni kunne ikke have det siddende på sig, at det var på deres vagt, at gudstjenesterækken igennem 1000 år stoppede.

Derfor endte Thomas Frank med at stå i sin præstekjole i den mennesketomme kirke, hvor han prædikede, læste og bad på næsten sædvanlig vis.

- Det var bare vigtigt, at vi i Viborg ikke havde et hul i den 1000-årige kontinuitet, og det undgik vi. Jeg ved, at andre kirker nu også laver noget tilsvarende, siger Thomas Frank.

Mod på mere

Udover gudstjenesterne om søndagen - som sendes live - laves der fra fredag også daglige videohilsner fra domkirken om stort og småt. Altid klokken 10, så der fastholdes en form for samlingspunkt midt i en svær og foranderlig tid.

- Vi har fået mod på lidt mere. Domkirken betyder noget for borgerne i Viborg, så selvom døren er lukket, vil vi gerne holde den åbent interaktivt, siger domprovsten.

- Jeg håber, at vi kan være med til at holde modet oppe hos hinanden. Det kan også være, at vi fremover vil invitere andre forbi, så de kan komme og bringe en hilsen fra domkirken til byens borgere, fortæller domprovsten, som understreger, at:

- Vi i folkekirken selvfølgelig er loyale over for de retningslinjer, som regeringen udstikker - og vi tager, alle de hensyn vi kan.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: Mette Frederiksen med udmelding om genåbning af Danmark - tror ikke der går måneder

Annonce