Annonce
Navne

International tjeneste fortsætter hjemme på Stendalgård

Poul Dahl fylder 75 år. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Poul Dahl er kendt og anerkendt som leder af internationale missioner til nogle af verdens brændpunkter. På mandag fylder han 75 år.

75: Poul Dahl blev indkaldt som soldat ved Prinsens Livregiment i Viborg, og blev sergent og løjtnant af reserven samtidig med senere oberst Jens Christian Lund.

I 1966 blev han udstationeret på Cypern, kom hjem og på Hærens Officerskole og kom i 1971 til Bornholms Værn. Herefter aspirant i Jægerkorpset sammen med B.S. Christiansen og tilbage som kompagnichef i Bornholms Værn.

Han begyndte at stille spørgsmål, om det ikke var muligt at ændre på nogle af de militære strategier, da han havde opfattelsen af, at tingene både organisatorisk og strategisk kunne udvikles mere effektivt.

Poul Dahl kom til Indien og Pakistan som FN-observatør og i 1982 hjem til ansættelse i forsvarsstaben, kom på generalstabskursus og blev udnævnt til oberstløjtnant.

Efter en afstikker til Dronningens Livregiment blev han i 1989 chef for Jægerkorpset, som i forbindelse med Berlinmurens fald stod over for en spændende forandringsopgave til at være en moderne specialenhed.

I forbindelse med Scandinavian Star-forliset havde han den opfattelse, at hans specialenheder burde være sat ind i redningsopgaven, men fik nej tak.

Poul Dahl har flere gange været udsendt for Danmark. Arkivfoto

I FNs tjeneste

Poul Dahl, Stendalvej 10, Stendal skov, fylder på mandag den 5. august 75 år.

Poul Dahl er født i Vejen og har aner til Dahls Gæstgivergård i Gram.

Som fem-årig flyttede familien til Herning, hvor studenterhuen blev erhvervet på Herning Gymnasium, og hvor han også var en ivrig atletikudøver, der tre år i træk fik årspokalen, som ellers tidligere kun var overgået af legendariske Niels Holst Sørensen.

- I 1993 blev jeg chef for FNs indsats i Irak, hvor jeg gennem fire år opbyggede et sikkerhedskoncept i Kurdistan-området, som fortsat er intakt og værdsat af befolkningerne i området.

- Jeg mødte min hustru Zenia, som er født i Libanon og som gennem mange år også har arbejdet i FNs tjeneste. Vi blev gift, og efter min FN-tid boede vi tre år i Bagdad, hvor jeg havde orlov uden løn, fortæller han i de rummelige stuer på Stendalgård, og han fortsætter:

- I år 2000 flyttede vi familien til Danmark. Jeg kom igen tilbage til Prinsens Livregiment som bataljonschef. Igen havde jeg ansvaret for en meget spændende international opgave, hvor vi uddannede personel især fra de tre baltiske lande, men også fra Rumænien og Bulgarien.

- Jeg var meget glad for endnu en international udfordring, indtil en majdag i 2004, hvor jeg i tv havde sagt min mening om strategier i forbindelse med bekæmpelse af terrorisme. Jeg blev kaldt til forsvarschefen, som lige op til min pension fritog mig for tjeneste. Jeg skulle bare stå til rådighed for Hærens Operative Kommando, slutter beretningen om 40 spændende år, hvor han har modtaget flere fortjenstmedaljer herunder Ridderkorset af 1. grad.

Annonce

Storfamilien

Poul Dahl har fra tidligere forhold datteren Bettina på 57 år, der arbejder i SAS, sønnen Dennis på 45 er direktør på Kragerup Gods, og datteren Sandra på 41 arbejder hos L. M. Ericsson. Der er syv børnebørn.

Sammen med Zenia har han børnene Jonathan på 22, Sarah på 21 og Mark på 19 år. De er alle tre ved at afslutte deres soldatertid, da de har været indkaldt til militæret på samme tid.

De er også alle tre født i Beirut og var i 2009 medvirkende til en anden højtidelig begivenhed, hvor de samme dag blev døbt i Thorning Kirke. De seneste 16 år har Stendalgård været rammen om familien.

Som ung var Poul Dahl en fremragende sportsudøver. I dag spiller han tennis i Viborg et par gange om ugen og holder af at vandre i skoven lige uden for døren.

I soldaterårene var han dansk mester i militær femkamp og var en del år på landsholdet, med hvem han rejste verden rundt til konkurrencer.

Her i pensionistårene er han begyndt at spille golf i Viborg, og han har lige taget jagttegn sammen med en søn.

Rent organisatorisk er han nu formand for Thorning Idrætsforening og nyder samspillet med frivillige trænere og ledere.

Annonce

Politik

Poul Dahl har i en længere årrække efter hjemkomsten til Danmark også engageret sig i politik.

- Jeg var i en del år formand for Venstres udenrigs- og sikkerhedsudvalg i Viborg Amt og blev i 2005 blev valgt til det nye regionsråd i Region Midt. Herefter blev jeg i 2009 valgt som medlem af Silkeborg Byråd i otte år, og blev formand for Venstres byrådsgruppe.

- Jeg har skrevet to bøger, hvor jeg giver udtryk for nogle af mine sikkerhedspolitiske holdninger: I stedet for krig skal vi koncentrere vores liv og evner på forebyggende indsatser. Det er for det første afgørende, at vi har toptrænede specialstyrker at sætte ind, og for det andet skal der være en politisk dagsorden, så medierne ikke uden videre overtager og alene sætter dagsordenen, slutter 75-års fødselaren.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Navne For abonnenter

Livet efter Ole: - Du har sat aftryk, man ikke glemmer

Navne

Viborgenser står nu i spidsen for Ungdommens Røde Kors

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce