Annonce
Viborg

Overvejede at leje Tinghallen: Det bliver en anderledes jul i Viborg Domkirke

Ønsker man at komme i Viborg Domkirke den 24. december, skal man have hentet billetter i forvejen. Foto: Andreas Søndergaard
Faktisk havde de i et kort øjeblik overvejet at leje Tinghallen til årets julegudstjenester, men præster og menighedsråd blev enige om at blive i deres domkirke. Kun få kan sikre sig adgang den 24. december - billetter kan hentes fra på tirsdag.
Annonce

Viborg: Det bliver en anderledes jul. Også i Viborg Domkirke.

Den 24. december byder det viborgensiske vartegn på fem gudstjenester, og det er en mere end sædvanligt.

- Alligevel får vi færre gæster hele dagen, end vi plejer at have til én gudstjeneste. Det er vi meget sorgfulde over, siger sognepræst Marianne Koch.

Normalt er der omkring 1100 i domkirken til julegudstjenesterne ad gangen. I år er der plads til blot 150. Altså 750 i alt.

Marianne Koch, hendes præstekolleger og domsognets menighedsrådet havde faktisk overvejet, om de skulle leje Tinghallen og gøre den til en slags julekirke.

- Men vi vurderede, at folk helst ville være i vores kirkerum. Også selvom det betyder, at der kan komme færre, siger Preben Grønbæk, formand for menighedsrådet.

Annonce

Se dem i øjnene

Folkebladet skriver om domkirkens juleplanlægning hvert år, fordi der er en så stor en kamp om at komme ind, at håndgemæng og ukvemsord i en periode var en fast juletradition i køen.

I år bliver pladserne altså som nævnt forbeholdt de få. Derfor skal man sikre sig en billet på forhånd. De kan hentes i kirken på tirsdag fra klokken 12-14 og onsdag fra klokken 17-19.

- Og derefter kan man hente billetter hos kirketjeneren, så længe der er flere billetter, indskyder Marianne Koch.

Det er med god grund, at man skal møde op personligt og hente sit adgangskort til kirken, forklarer hun.

- Vi har erfaring med, at hvis man bare bestiller på nettet, så tager man måske lige til den gode side. Vi vil gerne kigge folk i øjnene, så vi også kan minde dem om, at hvis de bliver syge eller ændrer planer, så må de gerne give besked, så vi ikke ender med en kirke, der er mere tom, end den er i forvejen, siger Marianne Koch.

Hver familie kan højest hente seks billetter, svarende til en række.

Annonce

Vores valg

De fem gudstjenester kunne godt have haft flere gæster, hvis ikke man måtte synge med, men det valg ønskede de i domkirken ikke at træffe.

- Det er et valg, vi selvfølgelig står ved, supplerer Marianne Koch.

Kirken bliver sprittet af mellem hver gudstjeneste, og disse er i øvrigt kortere end sædvanligt. 45 minutter, idet en salme og en omgang korsang ryger ud.

- Vi overholder alle regler. Om så Ekstra Bladet kom, skulle vi sikre os, at alt var i orden - og det er det, siger Marianne Koch om de mange forholdsregler, man har gjort sig.

Gudstjenesten klokken 14.30 livestreames desuden.

- Ikke for at føre os frem og tage opmærksomheden fra andre kirker, men for at alle dem, som ikke kunne eller turde komme, alligevel kan være med, lyder det fra Marianne Koch.

Danmarks Radio - med tryk på radio - sender desuden gudstjenesten fra klokken 16 samt fra dagene derpå. Alle kan altså få en flig af domkirkens jul, billetter eller ej.

- Vi kommer til at huske denne jul, konstaterer sognepræsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Mand dømt for groft hjemmerøveri i Skals: Vækkede 88-årig, slog hende og sprøjtede hårlak i ansigtet på hende

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Viborg FF

Lyt med: Nyt podcastformat - VFF-update - om ansættelsen af Lars Friis og VFF's transfervindue

Alarm 112 For abonnenter

Bordelrøveren havde flere skumle planer i tankerne: Ville begå hjemmerøveri mod ældre rigmænd i Overlund

Annonce