Annonce
Kultur

Jul i Viborg lancerer nissebosætnings-strategi

Lasse Hagen fra Jul i Viborg fremviser et af de nye nisseboer, som nissetilflytterne skal bo i. Pressefoto
Med 50 flotte, nye nisseboer og genskabelsen af Nisseskolen på Nytorv satser Viborg på at tiltrække nisser fra nær og fjern og vække julemagien fra gamle dage til live.
Annonce

Viborg: En gammel urkraft er vakt til live i Viborg.

Det oprindelige Snapsting, tilbage i 1400-tallet, var Danmarks største marked. Bondefolk fra oplandet kom ind til Nytorv i deres hestevogne, og på dem var der også nogle nysgerrige nisser, der havde sneget sig med, men nogle af nisserne glemte at komme med hjem. Og på den måde blev gårdnisserne til bynisser. Over tid blev nisserne dog ret dovne, og det var ikke meget, vi så til dem.

- Da vi for otte år siden begyndte at lave Snapsting igen, da vækkede vi en urkraft. En kraft vi først skulle se komme helt til live fire år senere, da vi begyndte at lave "Jul i Viborg", fortæller Lasse Hagen fra netop Jul i Viborg.

For tre år siden begyndte man at se spor fra nisserne; små fodspor, ting der blev flyttet, og en mini postkasse blev sat op på Nytorv.

- I år har vi set mere aktivitet end nogensinde før, og vi har derfor valgt aktivt at invitere nisserne ind. Vi er gået direkte ind, hvor magien udspringer - i en kælder under det gamle apotek på Nytorv. Det var også her, vi fandt billeder fra en gammel nisseskole, fortæller Lasse Hagen, der med titel af nissebosætnings-konsulent står i spidsen for den nye satsning.

Et gammelt foto fra Nytorv viser elever med nissehuer på vej hjem fra Nisseskolen. Pressefoto
Annonce

Ny strategi

Viborg er, så vidt vides, den første by i Danmark med en decideret nissebosætnings-strategi.

Nisseskolen på Nytorv skal præcis som i gamle dage uddanne børn til ”nissehjælper af første grad”, og de skal hjælpe til med at aktivere nisserne i byen. De nisser, som kommer langvejs fra, skal selvfølgelig også have et sted at bo.

- Vi har bygget 50 nisseboer, som skal huse de første tilflyttende nissefamilier i midtbyen, fortæller Lasse Hagen, der er sikker på, at vi alle sammen med nisserne kan gøre Viborg til et omdrejningspunkt for magi, julehygge og godt humør.

- På Nytorv holder handelsnisserne til og på Hjultorvet skovnisserne. Næste år har vi lavet aftale med portnisserne, som skal flytte ind ved Sct. Mathias Port og sikre, at det kun er den gode magi, som kommer til byen, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce