Annonce
Viborg

Jobcenteret og erhvervslivet har for alvor fundet hinanden i mentor-ordning

Projektkoordinator Karin Nørgaard Sivebæk fra Jobcenteret og direktør Niels Rahbek fra Hydraflex er begge begejstrede for erhvervsmentor-ordningen, som ovenikøbet har skabt fornyet respekt og forståelse hos begge parter. Foto: Morten Lee Pedersen
Unge mellem 15 og 29 år tilbydes en erhvervsmentor, hvis de har svært ved at komme i job eller i gang med en uddannelse. Ordningen har allerede været en succes, og den har skabt øget respekt mellem erhvervsliv og jobcenteret.

Viborg: Nu er det slet ikke sådan, at de har gået og modarbejdet hinanden, jobcenteret og det lokale erhvervsliv, men et forholdsvis nyt projekt med erhvervsmentorer til unge uden for arbejdsmarkedet har nu alligevel skabt en ny og forbedret forståelse og respekt for hinandens kompetencer - og et rigtig godt samarbejde. Det er begge parter helt enige om.

Og den øgede forståelse og respekt er skabt på basis af helt konkrete succeser, der har gjort en positiv forskel for en hel del unge mennesker, der nu enten er i job, under uddannelse eller på anden måde er ved at vende det unge liv, der ikke var helt på ret køl.

Kort fortalt går hele ideen ud på, at de unge, der af en eller anden grund ikke har job eller er under uddannelse, tilbydes at blive tilknyttet en erhvervsmentor, der - på sin egen individuelle måde - hjælper og vejleder den unge med at komme i gang med at søge job, finde den rigtige uddannelse eller måske komme i virksomhedspraktik.

Og det virker!

Der er slet ikke noget "her kommer jeg" over det. De gør det af hjertet. Jeg er sgu vild med det.

Karin Nørgaard Sivebæk, projektkoordinator

Fuld af beundring

Af de 17 unge, der på nuværende tidspunkt har haft en erhvervsmentor tilknyttet i det halve år, der er gået, siden ordningen for alvor blev kickstartet, er 18 procent gået i gang med en uddannelse og 59 procent er enten i job eller virksomhedspraktik.

- Det er simpelthen så flot, og der er mange flere på vej, der endnu ikke tæller i statistikken. Der er for mig ingen tvivl om, at erhvervsmentorerne gør en meget konkret forskel i de unges liv. De kan simpelthen noget, som vi andre ikke kan. De taler altså med en anden vægt. Der er simpelthen forskel på, om vi på jobcenteret siger noget, eller om det er en "rigtig arbejdsgiver", der siger det, siger Karin Nørgaard Sivebæk, der er jobcenterets projektkoordinator.

Hun er fuld af beundring over, hvordan de mange frivillige erhvervskoordinatorer griber opgaven an, og - ikke mindst - over den entusiasme, de lægger for dagen.

- Og samtidig har de en ret ydmyg tilgang til opgaven. Der er slet ikke noget "her kommer jeg" over det. De gør det af hjertet. Jeg er sgu vild med det, siger Karin Nørgaard Sivebæk.

Annonce

En chance til alle

Selvom han måske ikke udtrykker sig helt så bramfrit som Karin Nørgaard Sivebæk, er der heller ikke tvivl om, at direktør Niels Rahbek fra Hydraflex er meget begejstret over, at der nu for alvor er kommet gang i erhvervsmentorordningen, og over at man har fundet ud af at arbejde sammen med jobcenteret på en på én gang velordnet og samtidig mere fri måde.

Niels Rahbek selv er en erfaren mentor, der over de seneste fem år har haft syv unge i et forløb, og selvom det "kun" er gået rigtig godt med de tre af dem, har han masser af mod på mere og flere.

- Jeg har som erhvervsleder måttet lære, at det faktisk er en okay succes-rate, og bare det, at jeg har medvirket til, at tre unge har fået bedre fat i livet, gør da det hele værd. Alle skal have en chance, og hvis vi som erhvervsfolk og ledere kan være med til at gør den chance større, så skal vi da det, og det er der heldigvis rigtig mange, der synes, fortæller Niels Rahbek.

Erhvervsmentor

Unge mellem 15 og 29 år, der af en eller anden årsag har svært ved at få et job eller komme i gang med en uddannelse, har mulighed for at få tilknyttet en erhvervsmentor.

En erhvervsmentor bruger sin personlige erfaring, netværk og sit store engagement til at hjælpe den unge videre mod uddannelse eller job - eller begge dele. Man mødes minimum tre timer og måneden i tre måneder.

Det er den unge selv, der - med hjælp fra Jobcenteret - vælger sin mentor.

Mentoren kan blandt andet hjælpe med sparring om jobsøgning og generelt hjælpe med at svare på spørgsmål om arbejdsmarkedet og uddannelser.

Det er også mentorens opgave at støtte den unge i at tage ansvar for eget liv, understøtte den unges sociale kompetencer og øge den unges kendskab til samfundets krav og normer. Det handler blandt andet om skat, digital post, budgetlægning og lignende ting.

Erhvervsmentorerne arbejder frivilligt, og lige nu består netværket af flere end 70 personer - og flere kommer til.

Hvis man er interesseret i at få en erhvervsmentor, kan man henvende sig til projektkoordinator Karin Nørgaard Sivebæk på 87 87 47 45 eller k4n@jobcenterviborg.dk.

Annonce

Mange med

Og ja, mange er de i erhvervsmentornetværket.

Faktisk er de over 70 direktører, afdelingsledere, produktchefer, it-ansvarlige og andre fra både det private erhvervsliv og det kommunale toplag, der har tilmeldt sig ordningen, og ikke mindst den store spredning af både kompetencer og personligheder tror Niels Rahbek vil være med til at gøre tiltaget endnu mere succesfuldt.

- Det er vigtigt, at de unge får muligheden for at finde den helt rigtige mentor, der både fagligt og personligt passer godt til dem. Hvis nu en ung går og drømmer om for eksempel at uddanne sig inden for sundhedssystemet, ja så er jeg nok ikke den rigtige, og så skal man jo også være på en eller anden form for bølgelængde, hvis det skal fungere. Også derfor er det godt, at vi er blevet så mange, og det er godt, at vi har en kapacitet som Karin (Nørgaard Sivebæk, red.) til at finde de rigtige match, siger Niels Rahbek.

Han har det i det hele taget rigtig godt med det samarbejde, der er kommet i stand mellem jobcenteret og erhvervsmentorerne.

- Hvis vi en gang har haft en tvivl om hinandens evner og kompetencer, så er den der i hvert fald ikke mere. Vi har en rigtig god fælles forståelse, siger Niels Rahbek.

Der er lavet postkort om mentor-ordningen til de unge.
Annonce

Snebold-effekt

Niels Rahbek er også overbevist om, at både den politiske bevågenhed og de økonomiske midler, projektet har fået, og den beviselige succes, det har været for mange af de involverede, vil have en vis "snebold-effekt", så langt flere unge vil vælge at blive en del af projektet.

- Det er da det, jeg hører. De unge, der har haft en god oplevelse med en erhvervsmentor, "sælger" ideen til andre unge, og vi mentorer fortæller også om vores gode oplevelser til andre erhvervsfolk. Vi får nemlig også noget ud af det. Vi oplever jo, at vi som helt almindelige mennesker med en vis erfaring fra erhvervslivet kan være med til at gøre en forskel. Det er da berigende, siger Niels Rahbek.

Han tilføjer, at han også helt personligt har lært noget om, hvordan hans tilgang til de unge skal være.

- For eksempel starter jeg ikke længere med at invitere dem til et møde her på mit hjørnekontor på Fanøvej. Det kan måske godt virke lidt overvældende, og så kommer jeg mest af alt til at fremstå som "ham direktøren". Det er jeg også, men jeg er først og fremmest Niels, der godt vil give gode råd og hjælpe, siger Niels Rahbek.

Annonce

Arrangementer på vej

At de unge, der har været eller er i mentorforløb, generelt er begejstrede, bekræfter Karin Nørgaard Sivebæk.

Hun fortæller om mange gode tilbagemeldinger, og hun tror også fast på, at ordningen vil komme til at brede sig.

- Lige nu er det jo lidt op ad bakke, da vi ikke kan arrangere fysiske møder, så det er svært at få nye forløb i gang. Når vi igen kan mødes fysisk, er det planen at lave mindre og lidt uformelle arrangementer, hvor vi i fællesskab kan komme og fortælle om ordningen. Vi planlægger lige nu et arrangement på Sted1 i juni, og jeg ved, at der også er andre tiltag undervejs, siger Karin Nørgaard Sivebæk, der gerne vil sende lidt ekstra roser til mentornetværket.

- Netværket har gjort et enormt stort arbejde, og jeg har aldrig mødt andet end velvilje og handlekraft, hvis jeg har efterspurgt helt specifikke kvalifikationer. Hvis de ikke har været i netværket på det tidspunkt, så er de blevet skaffet. Det har været en stor fornøjelse indtil nu, og jeg ser frem til det fremtidige samarbejde, siger Karin Nørgaard Sivebæk.

Annonce
Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

Viborg For abonnenter

En stor, dyr klump og dens lille, historiske nabo: To bygninger med endnu uvis fremtid på Vinkelvej

Erhverv

Formand: Nye varmepriser meldes ud sidst i næste uge

Kultur For abonnenter

Iben kom hjem fra Canada i to måneder for at holde skibet flydende

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Kultur For abonnenter

Ny mand i spidsen for Viborg-museum har ikke forstand på kunst: - Min ambition er at gøre museet mere kendt

Viborg

Konservative med lokal medvind i 2021

Viborg

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Viborg FF For abonnenter

Bedste mand spiller, siger træneren om den spændende målmandsduel i Viborg FF. Men hvem er så det? Banen er kridtet op

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Viborg

Herpesvirus lukker hestestalde i Viborg

Annonce