Annonce
Sport

»Jeg kunne ikke sige nej«

Den tidligere træner og spiller i Viborg HK, Mette Klit, skal være cheftræner for et nyt ambitiøst håndboldprojekt i Rumænien. Arkivfoto: Scanpix.

Mette Klit er igen landet i Rumænien. Denne gang for at være cheftræner for CMS Bucuresti, som skal være et nyt storhold i rumænsk håndbold.

I sidste sæson var Mette Klit assisterende træner i den rumænske storklub Oltchim Valcea, mens Jakob Vestergaard var cheftræner samme sted.

Annonce
Mette Klit og Jakob Vestergaard har fejret store triumfer sammen. Nu skal Mette Klit stå på egne ben. Arkivfoto: Attila Kisbenedek/Scanpix.

Sammen skulle de forsøge at gentage det kunststykke, som de havde opnået i Viborg HK - at vinde Champions League. Det lykkedes at komme i semifinalen, men i to yderst tætte kampe måtte Oltchim Valcea se sig slået med samlet et mål af den senere vinder af turneringen, Györ fra Ungarn.

Siden er det gået voldsomt tilbage for Oltchim Valcea. Det økonomiske fundament er røget sig en tur, og væk er både Vestergaard og Klit samt alle de store og velbetalte stjernespillere. Mette Klit vendte tilbage til Viborg, hvor hun de seneste måneder har passet et job som lærer på Viborg Private Realskole. Men nu er 42-årige Mette Klit klar til at begive sig ud på et nyt rumænsk eventyr. I går satte hun sig i flyveren med kurs mod hovedstaden Bukarest, hvor hun fremover skal står i spidsen for CSM Bucuresti.

»Jeg var rigtig glad for at være i Rumænien sidst. Både for det sportslige, men det var også spændende kulturelt. Da jeg fik muligheden for at vende tilbage, kunne jeg ikke sige nej,« siger Mette Klit.

CSM Bucuresti er en gammel traditionsrig klub i rumænsk håndbold. En klub, som råder over mere end 2000 ungdomsspillere i Bukarest-området, men som længe har været den bløde mellemvare i den rumænske liga. Det skal der laves om på nu.

»Borgmesteren er gået ind i sporten dernede. Der skal bygges en ny storhal med plads til cirka 15.000 tilskuere, og drømmen er at få tophåndbold ind i hallen. Så der er en hel del nye spillere på vej til klubben, og jeg har en fin liste liggende på min computer,« siger Mette Klit og løfter lidt af sløret for, hvem der kommer til klubben fra næste sæson.

»Klubben har kontakt til nogle rumænske landsholdsspillere, som var i Valcea på samme tid som mig. Det er faktisk dem, som har peget på mig som træner i Bucuresti, og det er selvfølgelig smigrende. Det er et udtryk for, at vi (Klit og Vestergaard, red.) i de kredse er blevet anderkendt for vores arbejde,« siger Mette Klit.

Stor interesse

I denne sæson er det Viborg HK's banemand i Champions League, HCM Baia Mare, som har overtaget positionen som Rumæniens stærkeste klubhold på kvindesiden, men fremover har CSM Bucuresti altså tænkt sig at være med helt i toppen.

»Baia Mare har oprustet kraftigt, og vi vil opruste i samme stil. Så vores kampe mod dem vil skabe masser af opmærksomhed og avisoverskrifter. Men der er mange gode hold i den rumænske liga, som styrkemæssigt ikke er langt efter den danske,« siger Mette Klit, som fortæller at kvindehåndbold er meget populært i Rumænien.

»Der er selvfølgelig fodbold, som fylder meget, men kvindehåndbold fylder også en del, og de rumænske spillere er store stjerner dernede. Der er også rigtig stor fokus på trænerne både fra fans og presse. I Danmark kan man nogle gange godt føle, at folk betragter en fra afstand, når man går rundt i byen. I Rumænien kommer folk hen og takker dig for, at du er kommet til deres land. De er stolte over, at man kommer ned for at hjælpe dem,« siger Mette Klit.

Et forandret land

Den nuværende sæson er endnu ikke slut i Rumænien, men alligevel har Mette Klit valgt at tage til Bukarest allerede nu. I den forbindelse vil hun gerne takke Viborg Private Realskole for, at det kan lade sig gøre.

»Jeg tager derned nu, fordi jeg skal i gang med at forme det hold, som jeg skal træne i næste sæson. Desuden vil klubbens ledelse gerne signalere, at der er forandringer på vej,« siger Mette Klit.

Mette Klit har på forhånd et godt kendskab til storbyen Bukarest, som har omkring to millioner indbyggere. Det var ofte her, at hun shoppede, da hun var assistenttræner i Oltchim Valcea, som havde base et par timers kørsel væk fra hovedstaden. Og Mette Klit er generelt meget positivt overrasket over Rumænien, som har ændret sig meget, siden hun som spiller i Viborg HK besøgte landet for første gang.

»Jeg var dernede på én af de første Europa Cup-ture med Viborg HK. Dengang var vi dybt chokerede over at komme til Rumænien, for det føltes som om, at vi havde foretaget en tidsrejse. Der er stadig fattigdom, og det er kontrasternes land med en stor Mercedes på den ene side af vejen og en hestevogn på den anden, men efter Rumænien kom med i EU er levestandarden blevet væsentlig bedre. Der er godt nok mange betonblokke, som ikke er særligt pæne, men indvendigt er forholdene generelt gode,« siger Mette Klit.

Det er endnu uvist, hvem Mette Klit skal have som assistenttræner i CSM Bucuresti.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hammerslag sender fra Bjerringbro

Viborg

Ny outlet-butik kommer til Viborg

Viborg HK

Podcast: Den store efterårsanalyse - sådan har Viborg HK's spillere klaret sig

Annonce