Annonce
Livsstil

- Jeg ville gerne finde tiden til at give mig i kast med de store klassikere

Peter Bo Bendixen. Foto: Tivoli

Mig og kulturen: Peter Bo Bendixen

Annonce

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Overskud og hverdag. Kulturoplevelser er et nødvendigt element i mit liv, giver farver og nuancer, smag og duft.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg har netop genlæst Jan Sonnergaards ”Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen”, som jeg læste første gang for 15 år siden. Gjorde et indtryk dengang og var bestemt et genlæs værd. ”Hærværk” af Tom Kristensen, som jeg også har læst et par gange, har jeg en besynderlig rar og hyggelig oplevelse af, omend den bestemt er alt andet end netop det.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Holder konstant min liste over ”Albums, der skulle med på en øde ø” opdateret i mit hoved. Top-10 har ikke rykket sig de seneste år og ser således ud: 1. Afghan Whigs: ”Black Love”. 2. Nick Cave: “And No More Shall We Part”. 3. Glen Gould: “Plays Bach - Partitas 1-6”. 4. Van Morrison: “Astral Weeks”. 5. Miles Davis “Kind Of Blue”. 6. Bonnie Prince Billy: “Ease Down The Road”. 7. Billie Holiday: “Lady Sings The Blues”. 8. Genesis: “The Lamb Lies Down On Broadway”. 9. Nick Cave: “The Boatman's Call”. 10. Cleveland Symphony Orchestra: “Le Sacre Du Printemps”.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- ”Onegin” på Gamle Scene med Heidi Ryom og Arne Villumsen i de to hovedroller er nok den oplevelse, som jeg har haft sværest ved at ryste af mig. Oplevede dem tre gange og alle tre med samme oplevelse. Det var fænomenalt stærkt og rystende. Derudover John Neumeiers ”Othello”, som også hver gang har taget mig helt og holdent med og holdt mig fanget i spænding og nysgerrighed, også selvom jeg jo kender den ulykkelige slutning på forhånd hver gang. Musik af Schnittke og Pärt spillet live af blandt andre Gidon Kremer forstærkede oplevelsen og gjorde det til en stor oplevelse.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- ”Inferno” på Statens Museum for Kunst. Det er mange år siden, men husker stadig ubehaget ved det store plexiglas-hus fyldt med fluer og masser af føde, så de kunne mangfoldiggøre sig i det lukkede univers. Fødsel og død side om side, brutalt og kvalmende, men også voldsomt fascinerende. Derudover Michael Kviums fængslende/smukke/frastødende værker med besynderlige og groteske figurer.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg elsker Chrysler Building i New York. I en by med så mange vidunderlige bygninger synes jeg, at den er den smukkeste og vildeste. Opført i 1930, men stadig i dag futuristisk og humoristisk i sit udtryk. Når jeg er i New York, hvilket er cirka en gang om året, føler jeg altid et sug i maven, når jeg drejer rundt om et hjørne på Lower Manhattan og ser Chrysler tårne sig op ude for enden. Den var modig og smuk, da den blev opført for 90 år siden, den har været det gennem alle perioder og epoker siden, og den er det i høj grad stadig i dag.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg ville gerne finde tiden til at give mig i kast med de store klassikere. Vil gerne finde tiden til for alvor at give mig i kast med Tolstoj, Hemingway, James Joyce etc.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Har selvfølgelig haft oplevelser, som føltes som spild af tid, men har svært ved at kategorisere en enkelt som den værste.

Peter Bo Bendixen

Født i 1965. Er uddannet danser fra Det Kongelige Teaters Balletskole.

Han har været danser i Den Kgl. Ballet fra 1983 til 2005 og blev udnævnt til solodanser i 1993.

I 1986-89 var han solist ved Hamburgballetten.

Fra 1997-2007 kunstnerisk leder af Principals and Soloists of The Royal Danish Ballet, der optrådte over hele verden.

Siden 2006 har han været balletchef i Tivoli med ansvar for Tivoli Balletteater og internationale balletgæstespil i Koncertsalen og har på Pantomimeteatret iscenesat en række værker af August Bournonville.

I 2012 etablerede han desuden Tivoli Ballet Skole.

Annonce
Annonce
Viborg

De ældste elever fik forfatter-tip

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce