Annonce
Rundt om Viborg

Jubilæumsbog på gaden til åbent hus

Knud Søgaard er formand for Fjends Egnshistoriske Forening. Arkivfoto: Morten Dueholm
Omkring 60 var med, da Fjends Egnshistoriske Forening udgav jubilæumsbog til åbent hus i det egnshistoriske Æ´Fjandboarkiv i Stoholm.

Stoholm: Omkring 60 mødte frem, da Fjends Egnshistoriske Forening udgav en bog, der er skrevet i anledning af foreningens 25 års jubilæum.

Bogen "Jubilæumsbog 1997-2021" blev solgt og uddelt til de fremmødte medlemmer i forbindelse med torsdagens åbne hus i det egnshistoriske Æ´Fjandboarkiv i kælderen under det tidligere rådhus på Iglsøvej i Stoholm.

- Ideen til bogen opstod, fordi vi mener, at et 25 års jubilæum bør markeres. Det kan jo gøres på mange måder, bestyrelsen valgte, at vi skulle lave en bog, som skal foræres til alle medlemmer som en jubilæumsgave, sagde foreningens formand Knud Søgaard i forbindelse med det åbne hus, hvor de første omkring 40 bøger blev uddelt eller solgt.

Annonce


Ideen til bogen opstod, fordi vi mener, at et 25 års jubilæum bør markeres

Knud Søgaard, formand for Fjends Egnshistoriske Forening

Foreningen blev dannet i marts 1997 og runder således 25 år næste år, og i den anledning har foreningen selv lavet en bog med omkring 40 egnshistoriske beretninger fra årene. Små og store historier fra forskellige steder i Fjends. Ikke valgt fordi de nødvendigvis er de bedste, men fordi de giver et godt billede af bredden af de egnshistoriske fortællinger, der er blevet bragt.

Fra A4-ark til bøger

Bogen rummer også fortællingen om foreningens tilblivelse, fra da 12 borgere mødte frem på Fjandbohus den 25. marts 1997 og blev enige om at danne Fjends Egnshistoriske Forening.

Efter et par år begyndte man at skrive en lille lokalhistorisk fortælling ved de A4 breve med årsprogrammet, som man sendte ud, og med årene er de fortællinger vokset til to årlige udgivelse på hver omkring 50 sider - et forårsskrift og et efterårsskrift, hvor der findes forskellige beretninger om Fjends-området i gamle dage.

En af beretningerne i jubilæumsbogen er om Daugbjerg Dås. Blandt andet bringes dette billede fra dengang de politiske møder på Daugbjerg Dås trak masser af folk til. Arkivfoto: ƨFjandboarkiv

Og det er fra de udgivelser, at historierne i jubilæumsbogen er valgt. Der berettes også om de tre bøger som foreningen har udgivet. En bog om vind- og vandmøller i Fjends Herred, en bog om Ejnar Sigaard og desuden bogen om Stoholm bys første 150 år.

Bogen er altså en gave til de omkring 330 medlemmer af foreningen - bor man lidt længere væk kommer den med posten, men ellers får man personligt besøg af en af bestyrelsens medlemmer, der afleverer bøgerne på hjemadressen.

Annonce

Bog til døren

Udover markeringen af bogudgivelsen var der altså åbent hus i Æ´Fjandboarkiv. Der var en særudstilling af gamle billeder og plancher, og der var udstillet 21 sølvplaketter, der blev vundet i pistolskydning af Emanuel Dalsgaard, købmand i Mønsted fra 1946 til 1956.

- Det var en dame fra Horsens, der selv henvendte sig og spurgte, om vi ville være interesseret. Og det er er vi glade for, og nu er de kommet i glas og ramme, siger Knud Søgaard,

Der var også et udvalg af gamle billeder på TV- skærmen på arkivet, og mulighed for at hjælpe med at sætte navne på mennesker og steder på en række gamle fotografier.

På Fjandboarkivet findes omkring 100 hyldemeter forskellige arkivalier. Arkivfoto: Morten Dueholm

Derudover kunne man hilse på lederen og de frivillige på arkivet og bestyrelsen for den egnshistoriske forening. På arkivet findes omkring 100 hyldemeter forskellige arkivalier. Blandt andet flere end 4500 billeder, personpapirer og billeder af over 6000 personer.

Seneste åbne hus var i 2019, og Knud Søgaard regner med, at man holder åbent hus på arkivet igen i 2023.


Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Kultur For abonnenter

Lille Anika venter stadig på behandling i Budapest

Sport

Julecup i Bjerringbro må også aflyses i år

Viborg For abonnenter

Lisbeth knust over fyring i fleksjob: - Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg gjorde galt

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Viborg For abonnenter

Restauratør må guide gæster ind gennem bagindgang ved Nytorv, hvor skyliner er kollapset

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Annonce