Annonce
Viborg

Ingen i Viborg skal kede sig i påsken

Der er masser af muligheder for at lave noget i Viborg og omegn i disse corona-tider. Arkivfoto: Morten Dueholm
Der er masser af muligheder for oplevelser, selvom vi er underlagt diverse corona-restriktioner. Her er nogle bud.
Annonce

Viborg: Hvad skal vi dog tage os til i disse corona-tider, når arbejds- og hjemmeskoledagen er ovre?

Ja der er sådan set muligheder nok, selvom rigtig mange kulturtilbud og andre ting er lukket ned.

Man kan løbe eller cykle en tur. Man kan bygge en hule, lave bål og bage snobrød eller gå på opdagelse i skoven. Eller måske er det nu, skuret eller cyklerne trænger til den helt store overhaling?

Det er blot nogle af de ting, man kan fornøje sig med i disse corona-tider. Herunder har vi samlet bud på flere muligheder både hjemme og rundt i Viborg.

Perle i forfald

Det gamle vandværk på Sct. Kjelds Gade. Foto: Morten Dueholm

I skrivende stund er der ikke indført ensrettet gående trafik om Viborg Nørresø, og det er heller ikke forbudt at tage en lille afstikker fra den normale rute, som du sikkert kender.

Tager du smutvejen via Sct. Kjelds Gade i stedet for den STORE omvej ad Sct. Ibs Gade, vil du på et tidspunkt støde ind i det meget skarpe hjørne, hvor Sct. Laurentii Vej møder Sct. Kjelds Gade, og fra dette hjørne kan du kigge ned mod søen, hvor Viborgs gamle vandværk ligger.

Ganske vist er der en låge, der forhindrer dig i at tage bilen med, men hvad skulle du også med den?

Hvorom alting er, så kan du let kringle dig ind på vandværksgrunden og gå på opdagelse rundt om specielt det gamle værk.

Kig nu kun. Der er tosser nok, som har ødelagt bygningen, siden den for mange år siden blev forladt.

Det er en skøn plet, som Energi Viborg ejer. Selskabet vil gerne lave en slags mini-Sønæs på stedet, men der er lidt ventetid på vandplaner og andre miljøtekniske ting.

Imens kan du bare snuse rundt og måske nyde en medbragt øl på toppen af den store vandtank, der beklædt med græs ligger direkte ned mod søen.

Lige ved siden af værket mod syd ligger Viborg Baadelaug. Broerne er til fri afbenyttelse, hvis ellers måger og skarver vil give dig plads...

Danmarks smukkeste by ligger for vores fødder

Viborg Katedralskole er smuk, uanset om man ser den fra fugle- eller frøperspektiv. Arkivfoto: Morten Dueholm

Man kan jo anbefale jer at gå tur mange steder her i området, men lad os nu ikke kun fortabe os i natur, når vi også har så meget kultur at se på.

I hverdagen når vi det ikke altid, det med at værdsætte de bygninger, som vores forfædre skænkede os. En af de smukkeste blev bygget for 94 år siden, nemlig Viborg Katedralskole, og i en tid, hvor eleverne ikke myldrer rundt, kan man for alvor få ro til at betragte den stolte skole med de smukke søjler, balustraden, minderne om elever, som mistede livet for deres heltegerning under 2. verdenskrig, kentaurerne, alle de vise ord, som er banket ind i stenene hist og pist. Vitam impendere vero.

Og har man ikke fået nok, så ligger Sct. Mogens Gade få minutters gang derfra. Vi vil vædde med, at du - hvis du tager dig tiden - kan finde mindst én ny detalje på samtlige bygninger. God skattejagt i Viborgs kulturelle guldmine.

En fuldstændig vanvittig dokumentarserie

Dokumentarserien Tiger King er blevet et kæmpe samtaleemne i løbet af de seneste uger. Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

- Du er nødt til at se Tiger King! Det er så vanvittigt. Og uvirkeligt. Man kan slet ikke forstå, at det her foregår i virkeligheden.

Sådan lød anbefalingen til en af folkebladets journalister, der på det tidspunkt allerede havde set ekstremt meget omtale af den amerikanske dokumentarserie uden egentligt at undersøge, hvad den handlede om. Med så meget omtale og opmærksomhed på serien overalt på nettet, følte journalisten sig nærmest forpligtet til at købe adgang til streaming-tjenesten Netflix, blot for at se seriens i alt syv afsnit.

Og det var bestemt det værd!

Tiger King er et vanvittigt og nærmest uvirkeligt indblik i en verden af private zoologiske haver, hvor ejerne har tigere som kæledyr, hvor der eksisterer kult-lignende samfund og hvor selvcentrerede "dyreelskere" konstant truer hinanden på livet. Og hvor vi som seere bliver en del af en uopklaret forsvinden - og et lejemord.

Der er bestemt ikke tale om en familievenlig serie, men en nærmest uhyggelig og absurd dokumentarserie, som først er tilladt fra 16 år. Giv den en chance, det vil du ikke fortyde.

Dråberne i Helledalen

Dråberne i Helledalen. Pressefoto: Viborg Kommune

I Overlund, omkring Hellevej, ligger en perle, der ikke kun er naturskøn, men også arkitektonisk interessant.

Der er selvfølgelig tale om “Dråberne i Helledalen”, som er bare én af flere parker og grønne anlæg, der er anlagt i smeltevandsslugter fra Overlund mod Nørresø.

“Dråberne” er i virkeligheden regnvandshåndtering. Tager man derud, vil man kunne se fire bassiner etableret i terrasser. Ned gennem dalen er der lavet "dæmninger" af spunsjern, hvilket danner de forbundne bassiner. Spunsjernene er beklædt med cortenstål dels som afslutning på spunsjernene set oppefra, og dels som geometriske former på ydersiden af spunsen - set nedefra.

Der er plads til leg på strukturerne, mens vandet i bassinerne hverken er egnet til badning, fiskeri eller andet ophold. Men det behøver man næsten heller ikke, når man står midt i et forårsgrønt mini-paradis.

“Dråberne i Helledalen” fik ved sidste års Arkitekturens Pris tildelt hædrende omtale. Borgmester Ulrik Wilbek anbefalede dengang folk at opleve stedet, og komiteen bag prisen beskrev hvorfor:

- Arkitektonisk er det således et meget flot projekt, - men samtidig fremhæver og illustrerer projektet naturens foranderlighed fra regnvandshændelser med voldsomme naturkræfter til stille og fredfyldt område med de stillestående, blanke søer terrasseret ned mod Nørresø.

Spil et sjovt spil - og få rørt dig

Hvis du efterhånden er ved at køre sur i brætspil, skærme eller gå- eller løbeture, så er her måske lidt inspiration til en sjov leg, som hele familien kan være med til - og som sikrer, at alle i familien får rørt sig.

Legen var at finde i en corona-opgave-konvolut fra sønnens skole, men den kan med garanti også findes flere steder på nettet.

Som du kan se på billedet kræver legen ikke andet end to terninger og lidt gulvplads - og den kan sagtens foregå på græsplænen, hvis vejret er til det.

Hver deltager skal på skift slå med de to terninger. Slaget viser så, hvilken træningsøvelse alle i familien skal lave. Og ved at kaste terningerne igen finder man så ud af, hvor mange gentagelser familiemedlemmerne skal lave.

Slår man eksempelvis en treer og en femmer, skal man lave frøhop. Og slår man så en sekser og en toer i næste slag skal alle altså lave otte frøhop. Og det giver både lidt sved på panden og godt med grin og sjov.

Legen kan helt sikkert varieres på mange forskellige måder - og endda spilles via telefon eller skype.

Man kan blive ved, så længe energien og lysten er til det - og det er altså både god motion og en god måde at gøre noget aktivt sammen på.

#skidtogskrald

Med hashtagget #skridtogskrald kan man blive en del af den landsdækkende uofficielle affaldsinsamlig, der findes på Facebookgruppen af samme navn. Foto: Morten Dueholm

Der er mange smukke og spændende steder i Viborg-området, hvor man i disse tider kan nyde solskinnet og den friske luft - langt væk fra hjemmets fire vægge. Men når man nu alligevel har snøret kondiskoene, hvorfor så ikke gøre lidt godt for samfundet samtidigt?

Uanset hvor man går, ser man cigaretskodder, McDonalds-poser eller andet affald, der bare ligger og flyder. I denne tid kan hverken tid eller overskud være en undskyldning for ikke lige at tage en pose med sig på gåturen og samle de ting op, der ikke hører hjemme i hverken skovbunden eller ved søbredden.

Over 19.000 danskere har meldt sig ind i Facebook-gruppen #skidtogskrald, hvor der berettes om skøre fund, særligt udsatte steder, glade deltagende børn eller gode hjælpemidler til skraldeturen. Derudover kan man registrere sit indsamlede affald i en større statistikbank, hvor der lige nu er indberettet over to tons indsamlet skrald fra 89 forskellige postnumre.

Så tag affaldsposen og dine unger i hånden, måske også et par gummihandsker, og befri naturen fra #skidtogskrald.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Knivmand fra Sct. Mathias Centret er sigtet for drabsforsøg: Blev fængslet i bare fødder

Sport

Fisker forlænger med Viborg HK: - Specielt at være den ældste på holdet

Annonce