Annonce
Livsstil

- Især litteraturen har livet igennem gjort mig klogere på mig selv og på den verden, jeg indgår i

Aydin Soei. Foto: Simon Birk

Mig og kulturen: Aydin Soei

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- For mig udgør kultur den lim, der binder os sammen via sprog, humor, samværsformer og i form af bøger, tv, film, musik og kunst. Især litteraturen har livet igennem gjort mig klogere på mig selv og på den verden, jeg indgår i, og giver mig en følelse af til stadighed at udvikle mig. Kulturelle oplevelser er i min optik således ikke en størrelse, der befinder sig i toppen af den menneskelige behovspyramide, men definerer os som mennesker.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Hvis jeg skal vælge ét værk, må det være norske Jan Kjærstads trilogi ”Forføreren”, ”Erobreren” og ”Opdageren” om den fiktive tv-mand Jonas Wergeland. I fortællingen beretter hovedpersonen om, hvordan hans tante gjorde et uudsletteligt indtryk på ham med sine historier om rejser rundt i verden, og besøgene hos hende afsluttes gang på gang med ordene: ”Fortæl mig om Samarkand, sagde han omsider, som altid, lige før han skulle gå. Om Samarkand og det, jeg oplevede der, kan jeg aldrig fortælle dig, sagde hun. Der må du rejse selv.” Sidste bind i trilogien læste jeg, da jeg som 21-årig vendte retur til Iran i 2003 - 20 år efter, at mine forældre var flygtet ud af landet med mig. Her drømte jeg mig væk til Samarkand, da bogens hovedperson rejser dertil og finder ud af, at byen for ham var et symbol på det sted, hvor “ens savn, ens længsler, hørte hjemme“. På rejsen overbevises Wergeland om at dedikere sit liv til journalistik og fortællinger. Få uger efter hjemkomsten fra Iran startede jeg selv på studiet som journalist, og det var netop en ungdommelig tiltro til, at jeg via fortællinger om mennesker kunne bidrage til at gøre verden til et bedre og større sted, der motiverede mig til først journalistikken og dernæst sociologien. Om end fiktiv føles Jonas Wergeland for mig mere autentisk end nogen virkelig person, jeg har læst om i litteraturen, og værkets insisteren på at fremskrive et selv, der ikke til stadighed er bundet fast af fortiden, har jeg trukket på siden mine start-tyvere.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg glædede mig som et lille barn, da triphop-pionererne Portishead blev annonceret som et af de sidste navne til at spille på Roskilde Festivals største scene i 2011. Koncerten var dybt skuffende på grund af det lave lydniveau, og fordi jeg blev fanget for langt tilbage! Den koncert ville jeg gerne genhøre stående allerlængst fremme - eller på en mindre scene.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Når amerikanske iagttagere taler om tv-serier som den nye store amerikanske roman, der opruller eposser og nye verdener, er der tale om at sammenligne æbler og pærer. Men i tilfældet med amerikanske ”The Wire” kan jeg delvist forledes til at købe argumentet. Serien sluttede i 2008 efter at have budt på 60 afsnit fordelt på fem sæsoner og er en fortælling om ulighed og magthierarkier forklædt som krimidrama. Jeg har flere gange brugt klip fra tv-serien i oplæg og undervisning til at illustrere, hvor stor en betydning evnen til at aflæse usynlige koder i klasseværelset, på jobbet og på gaden har i forhold til vores chancer i livet.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Da jeg tilbage i 2008 studerede sociologi i New York, var det en tilbagevendende begivenhed at besøge gallerierne i bydelen Chelsea hver torsdag, hvor nye udstillinger åbnede til lyden af gratis øl og vin i stride strømme. Det var en perfekt kombination af beruselse og sjove mennesker, der havde lige så travlt med at iagttage hinanden som den kunst, der åbenbarede sig foran dem.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg kan blive nærmest lykkelig, når smukke pladecovers og omslag til bøger og tegneserier går hånd i hånd med indhold. Af samme grund har jeg også fået tatoveret den amerikanske paperbackudgave af Camus’ ”Den Fremmede” på kroppen. Tatoveringer udgør i sig selv et fascinerende håndværk, der er bærere af historier om, hvem vi var, og hvem vi gerne ville være, da vi valgte at få tusset kroppen.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Når jeg træder ud af teatret, siger til mig selv, at det burde jeg gøre oftere, men mine begrænsede evner udi planlægning udgør gang på gang en stopklods.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Forleden insisterede min syvårige søn på, at vi skulle blive på kanalen, da "Linie 3 Show" overtog skærmen efter Disney Show en fredag aften. Jeg har ikke noget imod plat humor, men det var under bæltestedet på den uopfindsomme, trivielle måde. Jeg skiftede kanal efter 15 minutter.

Aydin Soei

Født i Iran i 1982, men kom til Danmark i 1986.

Han har en BA i journalistik og er cand.public. i sociologi fra Syddansk Universitet, har undervist på Krogerup Højskole og arbejdet for Dagbladet Information, DR og Radio24syv og er også initiativtager til og formand for foreningen Ansvarlig Presse.

Aydin Soei har forsket og skrevet en række bøger om etniske minoriteter, risikoadfærd og udsatte unge og områder. Han har blandt andet stået bag Tingbjergundersøgelsen og skrevet bøgerne ”Skyld”, ”Vrede unge mænd”, ”Omar - og de andre” samt ”Forsoning”, hvori han fortæller sin egen familiehistorie.

Han er aktuel med bogen ”Fædre”.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Skulle du tigge i 1500-tallet, skulle du bære tiggertegn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Et hul i det koksgrå skydække, og straks var kørestolen skiftet ud med svæveflyet: - Det var en vild følelse af bare at være fri

Alarm 112 For abonnenter

Politiet om millionskyldneren på Bilkas p-plads: - Han havde pengene, og han skyldte dem, så vi tog de 3800 kroner

Viborg FF

Viborg FF-træner før debut i midtjysk derby: - Det er meget mere end en fodboldkamp

Debat

Den glemte strejke kan blive den, vi husker

Livsstil For abonnenter

- Vi er hinandens sparringspartnere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Inges køkken: Tomatpie

Viborg

Overraskende gæst i villahaven: Fisketyven fra Houlkær afsløret på video

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

Opbremsning gik galt: Motorcyklist mistede herredømmet og kurede 25 meter hen ad asfalten

Viborg FF For abonnenter

To som bestemt ikke elsker hinanden - fire nedslag i historien om rivaliseringen mellem Viborg FF og FC Midtjylland

Rundt om Viborg

Godt år for købmand: Ti-doblede overskuddet på et år

Annonce