Annonce
Rundt om Viborg

Ildsjælen fra Bjerregrav kan nærmest ikke lade være

Et projekt for Nordskoven ved Bjerregrav tændte op alvor op under Klaus H. Kristensens ildsjæl i 2009. Siden er der kommet en række andre projekter til, som gør det lille lokalsamfund til et dejligt sted at bo. Foto: Louis Schmidt-Lund
Købmand Klaus H. Kristensen har med entreprenant tilgang skubbet til, at Bjerregrav er blevet et særdeles attraktivt sted at bo.

Bjerregrav: - Det bedste jeg ved, når jeg går i min have, er at høre er lyden af xylofonerne eller de andre instrumenter i Nordskoven.

Sådan sammenfatter Klaus H. Kristensen, Bjerregrav, frugten af at være lokal ildsjæl - at det man har været med til at sætte i værk, også bliver brugt. Det er den bedste belønning ved at udføre frivilligt arbejde.

Og en ildsjæl er den lokale Min Købmand i Bjerregrav, for han er ud af et meget stærkt og repræsentativt felt på 22 kandidater fra hele Viborg Kommune nomineret som en af tre, som den 17. maj modtager prisen som Landdistrikternes Ildsjæl 2021. De to øvrige er Ole Mølgaard, Frederiks, og Helle Georgi, Rødkærsbro.

Annonce
Klaus H. Kristensen møder alle byens borgere i sin butik, som han overtog efter forældrene i januar. Her bliver nye ideer ofte diskuteret mellem hylderne eller over disken. Foto: Louis Schmidt-Lund

Klaus H. Kristensen er lidt af en hjemmefødning, da han har boet hele sit snart 40-årige liv i Bjerregrav, men det er først fra januar i år, at hele tilværelsen foregår på hjemmebane, da han overtog forældrenes købmandsbutik i Bjerregrav.

Han betegner sig lidt som en af de der Tordenskjolds soldater, der skifter rundt mellem de mindre lokalsamfunds bestyrelser, som livet udvikler sig. Idrætsforeningen, børnehaven og skolens forældreråd, borgerforening, vand- og varmeværk, menighedsrådet. Nogle af dem har Klaus H. Kristensen dog ikke været omkring. Endnu, for det er lidt som, at det for ham forpligter at være en del af et lille samfund med små 500 indbyggere. Man tager sin tørn.

Nordskoven

Hvis ildsjæl-kandidaten fra Bjerregrav selv skal sætte startdato på, hvornår der rigtig blev fyret op under ham, så var det snakken om at gøre noget ved Nordskoven i forbindelse med Levende Landsbyer.

- Det snakkede vi lidt om ved en julefrokost i idrætsforeningen i 2009, hvor jeg var med i bestyrelsen. Jeg er den der entreprenør-type og igangsætter, som får nogle idéer, men det der bøvl med bestyrelser og vedtægter er slet ikke mig. Jeg bliver glad over nytænkning, også andres idéer, og over at sætte ting i gang, og heldigvis kom vi ind under borgerforeningen som en arbejdsgruppe.

Der er plads til idéerne i Bjerregrav. Da nogle drenge spurgte om de kunne lave en bane til fjernstyrede biler, så værsgo, bare gå i gang. Foto: Louis Schmidt-Lund

Resultatet blev, at Nordskoven, som i generationer havde været en naturlig og vild tumleplads for byens børn, når de legede røver og soldater eller indianere og cowboys blev sat lidt i system.

- Den nye generation skal have andre muligheder, og det hele udviklede sig til dejlige stisystemer, legearealer med instrumenter, shelter-område med bålplads, og inden for de senere år i forbindelse med byen en hundelufterskov, en frugtlund og en badebro ved Møllebækken. Alene i år er der søgt 270.000 kroner til byen fra Friluftsrådet.

- Jeg har vel været med til at søge midler for 1,5 millioner kroner hjem til Bjerregrav. Men der kan være nok så mange ildsjæle, dem med ideerne, men det er jo ikke kun mig, som gør det. Det er også alle dem, som hver gang møder op, vi står med et projekt. Dem med maskinerne og håndkraften, og de kommer hver gang, også når børnehaven eller skolen skal have renoveret eller fornyet legepladsen. Et andet eksempel er frugtplantagen, der mødte 100 for at grave huller til træer og buske, siger Klaus H. Kristensen.

Han understreger netop det lokale engagement som et ekstra plus. De penge, som de små samfund som Bjerregrav får bevilget, rækker faktisk netop af den grund rigtig langt.

- Vil vi i de mindre samfund noget, så skal vi gøre det selv, ingen andre gør det for os. Jeg synes, vi i Bjerregrav med et enormt samarbejde har skabt så mange gode ting, som på mange områder har styrket vores lille lokalsamfund, så det er rigtig dejligt sted at bo, siger Klaus H. Kristensen.

Der er noget for alle generationer i Nordskoven. Et af dem er en kopi af DR-Bamses hus. Foto: Louis Schmidt-Lund
Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Viborg For abonnenter

Byrådsberetningen: Politikere forkaster omdiskuteret måling og ansætter 'støttepædagog til erhvervslivet'

Viborg

Det kan du opleve til Snapsting torsdag og fredag

Annonce