Annonce
Viborg

Kære borger, hvordan har du det? - Bekymringer om flere rygere og færre frivillige

Borgmester Ulrik Wilbek ser en stor udfordring i at få genetableret borgernes kontakt til foreningslivet og det frivillige arbejde. Arkivfoto: Morten Dueholm
For andet år i træk har Viborg Kommune spurgt en gruppe af borgere om, hvordan de har det. Målet er at kunne se, om kommunen rykker sig i den retning, politikerne ønsker.
Annonce

Viborg: 1836 borgere har svaret på den spørgeskemaundersøgelse, Viborg Kommune har sendt dem.

Det er en svarprocent på 44 - pænt højere end de 32 procent, som sidste år medvirkede.

Spørgeskemaundersøgelsen er et af Viborg Byråds redskaber til at finde ud af, om det, de ønsker, også er det, der sker.

I den såkaldte sammenhængsmodel er der nemlig nedfældet klare og konkrete mål om blandt andet sundhed, fællesskaber og uddannelse.

Nogle af målene kan let dokumenteres, mens der er andre målsætninger, som kun borgerne kan give svar på.

Blandt de første er eksempelvis ambitionen om, at mindst 92 procent af eleverne forlader 9. klasse med en karakter på mindst 02.

- Og her er vi steget op til 93 procent, så det er jo en god historie. Om det så er fordi, der ikke var eksamen i 9. klasse, skal jeg lade være usagt, sagde borgmester Ulrik Wilbek (V) med et smil, da han på et byrådsmøde i onsdags fortalte om dette års resultater.

- Men uanset hvad, så er de her unge mennesker i hvert fald kommet videre og har mulighed for at tage en uddannelse med mindst to i dansk og matematik, og det er en rigtig, rigtig god nyhed.

Der er dog også udviklinger, der ikke behager, påpegede Wilbek. Han fremhævede, at kun 38 procent af borgerne har udført frivilligt arbejde i 2020, hvilket er et fald fra 44 procent i 2019.

- Jeg tror ikke, at nogen af os er overraskede over det, for i store perioder af året har den slags jo været lukket ned, og så er det svært at deltage i. Men vi har en kæmpe udfordring i at få løftet det igen, sagde Wilbek.

I samme boldgade kan nævnes, at færre end sidste år er tilfredse med udbuddet af events, ligesom der - ikke overraskende - også er færre, der i år har deltaget i sådanne.

Desuden påpegede Ulrik Wilbek, at alt for mange stadig ryger - ikke mindst i aldersgruppen 25-34 år, hvor der endda er sket en markant stigning i andelen af daglige rygere fra 12 procent i 2019 til 23  procent i 2020.

I forhold til måling af såkaldt ”svær ensomhed”, så er der sket et lille fald fra otte procent til syv procent i 2020, som oplever svær ensomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
USA

Følg præsident-skiftet i USA: Trump har efterladt afskedsbrev til Biden

Alarm 112 For abonnenter

Tiltalt for bordelrøveri: - Han rettede pistolen mod hendes hoved, og hun faldt ned på knæ

Annonce