Annonce
Rundt om Viborg

Indvielse på De vilde blomsters dag: Naturprojekt sikrer sjældne planter i Jordbro Ådal

Naturprojektet ved Harrestruplund sikrer en række sjældne planter i området ved borgruinen Drost Peders Høj, som ses her på billedet. Pressefoto
Søndag eftermiddag er der officiel indvielse af et naturprojekt, der sikrer en række sjældne planter i området ved Drost Peders Høj i nærheden af Mønsted Kalkgruber.

Smollerup/Mønsted: Meget passende er der søndag eftermiddag på De vilde blomsters dag en uformel indvielse af et naturprojekt, der har det formål at sikre en række sjældne planter i et område i Jordbro Ådal kaldet Harrestruplund.

Her ved den gamle borgruin Drost Peders Høj mellem Smollerup Kirke og Mønsted Kalkgruber har man over de seneste to år arbejdet med projektet, der har det formål at sikre, at engområdet og de såkaldte rigkær naturligt får tilført det næringsfattige kalkrige vand fra undergrunden, der naturligt er i området, og som en række sjældne planter trives med på det 12 hektar store område.

Stedet rummer en rig flora med blandt andet flere arter af orkidéer og de meget sjældne mosser piberensermos og blank seglmos. Der er også store bestande af både maj- og plettet gøgeurt, to af Danmarks tre arter af kødædende planter er registreret - nemlig rundbladet soldug og en ret stor bestand af vibefedt. Desuden vokser der flere steder den efterhånden meget sjældne engblomme samt en lang række rigkærsplanter: kær trehage, eng nellikerod, eng troldurt, almindelig mjødurt, skov angelik og kær svovlrod.

Annonce

En million fra naturfond

Projektet blev muligt at gennemføre, da Den Danske Naturfond i juli 2018 bevilgede 975.000 kroner i støtte til at genetablere den naturlige tilførsel af vand i området ved at sløjfe en række dræningskanaler ned til Jordbro Å.

Dermed genskabes den naturlige hydrologi i rigkærene og i engene nord og syd for området. Og på den måde styrkes forudsætningerne for, at rigkærenes unikke flora og fauna bevares, og mulighederne for spredning af arterne forbedres, hedder det om projektet på Den danske Naturfonds hjemmeside.

Der er også lavet nye informationstavler, og den eksisterende stiforbindelse i området er blevet forbedret.

Blomsten Engblomme er blandt de sjældne planter, der findes i området. Pressefoto

Indvielsen begynder klokken 13.30, og man mødes på parkeringspladsen ved Mønsted Kalkgruber. Turledere er lodsejer Vagn Jensen, projektleder og biolog Hans Paarup Thomsen fra konsulentfirmaet Sweco, naturvejleder Jann Ribergaard fra Viborg Kommune og Jørgen Glud fra Danmarks Naturfredningsforening.

Området er fugtigt, så husk gummistøvler, lyder opfordringen - der er i øvrigt på grund af coronaen plads til højst 50 deltagere.

Annonce
Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

Viborg For abonnenter

En stor, dyr klump og dens lille, historiske nabo: To bygninger med endnu uvis fremtid på Vinkelvej

Erhverv

Formand: Nye varmepriser meldes ud sidst i næste uge

Viborg FF For abonnenter

Bedste mand spiller, siger træneren om den spændende målmandsduel i Viborg FF. Men hvem er så det? Banen er kridtet op

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Rundt om Viborg For abonnenter

En stor del af landsbyens borgere knokler for at få en ny købmandsforretning: Renoveringsarbejde begynder helt fra grunden

Rundt om Viborg

Lokalplan baner vejen for nye boliger: Klar til endelig vedtagelse af stort byudviklingsprojekt

Viborg

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Viborg

Herpesvirus lukker hestestalde i Viborg

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Navne For abonnenter

Hele Viborgs "Mr. VGF" har selv været danmarksmester og på landsholdet - nu runder han milepæl

Annonce