Annonce
Rundt om Viborg

Isolerede plejehjem: Moderne teknik gør hverdagen nemmere

Plejecentrene i Ørum og Vammen har lukket for pårørende-besøg, men nye kommunikationsmetoder gør det lidt nemmere at opretholde kontakten.
Annonce

Ørum/Vammen: - Det står fint til. Der er ingen syge, men selvfølgelig er det mærkeligt, at vi ikke tager imod besøg.

Sådan lyder det fra Per Svane Aastradsen, der er centerleder på plejecentrene Højvangen i Ørum og Pensionistgården i Vammen. Her har man som på alle andre plejecentre lukket af for omverdenen og helt isoleret sig for besøg for så vidt muligt at hindre, at corona-smitten når til beboerne.

På Højvangen og Pensionistgården prøver man at fastholde så tæt en kontakt mellem beboere og pårørende som muligt, selv om man som pårørende altså ikke fysisk må komme på besøg. Nyeste metode er at man forsøger at lade de beboere og pårørende, der har lyst, kommunikere med hinanden via Facetime ved at bruge Per Svane Aastradsens Ipad. Det giver den fordel, at man kan se hinanden, mens man taler sammen.

En pårørende har også skabt kontakt ved at stå uden for vinduet og snakke i telefon med en beboer. På den måde bruger man alle kreative løsninger for at råde bod på isolationen.

På Højvangen har man gjort hønsehuset klar, og hønsene er netop flyttet ind, så beboerne har noget at gå op i. Nu venter man på kyllinger. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Mere tid med beboerne

- Vi er også endnu mere sammen med beboerne, end vi plejer, fordi der er andre aktiviteter, vi ikke kan lave i øjeblikket. Der er mere tid til at gå tur i gårdhaven og lave andre aktiviteter inde i huset. Vi prøver at få det bedste ud af det, fortæller Per Svane Aastradsen.

Han er som nævnt leder på begge plejehjem, men for at begrænse trafikken ud og ind mest muligt har han aftalt med teamleder Kirsten Aalborg, at hun er på Pensionistgården, mens han kun er på Højvangen.

- Vi er kun hjemme på matriklen og så på et af plejecentrene og med høj hygiejne naturligvis, siger han.

Annonce

Videoer fra hverdagen

De pårørende har vist forståelse for situationen. Man har lavet en aftale om, at de kan aflevere ting og sager til beboerne ved at stille dem i forgangen og så ringe til afdelingen, hvorefter det bliver hentet. Skulle beboere blive kritisk syge, vil man selvfølgelig finde en ordning, så pårørende kan komme på besøg.

- Det varer jo mindst tre uger mere, og det kan vi også godt klare ved at tænke anderledes og bruge de muligheder, vi har. Heldigvis hjælper det rigtig meget, at vi har den moderne teknologi, siger Per Svane Aastradsen.

Han laver små video-podcast til facebooksiden fra hverdagen på plejecentret. Tirsdag var det planen, at personalet skulle gå rundt og synge "Livstræets krone" for beboerne, mens man optog en video.

- Så lægger vi den ud, og så kan de pårørende se det og se, at vi stadig har en god hverdag, siger han.

Nogle beboerne forstår selvfølgelig ikke helt situationen med corona-lukning, men rigtig mange gør, og man lægger vægt på at snakke om det og holde et højt informationsniveau.

Per Svane Aastradsen og det øvrige personale forsøger at holde så god kontakt med de pårørende som muligt, selv om det ikke er tilladt at besøge plejecentrene. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce