Annonce
Viborg

Installations-branchen har svært ved at få folk

Hver fjerde el-installatør i Midtjylland har inden for en måned søgt forgæves efter arebejdskraft, viser ny undersøgelse fra brancheorganisation.
Hver fjerde virksomhed i installationsbranchen mangler kvalificerede medarbejdere.

Viborg: En ny undersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne viser, at det kniber med at skaffe kvalificerede medarbejdere inden for el- og vvs-branchen. Hver fjerde virksomhed i Midtjylland, som har svaret på undersøgelsen, tilkendegiver, at de i april forgæves prøvede at rekruttere nye medarbejdere.

Det er selvfølgelig også udtryk for, at det går godt i installationsbranchen, så der er brug for flere ansatte, og heldigvis er der langt til deciderede flaskehals-problemer, som virksomhederne oplevede i 2007, lige inden krisen satte ind. Da var det mere end hver anden virksomhed, som ikke kunne skaffe arbejdskraft.

- Ser man på de seneste fem år som helhed, har el- og vvs-virksomhederne haft en solid vækst i hele regionen, og det ser ud til at fortsætte i år. Men skal det lykkes at holde fast i den positive udvikling, er der bruge for kvalificerede medarbejdere, siger Martin Rosborg, formand for Tekniq-råd Midtjylland.

Det billede genkender både Flemming Sørensen, ABC VVS, og Erik Kønigsberg, direktør i BE Installation med 84 ansatte i Viborg, begge medlemmer af Tekniq-råd Midtjylland.

- Det er et generelt problem for el-faget. Vi søger til stadighed folk inden for alle vores specialer og har svært ved at få de medarbejdere, som vi sagtens kunne bruge. Det betyder, at vi ofte skal overveje nye opgaver meget nøje, før vi siger ja til dem, og det er hændt, at vi må sige nej, siger Erik Kønigsberg, og det samme billede tegner sig for vvs-folkene i Viborg-området

En af måderne at dække sig ind, er ved at anvende vikarbureauer. Her findes der elektrikere, som ønsker at være lidt frie fugle og ikke være fast tilknyttet en virksomhed. Nogle virksomheder forsøger at skaffe uddannet arbejdskraft fra udlandet.

- Vi har i branchen tradition for at ansætte mange lærlinge. Vi har netop hos os udvidet antallet fra to til fire, og jeg vil meget gerne opfordre til, at andre i branchen også tager flere lærlinge. Det er fremtidens elektrikere, vi selv er med til at uddanne, siger Erik Kønigsberg, og det peger Flemming Sørensen også på som løsningen hos vvs-branchen.

Netop på Viborg-egnen har de unge gode muligheder på Mercantec.

Annonce
- Vi skal forebygge mangle på arbejdskraft ved at ansætte flere lærlinge, siger direktør Erik Kønigsberg, BE Installation i Viborg.

Også murer-mangel

Stikker man fingeren i jorden i andre dele af byggebranchen, gælder problematikken også murerfaget, ikke mindst hos de mindre murerforretninger, som arbejder bredt.

- Jeg kunne sagtens bruge en, måske to mere i min butik med fem ansatte. Lige nu arbejder jeg selv meget med på opgaverne og har ved siden af også tilbudsgivning, opfølgning, leverandørkontakt og alt det administrative, siger murermester Jakob Kriegbaum med base i Ravnstrup.

Som sine kollegaer forsøger han at være kreativ ved at tage folk ind som har viljen og så selv oplære dem. Lige nu er det en tidligere mekaniker, som har arbejdet i byggebranchen nogle år, og en bygningskonstruktør, som holder faget ved lige under sine studier.

Jakob Kriegbaum har de seneste 15 år haft lærlinge, og det vil han fortsætte med.

- Det er hos os mindre murerforretninger, vi uddanner den hele håndværker, som kan alle processerne i faget, ikke de store, for akkordarbejde giver ikke nok plads til lærlingen. Desværre mister vi vores egne lærlinge til de store, lokket af høje akkordlønninger, siger Jakob Kriegbaum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce