Annonce
Viborg

Jakob har regnet den ud: Katedralskoleelev i matematisk mesterklasse

Jakob Berg Goettsche med opgaven, han løste godt nok til at være med i vindergruppen i Georg Mohr-matematikkonkurrencen 2021. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen
18-årige Jakob Berg Goettsche fra 2.y på Viborg Katedralskole interesserer sig så meget for matematik, at han dyrker det i sin fritid. Det har ført til, at han som den eneste Viborg-elev er blandt de 48 bedste i landsdækkende matematikkonkurrence.

Viborg: Det er ikke nogen helt almindelig fritidsinteresse,  2.g-eleven fra Viborg Katedralskole Jakob Berg Goettsche byder indenfor for at fortælle om.

Matematik er hans store interesse - så stor, at han de seneste tre år har deltaget i en stor, landsdækkende konkurrence for unge med særlig flair for matematik. Konkurrencen er opkaldt efter Georg Mohr, en dansk matematiker fra 1600-tallet.

Målgruppen er egentlig for gymnasieelever, men Jakob gik i 10. klasse, da han første gang prøvede kræfter med de svære opgaver. Interessen for matematik stammer tilbage fra 6.-7. klasse, hvor han begyndte at læse matematik, der lå ud over skolens pensum, og interessen har holdt ved siden.

Annonce

Meget svære spørgsmål

- Konkurrencen kører over flere runder og bliver sværere og sværere for hver runde, siger Jakob Berg Goettsche.

Der deltager normalt 15.000-20.000 i første runde, og efter anden runde er kun Jakob Berg Goettsche og 47 andre tilbage. De er årets vindere og kan deltage i et vinderseminar.

Det følges op med yderligere runder, hvorefter 20 elever får tilbud om at deltage i Nordisk Matematikkonkurrence. Noget Jakob Berg Goettsche opnåede, da han deltog første gang.

Mange drømmer sikkert om at komme med til OL, og den drøm har da også strejfet Jakob Berg Goettsche. Men han er bevidst om, at det er et meget lille nåleøje, han skal igennem, hvis han skal nå så langt, og det finder han ikke realistisk.

- Det kunne være spændende at komme med til de internationale konkurrencer. Dem, der deltager, får tilbud om at blive optaget på alverdens universiteter, fortæller han.

Jakob Berg Goettsche satser på en fremtid inden for matematik. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen
Annonce

Fokus på fremtiden


Det kunne været spændende at komme med til de internationale konkurrencer. Dem, der deltager, får tilbud om at blive optaget på alverdens universiteter

Jakob Berg Goetsche


I denne omgang har Jakob Berg Goettsche dog valgt at droppe det seminar, hvor der findes omkring 20 deltagere til Nordisk Matematikkonkurrence, som igen er adgangsbilletten til Den Internationale Matematikolympiade.

Da det er et ret snævert område inden for matematikken, konkurrencerne omhandler, har Jakob Berg Goettsche besluttet at læse matematik bredere, for det er nødvendigt i forhold til fremtidsplanerne.

Og han har også andet at passe - den daglige skolegang og afleveringer, sin træning og så selvfølgelig samværet med vennerne, når det kan lade sig gøre.

Lige i øjeblikket er fokus på fremtiden, hvor han, ikke overraskende, gerne vil læse matematik på universitetet. Aarhus og København er muligheder, men et besøg på Princeton University i USA har vakt en lille drøm om at kunne få et år derovre.

Men, forsikrer Jakob Berg Goettsche, når han kommer til 3.g, skal han nok igen være at finde i den årlige konkurrence.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce