Annonce
Rundt om Viborg

Jubilæum: 10 år med undervisning af unge langt ude på landet

Springbrættets leder, Kjeld Christensen, sidder på hug for enden af bordet og snakker med nogle af jubilæumsgæsterne. Foto: Morten Dueholm
STU Springbrættet, der ligger ved Møldrup, fejrede, at det er 10 år siden, at det gamle svine-landbrug blev til et undervisningssted.
Annonce

Møldrup: Flaget var hejst, der var bagt kager i lange baner, og pølsemanden var på plads for at lange pølser over disken, da den lille skole STU Springbrættet fejrede 10 års fødselsdag med blandt andre nuværende og tidligere elever som gæster.

Det er 10 år siden, at Springbrættets leder Kjeld Christensen sammen med Kim Simonsen tog initiativ til at bygge Kjeld Christensens tidligere svine-landbrug om til en skole, der skulle drives efter den dengang nye STU-ordning. Forkortelsen står for "Særligt Tilrettelagt Ungdomssuddannelse" og er en uddannelse for unge med særlige behov. Unge, som ikke kan gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse.

Siden er det sådan set gået meget godt. Springbrættet er et lille undervisningssted med plads til cirka 20 unge - aktuelt er der dog 24. Det ligger langt ude på landet ved Bavsøvej et godt stykke fra Møldrup, og hver morgen bliver eleverne hentet i minibusser i Viborg og Hobro.

- Jeg ejede ejendommen og havde drevet landbrug med svin her på stedet, og jeg havde jo primært den praktiske tilgang, mens Kim Simonsen, som drev det socialpædagogiske opholdssted Haugårdhus, havde forstand på STU og alle de andre ting, man skulle vide, for at få sådan et sted i gang, fortæller Kjeld Christensen.

Vi kan lide det, vi laver, og vi brænder for det, og det gælder hele personalet.

Kjeld Christensen, leder af Springbrættet.

Annonce

Trygge rammewr

Kim Simonsen og Kjeld Christensen var sammen om at lede stedet i nogle år, men i dag står Kjeld Christensen og hans kone, Hanne, der er uddannet psykoterapeut, i spidsen for Springbrættet.

- Vi har et personale, der gennemgående har været her længe. Min kone laver terapeut-samtaler med de unge. De har ofte en social rygsæk med sig, der gør, at det ikke altid er let for dem. Vi er et lille sted med trygge rammer. Vi bruger naturen og de rolige omgivelser, og de unge kan være, her, inden de kommer i eksterne praktikker. Vi har ordblinde-undervisning, tager på virksomhedsbesøg og studieture, vi giver bostøtte, og vi gør også meget ud af at snakke om, hvad der sker i verden for tiden for eksempel med aktuelle sager som Trump og med Venstre. Vi har respekt som en af vores værdier. Vi skal behandle hinanden med respekt både eleverne imellem og personalet over for eleverne, fortæller Kjeld Christensen.

Et af målene med uddannelsen er, at eleverne skal komme i beskæftigelse. Det har man stor fokus på fra kommunens side, fortæller Kjeld Christensen, men det kan være svært at nå for alle. De unge kan blandt andet have forskellige diagnoser og kognitive vanskeligheder.

- Når man er her, lærer man lærer at begå sig både personligt, socialt og fagligt. Vi tror, at folk gør deres bedste, og nogle har sværere ved at komme i beskæftigelse end andre, siger Kjeld Christensen.

Annonce

Et givende arbejde

Han synes, at de 10 år er gået bedre, end han havde turdet håbe på, da han var med til at sætte stedet i gang. Blandt andet fremhæver han, at man har en stor opbakning fra Viborg Kommune.

- Vi kan lide det, vi laver, og vi brænder for det, og det gælder hele personalet. Jeg er glad for, at jeg byttede livet som svine-landmand ud med det her. Det er meget givende, og man får meget med sig hjem, når man har med unge at gøre. Man får bekræftelse, gode oplevelser, men selvfølgelig også bøvl, konstaterer han.

Kø foran pølsevognen til Springbrættets jubilæum.
Springbrættet holder til i lokaler, hvor der for lidt mere end 10 år siden gik 600 smågrise rundt.
Springbrættet ligger langt ude på landet lidt nordøst for Møldrup.
Leder Kjeld Christensen tog imod tidligere elever, forældre og mange andre jubilæumsgæster.
Torsdag, den 5. september 2019 STU Springbrættet ved Møldrup fejrer 10 års jubilæum med åbent hus Foto: Morten Dueholm
Torsdag, den 5. september 2019 STU Springbrættet ved Møldrup fejrer 10 års jubilæum med åbent hus Foto: Morten Dueholm
Torsdag, den 5. september 2019 STU Springbrættet ved Møldrup fejrer 10 års jubilæum med åbent hus Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Viborg FF's vej til sydafrikansk landsholdsspiller og mange nye fans

Sport

Officielt: Viborg FF må suspendere billetter og lukker kun 500 tilskuere ind til Skive-kamp

Annonce