Annonce
Viborg

Ingen åben rådhusdør for resultatlønnede konsulenter

Viborg Kommune er ikke blandt dem, der har brugt provisionslønnede, eksterne firmaer til at finde besparelser på handicapområdet, lyder det. Arkivfoto: Preben Madsen
Mindst 19 danske kommuner har hyret eksterne virksomheder til at finde besparelser på handicapområdet. Konsulenterne betales efter hvor meget, de sparer kommunerne for.
Annonce

Viborg: "Uværdigt".

Thorkild Olesen, formand for paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer, langer kraftigt ud efter de mindst 19 kommuner, der har hyret provisionslønnede, eksterne konsulenter til at finde ud af, hvor der kan spares på de sociale budgetter.

Det er Altinget.dk, der via aktindsigter fra en lang række kommuner har kunnet fortælle, at blandt andre Silkeborg Kommune har hyret de to private bureauer, Trancit og Brorson Consult til at gennemtrawle sociale sager.

Firmaerne betales altså i forhold til deres effektivitet, og til Altinget.dk kalder Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, konstruktionen ”foragtelig” og ”angribelig”, og socialdemokraternes socialminister Astrid Krag vil ligefrem undersøge, om det overhovedet er en lovlig praksis. Hun kalder det på forhånd "bekymrende", "aggressivt" og "grove metoder".

Men ingen af de to behøver at rette vreden imod nabokommunen Viborg, som ifølge socialchef Ulrik Johansen nemlig ikke har indgået lignende aftaler.

Viborg Kommune har dog faktisk haft et samarbejde med netop Brorson Consult, som blev afsluttet for ganske nyligt, siger han.

- Men det havde et helt andet formål. Brorson bistod os med et arbejde, hvor vi blev skarpere i vores sagsbehandling og opnåede en kvalitetsforbedring i blandt andet den måde, vi formulerer os på. Vi ønskede at blive mere skarpe på, hvad vi egentlig bestiller, når vi visiterer en borger, forklarer Ulrik Johansen.

Annonce

Ikke efterspurgt

Arbejdet med Brorson Consult har altså ikke - som tilfældet er i andre kommuner - handlet om at gennemgå eksisterende sager og dermed finde besparelser. I Viborg har man heller ikke aflønnet virksomheden efter økonomisk effektivitet.

Det kunne da ellers godt lyde effektivt, hvorfor ikke gøre det?

- Det har ikke været på tale. Jeg har slet ikke efterspurgt det. Og jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad andre kommuner har gjort eller tænkt, men det kan godt være, at nogle har følt et behov for at gennemgå nogle sager, som der ikke har været kigget på længe, og som de måske ikke har haft mandskab til selv. Men som sagt har det ikke været noget, jeg har haft et ønske om at sætte i verden, siger han og slår fast:

- Jeg har haft fokus på at højne kvaliteten af sagsbehandlingen og ikke at finde besparelser. Vi vil gerne være sikre på, at det grundlag, vi visiterer ud fra, også er det, som borgeren møder. Det handler om at gavne borgeren - ikke det modsatte.

I Silkeborg Kommune siger socialudvalgsformand Helle Gade (S) til TV Midt Vest, at arbejdet alene har handlet om at sikre, at Silkeborg Kommune får den service, som den betaler for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce