Annonce
Viborg

Juletoget drøner derudad: Men er det mod nye eventyr eller afgrunden?

I sidste uge udtrykte Helle Sørensen bekymring for, om konceptet Jul i Viborg - og Viborg Handel generelt - har en bæredygtig fremtid. Foto: Morten Pedersen
Jul i Viborg er i økonomiske problemer, og kommunen har ikke flere penge til den slunkne kasse. Alligevel ser handelschef Helle Sørensen optimistisk på fremtiden efter en uge, hvor mange har tilbudt hjælp, efter at handelschefen kom med et opråb i et læserbrev.

Viborg: For første gang i 16 år satte Helle Sørensen, handelschef i Viborg, sig for nylig til tasterne for at forfatte et læserbrev.

Normalt vil hun helst ikke råbe op, men denne gang følte hun sig nødsaget til det.

Jul i Viborg er en stor kommerciel succes - det siger både politikerne, butiksejere og gæster, som kommer til Viborg fra hele landet for at opleve julemarkedet.

Men alting har sin pris, og Jul i Viborg er en dyr fornøjelse.

Viborg Handel betaler i runde tal en million kroner til julefesten, og med et årligt budget på 3–3,5 millioner kroner æder julen rigtig meget af budgettet, når der også skal være plads til aflønning af to en halv medarbejder og mange andre arrangementer i Viborg Handel-regi.

Derfor kom Helle Sørensen med sit opråb. Det kræver flere penge, hvis julemarkedet skal bestå i sin nuværende form. I læserbrevet kom hun med en direkte opfordring til "Viborg Kommune og andre aktører med interesse i Viborg midtby" til at stå sammen og skabe bedre vilkår for tiltag i midtbyen.

- Jeg sad og kiggede på budgetterne for næste år og de udfordringer, vi står over for. Vi er i fuld gang med at lave en ny organisation og et spændende setup, der ud over byens detailhandel også kan rumme en lang række andre aktører med interesse i vores fantastiske by og område. Der er så mange gode ting i gang, som skal udvikles, der skal tænkes nyt og søsættes nye tiltag. Jeg har mange ambitioner på midtbyens vegne, brænder 100 procent for byen og har samtidig også lidt temperament, og da der er flere ting, som kommer til at give os udfordringer, så følte jeg det nødvendigt at råbe op, siger handelschefen og fortsætter:

- Jul i Viborg er et tog, man sætter i gang. Man kan ikke bare lade vogn tre, fire og fem stå på perronen, når først toget kører. Så kører toget, og vi gør alt, hvad vi kan for at få tingene til at hænge sammen, men går konstant med en uro i maven, fordi vi ikke ved, hvordan det ender.

Helle Sørensen kan dog glæde sig over, at læserbrevet fra sidste uge har haft en effekt.

Flere banker har kontaktet mig og anbefalet at søge midler hos deres fonde. Der er borgere, som har tilbudt at lave indsamlinger. Butikker og virksomheder vil lave tiltag i det nye år for at støtte op. Og så har handelschefen og kollegaerne fået tilsendt en kasse energidrikke med en hilsen om at kæmpe videre.

- Det betyder bare fantastisk meget. Det er det, der kendetegner Viborg og grunden til, at jeg arbejder her frem for i andre byer. Når det gælder, så står vi sammen i Viborg og hjælper hinanden. Det er noget helt særligt Viborg-dna, siger Helle Sørensen.

Fakta Det kostede jul i Viborg 2018

Det kostede Jul i Viborg 2018

Indretning af byen samt julemarkedet på Nytorv - 394.930
Udgifter til nattevagter, pladsmænd og øvrigt personale - 243.618
Indkøb af varer og udvikling - 186.121
Underholdning og aktiviteter i byen og på julemarkedet - 209.233
Øvrige udgifter - 11.029

Betalt af butikker og ejendomsbesiddere
Julebelysning over Viborgs gågader - 340.000
Lys på bygninger i byen - 251.144

I alt: 1.636.075 kroner

Kommunen: Vi støtter nok

Indtil for få år siden var Viborg Handels budget kun finansieret af det kontingent, man fik fra byens butikker.

Men byrådet har set potentialet og branding-værdien i at støtte op om fælles aktiviteter, så derfor er der også kommet kommunale kroner ind i billedet, når Viborg Handel arrangerer Jul i Viborg - og andre ting.

758.000 kroner lyder den årlige kommunale støtte på i 2019, og fra 2020 er beløbet 1,1 million kroner. Og selvom Viborg Handel havde søgt om det dobbelte, er handelschefen glad for det, foreningen kan få.

- Vi havde lagt op til mere i ansøgningen. Det fik vi så ikke. Men jeg har også forståelse for, at de bløde ting kommer først. De unge og ældre skal passes og plejes. Men vi må finde et andet setup omkring Jul i Viborg. Der er så meget potentiale, og det vil være ærgerligt ikke at udnytte det, siger Helle Sørensen.

Borgmester Ulrik Wilbek kan også sagtens se potentialet i Viborgs julemarked.

- Ellers valgte vi jo heller ikke at støtte det, som han konstaterer.

Men pengekassen bliver ikke åbnet yderligere fra kommunens side, slår borgmesteren også fast. Han pointerer, at Viborg Handel snart bliver slået sammen med turistrådet og derfor får endnu flere økonomiske muskler til rådighed.

- Og ud over det kontante beløb giver vi også til teltet under julemarkedet, og vi stiller medarbejdere til rådighed, som bliver lønnet af kommunen. Derfor er beløbet reelt set meget større end de tal, der bliver nævnt, siger Ulrik Wilbek, som samtidig er fuld af lovord over indsatsen, der bliver gjort i forbindelse med Jul i Viborg.

- Der kommer folk fra hele Danmark til vores julemarked. Det er ikke kun lokale forbrugere, der kommer ind. Og alle dem, der bor i kommunen, som ikke lige er fra Viborg by, kommer også gerne ind til et flot julemarked.

- Nu er det kun tredje år, vi har arrangementet, men kommer vi på platforme, hvor vi kan reklamere med Jul i Viborg, så vil det bare blive endnu større. Der er 100.000 i Danmark, der søger på julemarked. Klikker de på os, så kommer der endnu flere.

Men skal pengebeløbet fra kommunen så ikke også fortsat vokse?

- Jeg synes, at pengene er fulgt med. Jeg ved, at vi giver flere penge. Jeg ved, at vi giver flere ressourcer. Pengene følger med, men kommunen kan ikke betale for alting. Men der er også restauratører, som siger, at de gerne vil være med til at bidrage, så folk køber lidt ekstra hos dem. De er også med til at betale for gratis koncerter. Og det er da en håndsrækning til hele byen.

Annonce

Store ambitioner

Ligesom borgmesteren håber Helle Sørensen også på, at Jul i Viborg vil vokse sig større i fremtiden.

- Inde i midt hoved har jeg allerede en plan for, hvordan vi kan få bredt Jul i Viborg ud, så det dækker hele midtbyen. Nytorv skal fortsat være fyrtårnet, for der er ingen andre byer i Danmark, der har noget, som er så smukt og så fint, fortæller Helle Sørensen og fortsætter:

- Jeg tror, at det er vigtigt, at vi også får nogle nye tiltag. Jeg havde gerne set, at det nye område ved Sct. Mathias Port allerede i år var dækket flot op med lys og en ny identitet til området, som er noget andet end det, vi har på Nytorv. Men det har ikke kunnet lade sig gøre at udvikle tingene, når der ikke er ressourcer til det.

Derfor er Viborg Handel afhængig af, at private aktører gør en ekstra indsats.

- Sidste år fik vi Hjultorvet så smukt til jul, blandt andet med de flotte bogstaver. Men det var ikke sket, hvis ikke Jan Ulbjerg (salgschef i Mediehuset Viborg, red.) og Kai Jensen (tidligere Mika-købmand, red.) var løbet rundt med hatten i hånden og tungen ude af munden for at lokke virksomheder til at købe bogstaver. Det viser også bare, at der er mange gode kræfter, der vil noget her i byen.

Og selvom der ikke har været midler til at lave store nyskabelser til årets Jul i Viborg, så er der alligevel nyt på programmet.

- Hvis man kører fra Ringkøbing for at opleve Jul i Viborg for tredje gang, så skal der også være noget, som er anderledes, og som bliver udviklet. I år har vi for ingen penge - men masser af frivillige kræfter - fået jul på det gamle museum i de to første weekender i december. Vi har en brunkagekonkurrence, hvor Katrine Foged Thomsen fra Den Store Bagedyst kommer og bedømmer. Og vi har en spændende nisseskole på vej for de yngre, hvor børn kan hygge sig og høre om alle Viborgs nisser, mens far og mor er ude at handle, fortæller Helle Sørensen.

Jul i Viborg: Viborg Handel

Butikkerne i Viborgs gågader betaler forskellige beløb i kontingent til Viborg Handel alt efter, hvor de er placeret. I gågaden betaler en lille butik 8500 kroner, mens en stor butik kan komme op på 36.000 kroner om året. Kontingentet i øvrige områder er en del lavere. Her kan man være med for blot 2700 kroner om året.

Der er i alt 236 medlemmer i Viborg Handel.

Foreningen har en årlig indtægt i omegnen af tre millioner kroner. Indtil for få år siden var der ingen kommunal støtte. I dag samarbejdes med Viborg Kommune om projekter - herunder midtbyforum og julemarkedet på Nytorv.

Der er mange forskellige medlemmer i Viborg Handel – alt lige fra butikker til liberale erhverv og virksomheder, der brænder for Viborg. Viborg Handel har to en halv personer ansat. Handelschef Helle Sørensen på fuld tid, kontorassistent Pia Gregersen på let nedsat tid og projektleder Jacob Kaas på 20 timer i øjeblikket.

Handelschef Helle Sørensen har fået mange positive tilkendegivelser efter et opråb om at stå sammen om handelslivet og Jul i Viborg. Arkivfoto: Morten Pedersen
Borgmester Ulrik Wilbek vil gerne støtte Jul i Viborg - men ikke med flere midler, end der gives i øjeblikket. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Stenalderbondens henlagte skat

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

- Jeg har aldrig helt forstået hypen omkring Hald Sø - men en weekendvandretur om søen fik mig overbevist

Viborg FF For abonnenter

Ny bane er klar til lørdagens derby - tekniker og sportschef roser stadions nye hybridunderlag

Debat

Man gjorde en humlebi fortræd: Viborg kan meget mere!

Rundt om Viborg

Protest: Naboer til kamp mod 'afvigende' bolig-nybyggeri i historisk fjordlandsby

Alarm 112 For abonnenter

Mistænkt for menneskesmugling og uagtsomt manddrab: Nu er han blevet dømt for at belure en bekendt, der klædte sig af

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Viborg

Søndermarkskirken er vejkirke: - Det gør ligesom dørtærsklen lidt lavere

Alarm 112

Kæmpe-skyldner blev spottet på Bilkas p-plads: Politiet snuppede de penge, han havde på lommen

Erhverv

Navnløs-sagen kan ende med påbud og bøder

Sport

Kort før lokalopgør: FC Midtjylland-spiller er blevet testet positiv for corona

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Tugthusets udvikling fra arbejdsanstalt for de hjemløse til forbedringshus for de kriminelle

Debat

Den nære velfærd: Det handler om stjerner i øjnene!

Annonce