x
Annonce
Rundt om Viborg

Introduktion til "kvante-revolutionen"

Claus Mølmer holder foredrag om kvantefysik. Arkivfoto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Rødding: Menighedshuset Arken i Rødding inviterer igen til et foredrag streamet fra Aarhus Universitet på tirsdag den 18. februar. Foredraget begynder klokken 19, og dørene åbnes klokken 18.30. Denne gang vil professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, fortælle om den nye "kvanterevolution", som udvikler teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Den kvanteverden, som kvantefysikken beskriver, er meget forskellig fra fænomener i vores dagligdag: for eksempel er atomare partikler tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.

Kvantefysikken revolutionerede fysikken i begyndelsen af det 20. århundrede og rystede mange fysikere i deres verdensbillede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden.

I foredraget vil man få en introduktion til kvantefysikken, og herefter vil man høre om en ny "kvanterevolution", som åbner perspektiver for teknologier, som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel.

Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere, som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid.

En ny teknologisk milepæl blev nået i efteråret 2019 hvor Googles kvantecomputer Sycamore udførte en særlig beregning, som den kun brugte 200 sekunder på at udføre. Hvis den samme beregning skulle udføres på verdens største supercomputer, skulle den bruge 10.000 år på det!

Foredragene fra Aarhus Universitet streames til over 150 lokationer, hvilket vil sige, at imellem 4000 og 5000 mennesker ser med hver tirsdag. I Rødding er der gratis entre, og vand, vin og øl samt snacks kan købes i pausen.

Næste foredrag i rækken er tirsdag den 3. marts, hvor emnet er ”Det er bare en virus”.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce