Annonce
Rundt om Viborg

Invasiv krebs har sat kloen i Viborgegnens åer: Vi skal vænne os til signalkrebsen

Den er ikke særlig stor, men den forårsager stor skade i vandløb. Til gengæld skulle den smage godt. Arkivfoto

Det er praktisk talt umuligt at udrydde signalkrebsen, som har invaderet Nørreå og Karup Å.

Annonce

Viborg-egnen: Den invasive krebseart signalkrebsen har længe boltret sig i åløb på Viborg-egnen. I både Nørreå og Karup Å er den fundet, hvor den skaber problemer for hjemmehørende arter og samtidig kan underminere åbrinken. Det betyder, at store mængder sand kan skylle ud i åen ved regnskyl og derfor gøre livet surt for fiskeæg og andre smådyr, som har hjemme i vandløbet.

Søren Berg, som er seniorrådgiver ved DTU Aqua i Silkeborg, har tidligere udpeget Viborgsøerne og Loldrup Sø som en sandsynlig fremtidig destination for signalkrebsen. Faktisk kan den allerede nu have fundet vej til søerne, men Søren Berg fortæller, at man ikke ved noget om det på nuværende tidspunkt.

- Der foregår ikke systematisk overvågning på området. Vi får meldinger fra folk, som fanger dem, men det har vi ikke fået fra Viborgsøerne endnu, forklarer han.

- Men før eller siden finder den vej til søerne, fastslår Søren Berg.

Signalkrebsen kan kendes på de hvide pletter på kloen. Arkivfoto
Annonce

Udkonkurrerer flodkrebs

Den hjemmehørende flodkrebs kan ikke lide den ubudne gæsts indtog i Danmark, da signalkrebsen bærer på krebsepest, som kan slå flodkrebsen ihjel. Samtidig kan signalkrebsen formere sig helt vildt, som den for eksempel har gjort i Karup Å, hvor en undersøgelse i 2017 viste, at signalkrebsene er smittet med krebspest - faktisk har de den højeste smittegrad, der blev fundet i Danmark.

- Vi hører jo om fiskere, der sidder på en fast plads i åen og fanger 200 signalkrebs på en aften, fortæller Søren Berg.

Det betyder også, at krebsen kæmper med om føden, hvilket sandsynligvis vil betyde meget, meget svære kår for flodkrebsen.

Desuden kan Søren Berg frygte, at signalkrebsen kan finde på at æde fiskeæg, hvorfor den altså kan påvirke vilkårene for fiskene i vandmiljøet.

Annonce

En tabt kamp

Signalkrebsen er fundet i hele Danmark fra Bornholm til Nordjylland. Og faktisk ser det ud til, at vi må acceptere arten i vores vandløb. Den reelt eneste mulighed for at fjerne den er at bruge gift, men det kan skade mange andre dyr i vandløbet, så det er ikke realistisk.

- Der er ikke nogen, som mig bekendt forsker i andre reelt effektive metoder. Opfiskning virker ikke, så vi må nok bare acceptere, at den nu lever i Danmark, fortæller Søren Berg.

Det eneste nye for signalkrebsen er, at man som følge af en ny EU-lov ikke må handle med vanddyret, heller ikke til akvariebrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

International hæder til lokal kunstner

Coronavirus

Live: Norsk opgørelse viser, at ni ud af ti coronadøde havde kronisk sygdom

Viborg HK For abonnenter

VHK sitrer og spirer - erfaren cheftræner kan skimte sølvtøj og Champions League i de kommende sæsoner

Annonce