Annonce
Viborg

International klimabevægelse står bag kridtgraffiti i Viborg: - Det virker ikke at sende sure læserbreve

Budskaber som disse, kan ses mange forskellige steder i Viborg.
De mange budskaber skrevet med kridt på fortove i Viborg tilhører bevægelsen Extinction Rebellion, som løst oversat betyder "oprøret mod udryddelse". For cirka et år siden blev bevægelsens afdeling i Viborg oprettet.
Annonce

Viborg: Et timeglas, hvor sandet er løbet ud i begge ender ledsaget af provokerende budskab ala "no action is also an action", eller på dansk: Ikke at handle er også en handling.

Det syn kan ses mange forskellige steder, hvis du går en tur igennem Viborg, men ikke alle er nødvendigvis familiære med budskabernes kreatører. Bagmændene bag kridt-graffitien er en international oprørsbevægelse ved navn Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion har afdelinger overalt i verden, og i Danmark er der afdelinger i flere af de største byer deriblandt København, Århus, Odense og Herning.

Afdelingen i Viborg har omkring 20-30 medlemmer og startede i september sidste år - cirka et år efter at bevægelsen startede ved at deklarere oprør mod den britiske regering på Parliament Square i London.

Et af medlemmerne af Viborg-afdelingen er 46-årige Kim Hedestrand. Han har med egne ord været interesseret i miljø, natur og dyr hele sit liv. Det var dog først efter, at han hørte om Extinction Rebellion, at han besluttede sig for at gå aktivt ind i kampen for klimaet.

Han fortæller, hvorfor gruppen bruger tid på at male kridt-graffiti på fortove rundt omkring i byen:

Kim Hedestrand tegner Extinction Rebellions logo ledsaget af et af bevægelsens budskaber. Foto: Anders Pørtner.

- Vi gør det for at skabe opmærksomhed og få folk til at vågne op. Mange af budskaberne er flabede, men det er for at skubbe til folk. Lige nu går alle og snakker om corona, men det er en ret lille trussel sammenlignet med klima-situationen. Forskere snakker om menneskelig udryddelse. Den trussel er der ikke ved corona, siger Kim Hedestrand.

Annonce

Bruger civil ulydighed

Et af de punkter, hvor Extinction Rebellion adskiller sig fra andre klima-bevægelser, er at gøre brug af civil ulydighed som metode for at overbevise regeringer om at imødekomme tre krav: At erklære officiel klimatisk og økologisk nødsituation, at handle nu og reducere udledningen af drivhusgasser til en netto-nul-udledning i 2025, samt at regeringernes beslutninger på klima- og økologiområdet skal vejledes af et borgerråd.

Civil ulydighed dækker over lovovertrædelser, hvor den person, som overtræder loven, mener, at der er moralske værdier, som personen vægter højere end pligten til at følge loven. Et af kravene til, at en lovovertrædelse kan karakteriseres som civil ulydighed, er, at lovovertræderen åbent erkender sin lovovertrædelse og tager sin straf for den om nødvendigt.

En af de lovovertrædelser, som Extinction Rebellion hyppigt benytter, er vejblokader, og det har man også tidligere også gjort brug af i Viborg.

- Brugen af civil ulydighed er en reaktion og frustration over, at der ikke sker noget. Vores regering er ved at bygge nye broer, en kæmpestor gasledning og en motorvej til Viborg blandt andet. Det vidner ikke om en afvikling af forbrændings-cirkusset. Det med at sende en e-mail, skrive et surt læserbrev eller lave en stille demonstration, det har været prøvet i 30 år nu, og det virker ikke. Det kan vi konstatere, siger Kim Hedestrand.

Annonce

Store planer i støbeskeen

I april 2019 udførte bevægelsen en af sine hidtil største aktioner i sin blot to år lange levetid.

Extinction Rebellion besatte midlertidigt fem fremtrædende steder i det centrale London heriblandt Piccadilly Circus og Parliament Square. Noget lignende fortæller Kim Hedestrand, at Extinction Rebellion i Danmark har planer om at gennemføre.

- Der er planer om - ligesom i London - at besætte områder. Det skal foregå i København til september, og det er vi ved at forberede nu, siger Kim Hedestrand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce