Annonce
Rundt om Viborg

Indvielse ved naturperle for anden gang

Fremmødet var stort, og Jordbro Engsø tog sig ud fra den bedste side søndag formiddag til indvielsen. Foto: Morten Dueholm
Der var indvielse ved naturperlen Jordbro Engsø ved Knudby søndag formiddag. Her blev et nyt vådområde indviet i 2016, og søndag var der indvielse af publikumsfaciliteter som bænke og borde, nye stier, madpakkehuse og meget andet.
Annonce

Knudby: Jordbro Engsø ved Knudby tog sig ud fra sit allerbedste søndag formiddag. Solen stod højt, og der var næsten ikke en vind, der rørte sig, og det var der mange fremmødte, der kunne nyde.

Der var nemlig taler og indvielse med snoreklip for en række nye faciliteter i form af blandt andet en bro med en platform ude i søen, madpakkehuse, fugleskjul, ny sti og en række plancher og infoskilte, der fortælle historien om Jordbro Engsø. Også Kærhuset - en gammel og forfalden rødstensbygning, der har været brugt som ly for dyr og hyrder, men også som bolig for en hjemvendt soldat efter krigen i 1864 på Borup og Knudby-siden - er blevet renoveret og huser nu plancher og fungerer som madpakkehus, selvom det forsat er ejet af familien Jørgensen.

Den 115 hektar store Jordbro Engsø er resultatet af et vådområdeprojekt, der blev gennemført af Naturstyrelsen i samarbejde med kommuner, lodsejere og foreningerne i området i 2015 og 2016, hvor det blev indviet. Formålet er at mindske kvælstofudledningen til Hjarbæk Fjord, og søen er etableret ved, at man holdt op med afvande området med pumper, og dermed genskabte den sø, der fandtes på stedet, inden Hedeselskabet stod for en afvanding af området i 1940'erne, og Sdr. Ørum-Taarup Pumpelaug blev stiftet i 1949.

Siden 2016 har et lokalt grønt partnerskab bestående af Taarup Borgerforening, Ørum Borgerforening, Sdr. Ørum-Taarup Landvindingslag, Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Skive Kommune og Viborg Kommune stået for indretningen af området med faciliteter til friluftslivet, og søndag var der så officiel indvielse.

De nye publikumsfaciliteter ved Jordbro Engsø omfatter blandt andet denne platform i søen. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Ros til lokale

Formanden for Viborg Kommunes klima- og miljøudvalg, Stine Damborg Hust (K), hyldede i sin indvielsestale det lokale store arbejde, der er lagt i projektet.

- Det her er kun lykkedes, fordi så mange lokale har påtaget sig opgaven, og lodsejere har lagt jord til, så der i dag er gode adgangsforhold, stiforbindelse mellem Ørum og Knudby, madpakkehuse og meget andet her. Det har kunnet lade sig gøre, fordi mange parter har trukket på samme hammel, og jeg er glad og stolt over, at vi i Viborg Kommune har været en del af projektet, sagde Stine Damborg Hust blandt andet.

Formanden for Skive Kommunes udvalg for miljø og teknik, Jens Peder Hedevang (V), glædede sig over, at det, der engang var landbrugsjord og som blev drænet for at skabe mere landbrugsjord, nu er givet tilbage til naturen.

- Det må være en af de flotteste grænsedragninger mellem to kommuner i Danmark, og det er glædeligt, at der allerede er en aftale med lokale om vedligeholdelsen af området. Det er helt sikkert et område, der vil være til stor glæde for lokale, men jeg kan kun opfordre alle andre til at komme her og opleve dette sted, sagde Jens Peter Hedevang i sin tale.

Annonce

Godt for naturen

Direktør Anne Lawaetz Arhnung fra Landbrug & Fødevarer talte både som repræsentant for landbruget, som tidligere lodsejer og som nabo til søen.

- Jeg kommer her ofte og har besøgende med herned. Der er mange gode fortællinger om det her samlingssted. Og så er det godt for både naturen og biodiversiteten, at der kommer sådan et område, og i Landbrug & Fødevarer arbejder vi i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening på at etablere flere sådanne minivådområder, og igennem partnerskaber skal vi nok finde gode løsninger, sagde hun blandt andet.

LAG Skive-Viborg har været blandt bidragydere til projektet, og formanden for bestyrelsen, Jens Poulsen, beskrev, hvordan han selv havde taget cyklen med og taget turen ad stien fra Ørum til Knudby og nydt at se fiskene, der sprang, fiskehejren, der lettede, guldsmedene på vingerne, skøjteløberne på vandet, svalerne og drenge med fiskestænger på vej til søen på deres cykler.

- Det er svært at tro, at søen kun er tre år gammel. Den er jo frodig og udgør en dejlig udsigt, og jeg håber, at mange vil tage turen og opleve stedet og få den energi, det giver at komme et sted som her, sagde Jens Poulsen.

Der er brugt omkring to millioner kroner på publikumsfaciliteterne, der er finansieret med støtte fra LAG Skive-Viborg, Realdania, Friluftsrådet og Skive og Viborg Kommuner. Endvidere donerede Sdr. Ørum-Taarup Landvindingslag sin kontante beholdning til partnerskabet ved pumpelagets nedlæggelse.

Efter indvielsen åbnede det efterhånden årlige Sømarked, der fortsatte frem til klokken 17.

Kærhuset her er også blevet renoveret og fungerer som infohus og madpakkehus. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

De ældste elever fik forfatter-tip

Annonce