Annonce
Debat

Kære Ulrik Wilbek, vil du undvære live sport, restaurantbesøg og social kontakt?

Mads Georgi ønsker, at flere handicappede kan få hjælp via BPA-ordningen. Arkivfoto: Jens Frandsen

Læserbrev: Fredag aften stod 27-årige Mohammad fra København frem med sin historie i TV-Avisen på DR. En historie om, at han ikke kan få bevilget den hjælp, som han har behov for og ret til. Nemlig en BPA-ordning med egne ansatte personlige hjælpere, der kan hjælpe Mohammad med alt fra påklædning, rengøring, toiletbesøg og madlavning til ledsagelse til sociale arrangementer med venner og familie, koncerter, ture i biffen, byture, fodboldkampe og hvad man ellers laver som 27-årig.

Mohammad kan sågar ikke tage en uddannelse eller få et arbejde og dermed bidrage til samfundet, selvom han gerne vil – netop fordi han ikke har en BPA-ordning. I stedet for en BPA-ordning med egne hjælpere, så må han nøjes med hjemmehjælp fem gange i døgnet på faste tidspunkter og ledsagelse ud af hjemmet i tre timer om ugen.

Det betyder altså, at Mohammad skal planlægge sine toiletbesøg, måltider, og hvornår han vil stå op og gå i seng efter, hvornår hjemmehjælperen kommer. Samtidig skal sociale aktiviteter med venner og familie, indkøb og bare en simpel tur ud i den lokale park planlægges indenfor de tre timers ledsagelse om ugen.

Annonce

Hvorfor er denne historie så relevant i Viborg Kommune? Jo det er den af flere grunde. For det første fordi, der også findes historier ligesom Mohammads i Viborg Kommune. Desværre. Og for det andet fordi, at Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek, er formand for KL's Socialudvalg og dermed udtalte sig til TV-Avisen fredag aften.

Ulrik Wilbek udtalte sig ikke om den konkrete sag, men derimod om de tal, som DR frembragte. De viser, at der er bevilget betydelig færre BPA-ordninger i 2019 end i 2016 på trods af, at der hvert år er en svag stigning af antallet af personer, der har behov for en BPA-ordning.

Ulrik Wilbek udtalte således: "Jeg tror måske, at der har været nogle kommuner, der tidligere har givet mere, end der var lovgivet til. Og det må vi jo heller ikke".

Det var en besynderlig udtalelse, som jeg studsede over. For jeg har aldrig hørt om, at det skulle være ulovligt for kommunerne at yde et højere serviceniveau end det, der står i loven? Hvilket kommunalforsker, Roger Buch, også slog fast i TV-Avisen lørdag morgen, hvor han sagde således:

”I forhold til at udvide (øge, red.) servicen overfor borgerne. Der er der ikke noget loft. Kommunerne må godt gå tilbage til der, hvor de var for fem år siden eller otte år siden. Altså skrue op for serviceniveauet”.

Roger Buchs udtalelse bekræftede mig dermed i det, som jeg godt vidste i forvejen, Jeg blev derfor utrolig skuffet, overrasket og decideret vred over Ulrik Wilbeks udtalelse og dermed også sit og KL’s menneskesyn på, at det er i orden, at personer med et fysisk handicap kan klare sig med hjemmehjælp og tre timers ledsagelse om ugen.


Jeg havde ellers en god fornemmelse i maven, da Ulrik Wilbek overtog posten som formand for KL’s Socialudvalg, men jeg er desværre blevet slemt skuffet og denne udtalelse viser med tydelighed, at KL og Ulrik Wilbek ikke ønsker at ændre praksis.


Jeg havde ellers en god fornemmelse i maven, da Ulrik Wilbek overtog posten som formand for KL’s Socialudvalg, men jeg er desværre blevet slemt skuffet og denne udtalelse viser med tydelighed, at KL og Ulrik Wilbek ikke ønsker at ændre praksis.

Jeg er lykkelig over, at jeg selv har en BPA-ordning med egne hjælpere, hvilket giver mig en frihed til at leve et frit og selvstændigt liv på trods af mit handicap. Først og fremmest giver mine hjælpere mig frihed til hverdagens basale fornødenheder som selv at bestemme, hvornår jeg skal på toilet, hvornår jeg vil have noget at spise eller drikke, samt hvornår jeg vil stå op og gå i seng.

Derudover giver min BPA-ordning mig frihed til at besøge mine kammerater ubegrænset, tage i stadionhallen og se VHK, tage i biffen eller til koncert og comedy i Tinghallen.

Jeg får ondt i maven, ja i hele kroppen, når jeg ser historier som Mohammads og dem, som jeg kender til i Viborg Kommune i samme situation. Hjemmehjælp og tre timers ledsagelse om ugen er ikke et værdigt liv – med mindre man har alderen til et plejehjem.

Men her snakker vi om unge mennesker i deres bedste alder, der har ret til at leve livet, mens de stadig har overskuddet til det. De har blot svært ved at løfte sine arme og ben og har derfor brug en BPA-ordning, der kan hjælpe dem igennem dagen uanset sted. BPA-ordningen blev netop indført i 1980’erne for at give personer med et fysisk handicap muligheden for at leve et frit og selvstændigt liv frem for at blive parkeret på en institution eller et plejehjem.

Jeg er derfor nysgerrig på at vide, om du, Ulrik Wilbek, selv vil være tilfreds med at sidde indespærret i eget hjem og planlægge dine toiletbesøg, måltider og døgnrytme efter hjemmehjælperens tidsplan? Og om du vil være tilfreds med tre timers ledsagelse om ugen?

På den tid vil det måske lige nøjagtigt være muligt at nå i stadionhallen og se VHK, men så vil der ikke være tid til at engagere sig i samfundet med foreningsarbejde eller politisk arbejde, besøge venner og familie eller en tur på én af byens spisesteder. Og der vil i hvert fald slet ikke være tid til at se Bjerringbro-Silkeborg fra tribunen, som jeg ved, at du ynder at bruge tid på, da jeg selv er så ”heldig” at have friheden til se sport live – modsat andre på min alder i samme situation.

Jeg tvivler på, at du selv vil leve det liv, som du og KL byder Mohammad og mange andre i samme situation, men alle kan blive ramt af et fysisk handicap fra den ene dag til den anden, og så er det betingelserne. Et godt råd fra mig til dig er, at du starter med at vise det gode eksempel i Viborg Kommune ved at afsætte flere midler til BPA-ordninger, så flere med et fysisk handicap i Viborg Kommune kan leve et frit og selvstændigt liv.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce