Annonce
Viborg

Iversens hotel - tyskernes mødested

Et kik op gennem Jernbanegade. Foto fra perioden 1925-30.

Jernbanegade blev anlagt som en bred færdselsåre med mondæne etagebygninger i det første årti af 1900-tallet. De første bygninger i gaden, som nyankomne togrejsende fik øje på, når de trådte ud fra banegården, var to hoteller.

Jernbanegade blev anlagt som en bred færdselsåre med mondæne etagebygninger i det første årti af 1900-tallet. De første bygninger i gaden, som nyankomne togrejsende fik øje på, når de trådte ud fra banegården, var to hoteller. Til venstre - på vestsiden - lå det hvidpudsede Jernbanehotellet, og til højre - på østsiden - lå det lidt mørkere Hotel Royal.

Hotel Royal. Tidspunktet for fotografiets optagelse er ukendt.

Hotel Royal nåede at skifte navn flere gange. Det har også heddet Iversens Hotel, Kronjyden og senest Landsbykroen.

Lynjustits. Folk stimler sammen omkring en indfanget kvinde. I baggrunden anes kreditforeningens bygning.

Navnet Iversens Hotel fik det i slutningen af 1930'erne, opkaldt efter ejeren, restauratør Jens Chr. Iversen. Hotellet havde tilknyttet en restaurant eller beværtning, som indehaveren kaldte »Den jyske kro«. Under den tyske besættelse 1940 til 1945 indskrev hotellet og dets ejer sig i den dunkle side af lokalhistorien. I folkemunde blev »Den jyske kro« omdøbt til »Den tyske kro«, hvilket naturligvis havde at gøre med sammensætningen af beværtningens og hotellets gæster.

Annonce
En uheldig »tyskerpige« bliver indfanget og får håret klippet i Gravene den 5. maj 1945.

Nazi-sympatisøren

Jens Chr. Iversen indmeldte sig ifølge det såkaldte Bovrup-kartotek i det danske nazistparti (DNSAP) den 2. februar 1941. Iversens sympatier for Hitler-Tyskland var vel årsag til, at tyske soldater i Viborg under hele krigen fik restauranten og hotellet som yndet tilholdssted i fritiden. Og snart var det også her, de kunne være sammen med danske kvinder, de såkaldte tyskerpiger, både på restauranten og på hotelværelser.

Den danske modstandsbevægelse var ganske velinformeret om restauratør Iversens værnemageri, og naturligvis var det også kendt i byen, at mange »tyskerpiger« her fik et fast tilholdssted. Men tilsyneladende lod modstandsfolkene hr. Iversen være i fred, hvilket havde en helt særlig årsag.

Årsagen var, at begge parter brugte hotellet. De lokale modstandsfolk havde fundet ud af, at det sikreste sted som modstandsmand at opholde sig var på Iversens Hotel. Det tyske politi eller de tyske officerer havde ikke fantasi til at forestille sig, at fjenden kunne finde på at indlogere sig »i løvens hule«. Ikke engang hotellets telefon blev aflyttet.

Annonce

En byttehandel

Den senere garnhandler i Viborg, Hans Pedersen, skildrer i bogen »Slås mens du er bange«, hvordan han som medlem af en illegal gruppe i Århus blev ringet op af bartenderen Jacob på Iversens Hotel.

De to var gamle bekendte, og Jacob ville slå en handel af med ham. Hans Pedersen skulle skaffe et sæt tøj og 1000 kroner til en tysk soldat, der ville desertere. Som betaling ville Hans Pedersens gruppe modtage 15 pistoler med 25 patroner til hver pistol.

Han tog toget til Viborg, bestilte et værelse på Iversens Hotel og boede her i to dage blandt tyske officerer, indtil udvekslingen af penge, tøj og våben var på plads. Naturligvis sov han dårligt og var rystende nervøs, men alt forløb, uden at nogen fattede mistanke.

Annonce

Lynch-stemning

Mod krigens slutning strammede det til for restauratør Iversen og de piger, som holdt til på hotellet. Danmarks Frihedsråds Lokalkomite havde dem stående i kartoteket.

Ved befrielsen, om morgenen den 5. maj, sendte byledelsen en patrulje med bevæbnede modstandsfolk af sted til hotellet for at arrestere restauratør Iversen og de løse piger, som byledelsen også ønskede interneret.

Patruljen var dog nær kommet for sent. Gadens parlament var trådt i aktion og havde fat i en pige, som de ville klippe håret af. En af frihedskæmperne i arrestationsgruppen, Ejvind Kolby Simonsen, har fortalt, at han måtte tage ladegreb på sin maskinpistol, før den ophidsede folkemængde gav slip på pigen.

Hun blev derefter interneret sammen med andre på hotellet, inklusiv hotelejer Jens Chr. Iversen. Af kartoteket fremgår, at byledelsen valgte at oversende forhøret og den optagne rapport over Iversen til myndigheder i København.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Debat

Debatten raser også lokalt: 'Naturnationalparker er en stor misforståelse'

Annonce