Annonce
Livsstil

Jan Eriksen: - Når kultur er bedst, er det som en form for kærlighedsoplevelse

Jan Eriksen. Foto: Lindhardt og Ringhof
Mig og kulturen: Jan Eriksen

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - Overordnet skal mine kulturoplevelser slå en følelsesmæssig streng an. Der skal være en fortælling, der åbner ind til noget, jeg kan identificere mig med - med hjertet. Når kultur er bedst, er det som en form for kærlighedsoplevelse. Men kulturoplevelser må selvfølgelig også gerne underholde, finde grinet, vække vrede, forurolige, stille spørgsmålstegn ved mit og andres liv, politisere, udfordre, fortælle ufortalte historier. Jeg har det svært med politisk kunst, der kun har øje for de andres urimeligheder. - Som det fremgår nedenfor, er det langtfra altid, jeg bliver grebet af udfordringen. Måske en erhvervsskade hos én, der har skrevet om underholdning og kultur i næsten 40 år. At man nogle gange begynder at meta-se eller -lytte, når man keder sig: Hvad er det, kunstneren gør her, for at få mig til at grine, føle, gyse.

- Hvilken bog eller blad har givet dig en god oplevelse? - Senest har Eric Idles biografi ”Always Look at the Bright Side of Life” gjort mig glad. Han er også morsom som forfatter og er formentlig indehaver af verdensrekorden i namedropping.

- Hvilket album eller koncert vil du gerne høre igen? - Bruce Springsteens koncert på Roskilde Festival 2012 vil altid stå som noget særligt for mig. Flere ting flød sammen her. Bossen er en af mine tre musikalske hovedpassioner, det var min første Roskilde Festival i 17 år efter en ubrudt række af festivaler mellem 1979 og 1995. Det var tydeligt, at det betød noget for Springsteen og The E-Street Band at vinde den aften.

- Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk? - Senest Ethan Hawkes film ”Blaze”, der handler om folk/countrysangeren Blaze Foley, der led en krank skæbne. Scenografien er virkelig gennemført autentisk langt-ude-på-landet USA, intet er overladt til tilfældet, der er solide skuespilpræstationer, især af hovedpersonen (Ben Dickey) og hans kone (Alia Shawkat, kendt fra ”Arrested Development”). Det er både en fundamentalt gribende historie om en enkelt persons kamp med sine dæmoner - og en almen historie om kunstneres kampe.

- Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på? - Det er bare et halvt år siden, jeg var på en standardtur gennem Vatikanet. Selv omgivet af hundreder af andre turister gjorde malerier og skulpturer enormt indtryk, også de berømte loftsmalerier. På godt og ondt. På den ene side bevæger man sig gennem et af de største og vigtigste symboler på den vestlige civilisations storhed. På den anden side ser man et billede på, hvordan to procent kunne leve i umådelig rigdom på de andre 98 procents bekostning.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på? - Ikke meget slår Paul McCartneys klassiske violinbas.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Jeg har været i New York tre gange, men har endnu aldrig besøgt The Museum of Modern Art. Det drømmer jeg om.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Den værste for nylig må være Lars von Triers infantile ”The House That Jack Built”. Jeg forstår desværre ikke ham eller hans film. Med ”Breaking the Waves” som undtagelsen. Jeg er lidt forarget på Elvis Presleys vegne over, at hans barnebarn Riley Keough medvirker i ”The House That Jack Built”. Ikke at The King altid foretog de mest fornuftige karrierevalg.

Blå bog


Jan Eriksen (f. 1958) har arbejdet som journalist og redaktør siden begyndelsen af 1980’erne - blandt andet på musikmagasinet Gaffa, ungdomsbladet Chili og dagbladet B.T.

Han er tilknyttet Gaffa som musikanmelder og er musikredaktør på P.O.V. International og Mediano Music. Han har skrevet biografierne ”Brdr. Olsen. Et stjerneskud, to liv i tilbageblik”, ”Det er muligt. Rundt om et misbrug” med Niels ”Noller” Olsen og ”Liv. En fortælling om at lære at leve” med Jill Liv Nielsen. Han har desuden udgivet romanerne ”Smuk som et nakkeskud” og ”Alt det som ingen ser”.

Jan Eriksen er aktuel med ”Anne, Sanne og Lis - historien om en dansk musikrevolution”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Viborg FF For abonnenter

Tidligere Viborg-spiller: Spændende med et miljøskifte

Annonce